b
Diggit

FTC opozarja na zlorabo izraza »umetna inteligenca«

Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je izdala javno opozorilo, da se s (prodajno naravnanimi) trditvami o umetni inteligenci ustvarja preveč pompa in da je ta postala marketinška krilatica.

Komisija je v uradni blogovski objavi novo tehnologijo opredelila kot pojem z več možnimi razlagami, a se je pisec bloga osredotočil predvsem na umetno inteligenco kot priljubljeno marketinška krilatico (buzzword). V zapisu je bralce opozoril, da se umetna inteligenca v javnem diskurzu izrablja, zlorablja in prekomerno uporablja.

Strokovnjaki po mnenju FTC pretiravajo, kaj je mogoče doseči z umetno inteligenco na trenutni točki njenega razvoja. To so navedli tudi kot razlog za napihovanje cen ali vplivanje na delovne odločitve pri mnogih podjetjih.

Izraz umetna inteligenca prodaja vse možne izdelke

»Pomp okoli umetne inteligence se danes razvija v številnih dejavnostih in izdelkih, od igrač do avtomobilov do klepetalnih robotov in mnogih drugih vmesnikov,« je v blogovskem prispevku z naslovom Keep your AI claims in check zapisal Michael Atleson, odvetnik pri FTC-jevem oddelku za oglaševalske prakse. V zapisu s prstom kaže predvsem na podjetja, ki ob razvoju lastnih izdelkov in storitev uporabljajo (in bodo uporabljala) umetno inteligenco.

Atleson je v blogu »prodajalce umetne inteligence« pozval, naj se pri prihodnjih aktivnostih vprašajo, ali morda pretiravajo v opisu, kaj bo zmogel izdelek šele po vpeljavi umetne inteligence, ali bo izdelek resnično deloval bolje, ali se zavedajo tveganj in ali bo izdelek resnično uporabljal umetno inteligenco ali bo ta vgrajena vanj le zaradi trenutne vročice.

Intervju

tišler
25. 11. 2023

Z Luko Tišlerjem, oblikovalcem, ki se je specializiral za ustvarjanje vizualnih rešitev s…

UI ne ve, kaj so impresije, ne zna pripovedovati zgodbe. Dober fotograf bo na snemanju iz modela lahko izvabil vsa možna čustva, UI pa ne. Ta ti…

Litou
18. 11. 2023

S Stello Litou, ki je poleg vodenja CME Adria in RTL Hrvaška nedavno prevzela tudi mesto…

»Naložbe v produkcijo lokalnih vsebin, naložbe v tehnološke rešitve in krepitev zavedanja o naših blagovnih znamkah so trije stebri naše strategije…

Nina Usnik
11. 11. 2023

Telemach Slovenija je pred svetovnim prvenstvom v košarki predstavil novo komunikacijsko…

»Predvsem sem zadovoljna, da smo ves čas sledili ideji v ozadju kampanje oz. celotne platforme. To je, da pokažemo, da si čustva vedno delimo – tako…

Naši avtorji