jure
Intervju

Kaj loči oportuniste od zaupanja vrednih vplivnežev?

Ekipa MM-a 16. februarja organizira dogodek Dan vplivnostnega marketinga, na katerem bo en izmed govorcev tudi Jure Laharnar, strokovnjak za digitalni in vplivnostni marketing ter ustanovitelj podjetja Buzzverse.

Na Dnevu vplivnostnega marketinga se bo na govorniškem odru dotaknil pomena skupnosti in njenega zaupanja pri vrednotenju vplivnežev. Govoril bo tudi o tem, kaj pomeni vplivnostni marketing in kako ga lahko uporabite, da bo primeren za vašo blagovno znamko. Čeprav je bilo zadnjih nekaj let morda videti, da je vsakdo lahko vplivnež, pa ni tako.

Jure Laharnar je na tem področju strokovnjak, saj je na področju digitalnega marketinga aktiven že več kot sedem let. Izkušnje je nabiral predvsem na področju vplivnostnega marketinga in učinkovitostnega oglaševanja. Kot direktor marketinga v digitalni agenciji je z ekipo uspešno gradil zgodbo blagovne znamke, ki je v četrtem letu delovanja presegla 10 milijonov evrov letnega prometa. V štirih letih so izpeljali več kot 8.000 sodelovanj z vplivneži in ustvarjalci vsebin ter blagovno znamko z enega trga popeljali na globalno raven.

Verjame, da sta v marketingu najpomembnejši agilnost in zmožnost razumevanja trenutnega stanja trga ter potrošnikove pozornosti. Zato je letos ustanovil svoje podjetje Buzzverse, ki blagovnim znamkam ponuja marketing na TikToku, grajenje skupnosti in izdelavo oglasnih videov za vse platforme.

Z njim smo poklepetali o doselej še precej nerazdelani tematiki; ali si mora vplivnež zastaviti poslovno strategijo, kot to počenjo oglaševalci in agencije.

Ali si mora vplivnež zastaviti marketinško oz. poslovno strategijo? Kako, kakšno?

Bolj kot strategijo mora vplivnež vedeti za čem stoji in sodelovati v komunikaciji s svojim občinstvom. Poslovna strategija je veliko bolj povezana s tem, kako bi se vplivnež rad pozicioniral, katero nišo želi osvojiti in kako bo dolgoročno gradil zaupanje okoli tega, kar dela. Bolj kot se lahko usmeri v ožje področje, večji vpliv na tem področju bo imel, saj ga bodo ljudje sprejeli kot eksperta. Ključ se skriva v unikatnosti in ne razpršenosti. Vplivnež naj se osredotoči na to, kar je naravno njegova strast in okoli tega predaja znanje, zanimive informacije ter ustvarja vsebine. Tako se bojo ljudje lahko povezali z njih in na njegov profil prišli po nasvet, inspiracijo in seveda tudi pokazati podporo. Konstantno komuniciranje, kreativno izražanje in grajenje odnosov s skupnostjo je najboljša strategija za pridobivanje zaupanja skupnosti. Zaupanje je posledica dobrih predlogov, odločitev in konsistenčnosti komunikacije vrednot, katere vplivnež komunicira in prav grajenje zaupanja je zvezda severnica, ki bi jo vsak vplivnež moral imeti kot cilj poslovne strategije.

Vsak dan ena objava, prikaz svojega dne, inspiracija, čustva, konstantno dogajanje, žalost, sreča,… Ne pozabimo, da so se vplivneži razvili iz resničnostnih šovov, moč pa so jim dala družbena omrežja kjer je pozornost neprestano prisotna. Strategija naj temelji na dajanju vrednosti občinstvu in ne objavljanju »zato, ker moram«.

Kakšna pravila, regulacije mora pri tem upoštevati?

Zanimivo vprašanje, nevem kako bi se ga sploh lotil… bolj jih jemljem kot nekakšna zlata pravila, ki si jih v tem primeru postavi vplivnež sam. Razmišljam, da so bolj povezana z moralnimi vrednotami kot dejanskimi regulacijami, ki bi obstajale… poskusim preko teh treh primerov pojasniti.

1. Kot podjetnik, se mora ob vsakem sodelovanju vprašati, ali bo lahko preko sodelovanja prikazal sebe in da s sodelovanjem ne bo negativno vplival na že obstoječe partnerstvo.

2. Najboljši vplivneži so tisti, katerih objavljene vsebine na profilu niso videti plačane. To pomeni, da zavestno zbirajo projekte, s katerimi želijo sodelovati in si tega želijo na daljši rok.

3. V kolikor podjetje, s katerim dela, ne stoji za istimi vrednotami kot vplivnež sam, mora ravnati v dobro svoje skupnosti in reci sodelovanju ne. Le na takšen način si gradi zaupanje, ki ga ocenjujem kot najpomembnejše.

Tistim, katerim uspe ostati brez »regulacij« s strani partnerskimi podjetji, jim čestitam, saj ostajajo zvesti samemu sebi in svoji skupnosti! Kolektivna zavest se odmika od regulacije in sistemov proti decentralizaciji in vplivneži, ki pogumno pokažejo le to, si konstantno pridobivajo plus točke.

Kako pa si vplivnež najlažje zgradi zares veliko in zvesto skupnost?

Vprašanje lepo povzame prvi dve in odgovor se skriva v iskreni, avtentični komunikaciji na dolgi rok. Stati za svojimi vrednotami in se konstantno izboljševati v komunikaciji znotraj svoje niše. Ne obstaja skupna strategija za vsakeg, obstaja pa skupen element - ZAUPANJE. Zato zopet izpostavljam, da v kolikor vplivnež ne gradi na zaupanju ljudi, ki mu sledijo, bo propadel.

Kako velika je skupnost pa v resnici ne igra tako velikega pomena, kot kako zvesta je. Veliko vplivnežev pa vidi ravno obratno (čimveč sledilcev ostalo je vseeno), in to je slabo. V naslednjih letih se bo zgodil filter, ki bo ločil vplivneže na dva pola - oportuniste in tiste, ki so gradili zaupanje. Prav je da se to zgodi, saj je trg prenasičen in posledično storitev vplivnostnega marketinga večinoma preplačana.

Število sledilcev ni metrika po kateri se meri vpliv, te časi so mimo. Vplivneži z dobrimi predlogi svoji skupnosti delajo uslugo in izboljšujejo kvaliteto življenja, zato jim zaupa - to je vpliv.

 

-

Prijave na dogodek Dan vplivnostnega marketinga se hitro polnijo, zato si zagotovite svojo vstopnico TU.

Diggit

Prijavi se na 10DIGGIT

Intervju

game gang show
30. 03. 2023

Pred igričarskim spektaklom Game Gang Show smo se pogovarjali z vodjo projekta Gašperjem…

hm
29. 03. 2023

Nekdanji svetovni prvak v smučarskem krosu je javnosti predstavil svojo novo blagovno…

štalec
25. 03. 2023

Z Andražem Štalcem, soustanoviteljem digitalne agencije Red Orbit, smo se pogovarjali o…

»Sem analitičen človek, ampak odločitev ne sprejemam na podlagi podatkov, jih pa želim poznati. Ne gre torej za »data-driven« odločitve, temveč tiste…

Naši avtorji