T-2 Optimum
Aktualno

T-2: Poljub kot simbol osebne izbire

Telekomunikacijski ponudnik T-2 je z oglasom s prizori gejevskega poljubljanja razburil del slovenske javnosti. Tako v T-2 kot tudi v agenciji Arih, kjer so zasnovali oglas, odgovarjajo, da povsem neupravičeno.

»Živimo že globoko v 21. stoletju«

Oglas »Vsak ima svoj optimum, T-2 ima Optimum za vse« z oglaševalskega vidika ne ponuja nič bistveno novega. V polminutnem videu pravzaprav ni nič drugega kot poljubljanje. Poljublja se staro in mlado, raznospolni in istospolni pari, poljub izmenjata tudi temnopolti moški in belka ter mladenič in njegova precej starejša partnerica.

Je pa za Slovenijo »novost«, da gre morda celo za prvi televizijski oglas z prizorom gejevskega poljuba (ob upoštevanju dejstva, da je prvi gejevski oglas v Sloveniji predstavil Hitradio Center). »Če je to res, me to sočasno žalosti in veseli. Saj živimo že globoko v 21. stoletju in me preseneča, da so še ljudje, ki jih drugačnost tako vznemiri, da se zaradi tega počutijo ogroženi. Želeli smo le pokazati lepoto poljuba kot simbola osebne izbire. Izbire pa so raznolike tako, kot je raznolika tudi ponudba T-2, ki poskuša zadovoljiti večino želja. Oboje je stvar osebne izbire. Vsakdo ima pravico do tega in nihče nima pravice obsojati,« je za MM povedal Igor Arih.

Oglas oziroma celotna oglaševalska akcija temelji na promociji paketa, ki je t. i. »sredinski« v T-2-jevi ponudbi z izhodiščem, da ima »ravno prav vsega« in je pravi Optimum. In kot takšen po besedah Gregorja Štampoharja, člana poslovodstva za prodajo in marketing, nagovarja vsakega med nami. »Izhajali smo iz življenja nas vseh in iskali odgovor na vprašanje, kaj je pravzaprav naš optimum. Seveda smo si po teh kriterijih med seboj različni, kar je razumljivo. Podstat našega sporočila pa ostaja, in sicer, da se lahko, vsaj v primeru našega paketa, tako različni, kot smo si, tudi najdemo. Sporočilo akcije tako na eni strani promovira osebno svobodo oziroma svobodo izbire in je s tega vidika popolnoma jasno ter nedvoumno, na drugi strani pa izpostavlja Oranžni Optimum kot pravo izbiro,« dodaja.

Poguma se ne kupuje z denarjem

Idejo so po besedah Ariha razvijali zelo dolgo časa. »Ne pretiravam, če rečem, da smo za Oranžni optimum naredili več ko deset akcij in niti jaz osebno niti ključni ljudje na T-2 nismo bili popolnoma zadovoljni z rešitvami. Čeprav so bile kreativne, zabavne in drugačne. Čutili smo, da idejam manjka čustveni naboj, ki gledalca najprej zadane v pleksus in še le potem ponese v premislek,« pojasnjuje. Kot pravi, je sam zagovornik tega, da dobra marketinška akcija nima naloge le prodati, česar so se kot stroka že »precej dobro naučili«.

»Ko delamo za velike oglaševalce, ne smemo pozabiti, da je njihovo oglaševanje tudi izraz vrednot podjetja, v katera načela  verjamejo sami in kakšen odnos gojijo do širše družbe. Na teh poljih nastajajo prave edinstveneprodajne prednosti (t. i. USP-ji, op. p.), ne le v inovativnem izdelku.« Tu se po mnenju sogovornika vidi, katera družba odločno zagovarja svoja stališča in ima  svoj značaj, katera pa se le podreja večinskemu mnenju in ne gre dlje od spotov »vesele družine« (»happy family«) ter kljub velikim vlaganjem v marketing ostaja brez značaja in jasne identitete. V komunikaciji vrednot se po Arihovih besedah tudi hitro vidi, kdo je voditelj in kdo sledilec. In kot poudarja, je za to potreben pogum, ki pa se ga ne kupuje z denarjem.

»Naš cilj je bil, da je akcija vidna. Zato smo se tudi odločili za poljub. Po dolgem obdobju karantene, številnih omejitev in velikih razdalj med nami sta prav ta vseprisotna bližina in osebni stik želja slehernega od nas. Zato se nam je zdelo naravno in logično, da to izpostavimo kot čustvo z nežnim poljubom, ki ga sicer nismo vajeni v oglaševanju,« poudarja Štampohar. Hkrati so želeli poudariti tudi različnosti med ljudmi in pojasniti, da smo si tudi tako različni lahko enotni pri izbiri Optimuma. V T-2 tako po besedah sogovornika v skladu vrednotami družbe, zgodbe oglasa ne razumejo kot svobodomiselne. »Ampak le kot prikaz različnosti, ki nas obdaja,« dodaja.

Ni boljšega časa za predstavitev oglasa

Oglaševalsko akcijo so predstavili v času družbenih napetosti, ko v številnih mestih po ZDA in svetu, ki se bolj ali manj prebuja iz koronakrize, potekajo protesti. Seveda nas je zanimalo, ali je časovna umestitev naključna ali načrtovana. »'Ni boljšega časa kot zdaj, prijatu,' je rekel Auggie (Harvey Keitel) v kultnem filmu Smoke mlademu možu Thomasu (Harold Perrineau Jr.), ki je iskal očeta in okleval pri soočanju z njim. Ja, če mislite na ponovni pojav ekstremizma v družbah, na nemire v ZDA, menim, da ni boljšega časa, da brez oklevanja opozorimo, da se o določenih pravicah ne mislimo ponovno pregovarjati, da izključujoče politike ne podpiramo,« pojasnjuje Arih.

Po njegovih opažanjih imamo kot družba srečo, da so še takšna podjetja, ki si upajo stopiti korak naprej in kljub težki marketinški bitki, ki vlada na trgu, dajejo vedeti, da je pravica do drugačnosti že zdavnaj zapisana v marsikatero ustavo. »To je družbenoodgovorno vedenje in lep prispevek k zdravju družbe,« je prepričan.

Nujno potrebni premisleki v družbi

Če ste v teh dneh vsaj bežno spremljali družbena omrežja, ste hote ali nehote zasledili burne odzive na oglas. Precej živahne »razprave« najdete na Facebooku in Twitterju, kjer T-2 odgovarja tudi z gifi. Na Twitterju je aktiven tudi Arih, ki je med drugim tvitnil, da je »za zdravje družbe dobro, da sem pa tja kdo spomni, da smo pred bogom vsi enaki.« »Opozorilo, da bi lahko bili z izbiro različnih partnerskih zvez sporni oziroma preveč provokativni, nas je le še utrdilo k stališču, da so to nujno potrebni premisleki v družbi. Čeprav smo si različni, smo skupaj vseeno enakopraven del naše družbe,« odzive komentira Štampohar.

Naslovnica 479

Naroči se na MM in prihrani do 30%!

Intervju

zoran gabrijan
15. 05. 2021

Z Zoranom Gabrijanom, kreativnim direktorjem v Futuri DDB, smo se poglobili v proces…

stabej
10. 05. 2021

Podcast, podkast ali poddaja? Kdaj je smiselno sloveniti nove (tehnološke) izraze? Kako…

login
22. 04. 2021

Če vas zanima odgovor na zgornje vprašanje, si preberite roman Iza in samorog, v katerem…

Naši avtorji