mm
Diggit

Najboljše aplikacije za starševski nadzor

S pomočjo katerih aplikacij je starševski nadzor na mobilnih telefonih najbolj učinkovit?

Aplikacije starševskega nadzora za sistema Android in iOS ne zagotovljajo le vpogleda, analiz in splošnega nadzora nad početjem otrok na mobilnih aparatih, ampak tudi druge uporabne informacije. Ena od prednosti je na primer omejevanje časa pred zaslonom, pa tudi blokada neprimernih spletnih mest. Staršem pomagajo tudi do boljšega razumevanja, kako najmlajši preživljajo čas na spletu – mnoge aplikacije namreč vključujejo tudi programsko opremo Windows in iOS za otrokov računalnik, ki zagotavlja celotni in popolnejši pregled njihovih aktivnosti. Druga nadvse uporabna funkcija pri najboljših aplikacijah je tudi prikaz lokacije otroka, torej starše informirajo, ali je otrok v šoli, na treningu, pri prijateljih oziroma tam, kjer bi moral biti.

Net Nanny

Net Nanny je na globalni ravni na spletu ocenjena kot najboljša aplikacija za starševski nadzor. Ima sodoben dizajn, raznovrstne nastavitve časovne omejitve uporabe naprave otroka in odlično tehnologijo spletnega filtriranja. Ta analizira strani, namesto da bi jih samo slepo blokirala. Med drugim vključuje tudi pregled vsebine, ki deluje v aplikacijah in na platformah družbenih medijev, vključno z Instagramom, TikTokom in YouTubom, namesto da bi jih blokirala ali v celoti dovolila. Sicer na letni ravni stane okoli 60 evrov, a strokovnjaki trdijo, da je vredna svojega denarja, saj je analitična in zanesljiva. Edina stvar, ki je Net Nanny ne nadzira, je spremljanje klicev ali sporočil, kar ni nič nenavadnega, saj te funkcije nima skoraj nobena druga tovrstna aplikacija.

Kaspersky Safe Kids

Kaspersky Safe Kids je v primerjavi z Net Nanny precej ugodnejša, saj se zanjo za eno leto plača 15 evrov, pozneje pa uporabnika ne preseneča z dodatnimi doplačili. Ni uporabna le za mobilne telefone, saj spremlja tudi osebne računalnike otrok. Staršem prav tako omogoča nastavitev omejitev časa uporabe, filtriranje spletnih mest, upravljanje drugih aplikacij in vpogled v (zbrisano) vsebino iskanja. Aplikacija naj bi bila s primerjavi z Net Nanny malce počasnejša, spletni filtri pa ne delujejo z manj znanimi brskalniki.  Kaspersky Safe Kids je pred kratkim že sedmič zapored prejel tudi certifikat AV-TEST, ki ocenjuje protivirusne in varnostne aplikacije za operacijska sistema Android in Windows.

Qustodio

Qustodio je edina aplikacija, ki beleži klice in bere sporočila. Letna naročnina znaša med 60 in 100 evri, odvisno od izbire paketa. Poleg tega lahko starši omejijo čas uporabe telefona, preverjajo zgodovino iskanja, lokacijo otroka, aplikacija pa sama blokira neprimerne vsebine. V eni aplikaciji (dražji paket) lahko starši preverjajo več otrok hkrati.

Norton Family

Aplikacija je primerna za starše otrok, ki uporabljajo sistema Android in Windows. Na teh dveh platformah ima Norton Family najboljše rezultate pri izdelavi spletnih filtrov in spremljanju otrok. V paketu je sicer neomejeno število otrok in naprav, a samo tistih, ki nimajo Applovega telefona ali računalnika. Posebnost aplikacije je funkcija School Time, ki na daljavo ohranja osredotočenost otrok med učenjem.

OurPact

Aplikacija ima odličen dizajn in navigacijski sistem, poleg tega pa zmogljiv nabor funkcij iOS in Android. Pokriva do 20 otroških naprav, spletno filtriranje pa je malce bolj omejeno v primerjavi z drugimi aplikacijami. Njihov paket Premium Plus omogoča pridobivanje posnetkov zaslona iz otrokove naprave in ponuja možnosti blokade aplikacij za pošiljanje sporočil. OurPact kaže sicer bolj površno lokacijo otroka, sporoča pa časovni okvir prehajanj med lokacijami.

Druge aplikacije

Locategy, mSpy, Screen Time, KidLogger, Bark in WebWatcher je še nekaj podobnih aplikacij, ki so med ocenjevalci aplikacij dobile najvišje ocene.

Vse manj TikToka na Kitajskem

TikTok je pred približno pol leta napovedal, da bo uporabnikom, mlajšim od 18 let, omejil uporabo aplikacije na eno uro dnevno. Oblasti na Kitajskem pa so z lokalno različico TikToka, Douyin, šle še korak dlje. Slednja ima namreč nastavitev, ki otroke omejuje na še strožji način , in sicer 40 minut uporabe na dan, poleg tega pa se Douyin avtomatsko zaklene med 22. in 6. uro ter tako popolnoma omeji dostop do vsebine na platformi.

Intervju

Življenje z znaMMkami
20. 05. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Najbolj me navdušujejo ideje in znamke, ki se znajdejo na TAM-TAM-ovem Plaktivatu.

Beatrice Cornacchia
18. 05. 2024

»Zame je marketing znanost, zato ima vse, kar počnemo, lokalno analizo, ozadje, vpogled,…

TAK kolektiv
11. 05. 2024

Matic Lenaršič, Jernej Koželj in Janžej Marinč so oblikovalci, združeni v TAK kolektiv.…

Od vedno, tudi pred prevlado trenda trajnosti, smo usmerjeni v najbolj kakovostne rešitve v dani situaciji, s kar se da dolgo življenjsko dobo.…

Naši avtorji