pomlajevanje
Aktualno

Tradicija da, a tudi sledenje trendom

V Sloveniji imamo precej blagovnih znamk, ki so na trgu prisotne že desetletja in veljajo za »znamke s tradicijo«. Kljub tradiciji pa je potrebno slediti trendom, zato nas je zanimalo, kako skrbijo za pomlajevanje in stik z mlajšimi potrošniki.

Že od nekdaj inovativni

Ena od tistih blagovnih znamk, pri kateri ne gradijo le na svoji tradiciji, je Mercator. Kot pravi Viktorija Radojević Mavrič, izvršna direktorica področja marketinga in razvoja v skupini Mercator, je Mercator sicer trgovec z zavidljivo tradicijo, hkrati pa so od nekdaj kot prvi pri nas predstavljali novosti, inovirali in vstopali na nova področja. »Tako je bil vedno zanimiv tudi za mlajše generacije in je pridobival vedno nove zveste kupce. Zdaj smo morda že pozabili, da je Mercator prvi pri nas prodajal kivi in ananas in je bil v petdesetih letih prejšnjega stoletja prvi trgovec s svojo bencinsko črpalko, morda smo pozabili celo, da je prvi uvedel trgovsko kartico zvestobe, spletno trgovino za živila, samopostrežne blagajne. Intenzivno pa smo s prenovljeno strategijo pomladili svojo blagovno znamko leta 2017 s kampanjo 'Ste, kar jeste', ki ji je ritem narekovala udarna pesem No roots,« pravi Viktorija Radojević Mavrič.

Pomemben je celovit pristop

Med novostmi, ki so jih uvedli v zadnjih letih, izpostavlja aplikacijo Moj M s plačilno kartico in številnimi drugimi funkcionalnostmi, kot prvi so ustvarili svojo platformo izvirnih videovsebin M Soseska celo pred velikimi evropskimi trgovci, okrepili so prisotnost na družbenih omrežjih, prvi ustanovili svojo MTik Tok Akademijo ... Relevantnost za mlajše generacije pa po besedah sogovornice ni le v posameznih elementih storitev in inovativni uporabi novih tehnologij, ampak se začne s celovitim 4P-pristopom (asortiman, cene, lokacija, promocija) in s posebnim poudarkom na kategorijah izdelkov za mlade in mlade družine. »Tu so denimo segmenti izdelkov to-go in vse za otroka, pa kategorije bio, vegetarijanskih in veganskih izdelkov, inovativni pripravljeni obroki Minute, ki so vedno znova tudi nagrajeni, in ne nazadnje tudi sponzorska podpora zanimivim kulturnim projektom za mlade in našim mladim športnim asom. Gre za celovit splet vsebin, funkcije, aktivnosti in podobe, ki ga je treba ves čas nadgrajevati, prilagajati in inovirati. In veseli smo, da smo pri tem uspešni, saj Mercator beleži rast v segmentu ponudbe za mlade,« je med drugim povedala za MM.

Trende spremljamo, a jih tudi ustvarjamo

Pogovarjali smo se tudi s Stašo Mozetič Flauto, vodjo marketinga v Medexu, ki pravi, da svojo dolgo tradicijo neizmerno cenijo in s ponosom gradijo na njenih temeljih, vendar kot podjetje nenehno vlagajo v razvoj in klinično podprte inovacije. »Seveda spremljamo trende na področju prehranskih dopolnil, a še veliko pomembnejše je, da jih ustvarjamo: tradicionalno rabo čebeljih pridelkov nadgrajujemo s klinično podprtimi inovacijami in v lastnih modernih laboratorijih razvijamo inovativne, naravne, varne in učinkovite izdelke. Že s tem se naša blagovna znamka organsko pomlajuje. Zgodi se celo, da kdaj prehitevamo,« pravi. Pri tem omenja, da je Medex izdelke s kolagenom poslal na tržišče že pred več kot desetletjem in zaoral ledino na tem področju, ko se o kolagenu skorajda še ni govorilo. Danes pa denimo – tudi zaradi vse večjih premikov k (izključno) rastlinski prehrani – ponujajo celo linijo lepotnih prehranskih dopolnil, primernih tudi za vegane.

»Lahko bi rekli, da tradicijo razumemo kot korenine, ki nam dajejo moč, a 'veje' vedno širimo navzgor in naprej, v prihodnost. Lasten razvoj izdelkov je zagotovo ključen – ne le z vidika pomlajevanja blagovne znamke, zlasti z vidika nadzora kakovosti, varnosti in učinkovitosti izdelkov. Od naštetega pa – trendi gor ali dol – nikoli, ampak res nikoli ne odstopamo,« poudari Staša Mozetič Flauto.

Povezani z generacijo Z

Na vprašanje, kako nagovarjajo mlajšo ciljno občinstvo, odgovori, da moramo najprej opredeliti, o kom govorimo, ko govorimo o »mladih«. »Če govorimo o generaciji Z, ki počasi postaja najštevilčnejša starostna skupina, je v samem genskem zapisu podjetja Medex nekaj, kar nas s to generacijo tesno povezuje, in sicer osredotočenost na naravne rešitve in trajnostna naravnanost. Generacijo Z vse bolj označujejo kot trajnostno generacijo. Aktivno (so)ustvarjanje čebelam in ljudem prijaznega sveta, širjenje čebelarstva po svetu kot dejavnosti za zmanjšanje revščine in opolnomočenja žensk, skrbno ravnanje z naravnimi viri in embalažo … Vse to nas na ravni vrednot povezuje z mladimi,« pove. Doda, da ti mogoče danes še niso pogosti ali redni kupci prehranskih dopolnil, verjamejo pa, da jim ravno na ta način prihajajo dovolj blizu, da bo Medex njihova »top of mind« blagovna znamka, ko bodo začeli resneje raziskovati naravne rešitve, ki pomagajo izboljšati počutje in zdravje.

Navzoči so tudi na družbenih omrežjih, kjer ta generacija najintenzivneje raziskuje izdelke in se povezuje z blagovnimi znamkami, vplivnostni marketing pa je sestavni del njihove marketinške strategije. »Predvsem pa smo, če upoštevamo, da govorimo o generaciji digitalnih domorodcev, naredili velik korak naprej s posodobitvijo spletne trgovine, kjer se trudimo zagotavljati dobro in kar se da brezšivno uporabniško izkušnjo,« še izpostavi.

Intervju

tišler
25. 11. 2023

Z Luko Tišlerjem, oblikovalcem, ki se je specializiral za ustvarjanje vizualnih rešitev s…

UI ne ve, kaj so impresije, ne zna pripovedovati zgodbe. Dober fotograf bo na snemanju iz modela lahko izvabil vsa možna čustva, UI pa ne. Ta ti…

Litou
18. 11. 2023

S Stello Litou, ki je poleg vodenja CME Adria in RTL Hrvaška nedavno prevzela tudi mesto…

»Naložbe v produkcijo lokalnih vsebin, naložbe v tehnološke rešitve in krepitev zavedanja o naših blagovnih znamkah so trije stebri naše strategije…

Nina Usnik
11. 11. 2023

Telemach Slovenija je pred svetovnim prvenstvom v košarki predstavil novo komunikacijsko…

»Predvsem sem zadovoljna, da smo ves čas sledili ideji v ozadju kampanje oz. celotne platforme. To je, da pokažemo, da si čustva vedno delimo – tako…

Naši avtorji