b
Diggit

FTC opozarja na zlorabo izraza »umetna inteligenca«

Ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) je izdala javno opozorilo, da se s (prodajno naravnanimi) trditvami o umetni inteligenci ustvarja preveč pompa in da je ta postala marketinška krilatica.

Komisija je v uradni blogovski objavi novo tehnologijo opredelila kot pojem z več možnimi razlagami, a se je pisec bloga osredotočil predvsem na umetno inteligenco kot priljubljeno marketinška krilatico (buzzword). V zapisu je bralce opozoril, da se umetna inteligenca v javnem diskurzu izrablja, zlorablja in prekomerno uporablja.

Strokovnjaki po mnenju FTC pretiravajo, kaj je mogoče doseči z umetno inteligenco na trenutni točki njenega razvoja. To so navedli tudi kot razlog za napihovanje cen ali vplivanje na delovne odločitve pri mnogih podjetjih.

Izraz umetna inteligenca prodaja vse možne izdelke

»Pomp okoli umetne inteligence se danes razvija v številnih dejavnostih in izdelkih, od igrač do avtomobilov do klepetalnih robotov in mnogih drugih vmesnikov,« je v blogovskem prispevku z naslovom Keep your AI claims in check zapisal Michael Atleson, odvetnik pri FTC-jevem oddelku za oglaševalske prakse. V zapisu s prstom kaže predvsem na podjetja, ki ob razvoju lastnih izdelkov in storitev uporabljajo (in bodo uporabljala) umetno inteligenco.

Atleson je v blogu »prodajalce umetne inteligence« pozval, naj se pri prihodnjih aktivnostih vprašajo, ali morda pretiravajo v opisu, kaj bo zmogel izdelek šele po vpeljavi umetne inteligence, ali bo izdelek resnično deloval bolje, ali se zavedajo tveganj in ali bo izdelek resnično uporabljal umetno inteligenco ali bo ta vgrajena vanj le zaradi trenutne vročice.

Intervju

bergant
03. 06. 2023

Pred nami so razburljivi časi, je prepričan Andrej Bergant, vodja raziskav in razvoja na…

UI lahko postane pomočnik v podjetju ali pa pomočnik vsakemu posamezniku. Ena od veščin, ki jo bomo morali razviti, je uporaba UI.

medeja
27. 05. 2023

Medeja Kraševec je ena od najvidnejših slovenskih oglaševalskih kreativk. Pogovarjali smo…

Njeno nadarjenost smo tudi v MM-u že kmalu prepoznali, širšo oglaševalsko javnost, tudi mednarodno, pa je nase opozorila leta 2018 z odličnim…

n
22. 05. 2023

Jan Habat in Domen Nemanič mednarodni javnosti predstavljata prenovljeno znamko Fresh 32…

Po našem mnenju bo platforma Kickstarter močno vplivala na blagovno znamko. Uspešno financirane kampanje na tej platformi so znak potrditve zanimanja…

Naši avtorji