mediana
Vpogled

Mediana: Največje zanimanje za športne in kulturne dogodke je med rednimi obiskovalci

Ugotovitve Medianine raziskave namigujejo, da bo zanimanje za športne dogodke na isti ravni kot pred epidemijo, medtem ko je za kulturne dogodke zanimanje trenutno nekoliko manjše.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana so preučili namere prebivalcev Slovenije v zvezi z obiskovanjem športnih prireditev, kulturnih prireditev, dogodkov in koncertov. Pri tem poudarjajo, da je za pravilno interpretacijo podatkov najprej pomemben pregled stanja pred epidemijo. Pred njo je tako 37 odstotkov sodelujočih vsaj občasno obiskovalo športne dogodke, 56 odstotkov pa jih je vsaj občasno obiskovalo kulturne dogodke, prireditve in koncerte.  Ugotovitve glede zdajšnjega stanja pa kažejo, da je med celotnim prebivalstvom 16 odstotkov takšnih, ki bodo (zelo) verjetno obiskali športne dogodke. Po drugi strani pa bi jih 27 odstotkov (zelo) verjetno obiskalo kulturne dogodke.

Športne dogodke namerava obiskati celo več ljudi

Namera po obiskovanju je bistveno višja med tistimi, ki so športne in kulturne dogodke vsaj občasno obiskovali že pred epidemijo. Športne dogodke bo (zelo) verjetno obiskalo 41 odstotkov anketiranih, kar je celo več kot pred epidemijo (torej vsaj občasno 37 odstotkov). Med tistimi, ki so že prej obiskovali kulturne dogodke, prireditve in koncerte, bo slednje (zelo) verjetno obiskalo 46 odstotkov (prej 56 odstotkov).

Podatki po navedbah raziskovalcev kažejo, da strah oziroma zaskrbljenost glede trenutne situacije ne igra pomembne vloge pri namerah za obisk športnih in kulturnih prireditev. »Čeprav smo mislili, da bodo tisti, ki so manj zaskrbljeni glede trenutne situacije, bolj verjetno napovedali obisk športnih ali kulturnih dogodkov, ni tako. Pravzaprav so razlike med slednjimi in tistimi, ki so glede trenutne situacije (zelo) zaskrbljeni, praktično neobstoječe. Kot kaže, ključno vlogo pri namerah zares igrajo pretekle navade obiskovanja različnih dogodkov,« so povedali v Mediani.

Skratka, sodeč po ugotovitvah raziskave se bodo zvesti navijači in ljubitelji kulture v večji meri vrnili k svojim starim navadam. Rahel padec obiska glede na odgovore anketirancev lahko pričakujejo kulturne prireditve. Ali gre to pripisati trenutno še veljavnim ukrepom, odpovedi več prireditev ali čemu drugemu, bo verjetno pokazal čas.

Mediana 1

Mediana 2

Mediana je raziskavo izvedla 15. in 16. maja 2020 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) s pomočjo Medianinega spletnega panela. V njej je sodelovalo 505 prebivalcev Slovenije v starosti od 15 do 75 let.

Intervju

katarina klemenc
28. 11. 2020

Z mag. Katarino Klemenc, direktorico korporativnega komuniciranja Novartisa v Sloveniji…

snapchat
16. 11. 2020

Tako trdi Samuel Bevan, mednarodni vodja za nove trge in poslovne rešitve pri Snapchatu,…

timotej gala
14. 11. 2020

Httpool letos praznuje že dvajsetletnico delovanja in ob tej priložnosti smo se…

Naši avtorji