Jana Savić Rastovac
Vpogled

Izkoristili že pozabljeni medij – in zmagali v B-reportu

Rezultati petega B-reporta so nedvoumni. Agencija McCann Beograd je z domiselno »spreobrnitvijo« malce čudaške srbske navade,ustvarila največkrat nagrajeno akcijo v regiji, sama pa je postala največkrat nagrajena agencija tako v regiji kot tudi v Srbiji.

Izhodišče za akcijo, ki je navduševala na mednarodnih in lokalnih oglaševalskih tekmovanjih (*),  je neobičajna srbska navada, da razočarani starši kar med malimi oglasi v časopisih objavijo, da se iz določenega razloga odrekajo svojim otrokom; pogosto se to dogaja zaradi njihove spolne usmerjenosti. Agencija je v sodelovanju s srbsko nevladno organizacijo Da se zna, ki se zavzema za pravice skupnosti LGBT+, male oglase spremenila tako, da v njih starši zagotavljajo, da se ne odrekajo svojim otrokom zaradi njihove spolne usmerjenosti.

Po mnenju Jane Savić Rastovac, izvršne kreativne direktorice pri McCann Beograd, je sporočilo akcije prepoznala in pozdravila najširša javnost, predvsem zaradi zornega kota, od koder izvira ideja. »Ljubezen do otroka je za vsakega starša nekaj resničnega. Akcija je v morju drugih družbeno odgovornih akcij izstopala prav zaradi uporabe lokalnega vpogleda, prakse 'odrekanja otrokom' v dnevnih novicah, postavljanja staršev v glavno vlogo in uporabe skorajda pozabljenega medija,« je prepričana sogovornica.

Glavni cilj akcije je bil po njenih besedah ozavestiti javnost o zelo občutljivi tematiki. Verjame, da jim je to tudi uspelo. »Med pomembnejšimi rezultati akcije ni le podpora skupnosti LGBT+, temveč tudi prevzemanje njenega slogana kot gesla beograjske Parade ponosa, prepoznavnost naročnika naše in vseh njihovih aktivnosti v družbi ter ustanovitev lokalne podružnice Rainbow Families. Naj vam na tem mestu zaupam, da si lahko obetate njeno nadaljevanje,« je še dodala Savić Rastovčeva.

Ne odričem seIzhodišče za akcijo je neobičajna srbska navada, da razočarani starši kar med malimi oglasi v časopisih objavijo, da se iz določenega razloga odrekajo svojim otrokom.

* Med drugim je bila akcija nagrajena na mednarodnem festivalu kreativnosti Zlati boben in regijski konferenci medijskih trendov SEMPL, na evropskem festivalu kreativnosti Eurobest pa je prišla v ožji izbor.

Intervju

dali
24. 07. 2020

Dali Bungič je del agencije Luna že dve tretjini njenega obstoja. V njej je začela kot…

Ozrli smo se na doslej prehojeno pot Lune, se dotaknili tako njenih vzponov kot tudi padcev in se posvetili tudi odnosu med »čustvi in številkami«,…

Maja Čander
10. 07. 2020

Maja Čander se je po dolgih letih novinarske kariere podala na samostojno pot in…

Petčlanska ekipa agencije v prvi vrsti stavi na kakovostne vsebine, ki jih zagotavlja preplet njihovih raznolikih znanj, veščin in izkušenj.

emir mušić
03. 07. 2020

O tem, kako so se pri Šport TV-ju odzvali na krizne razmere in njihovih programskih…

Športne televizije smo bile med najbolj prizadetimi dejavnostmi, saj je bila naša osnovna dejavnost, t. i. core business, prekinjena praktično po…

Naši avtorji