nagrada val 202
Aktualno

Kako zvok spremeniti v celostno vizualno podobo

Na Valu 202 na podlagi imen meseca vsako leto izberejo tudi ime leta. Srečko Šestan, ime leta 2020, je decembra 2020 prejel nagrado, ki jo je oblikovala Bojana Fajmut.

Nagrajenci so sicer vsako leto doslej prejeli plakete, glede na to, da je lani podelitev v živo odpadla, pa so se na Valu 202 odločili, da dogodek obeležijo s posebnimi, v ta namen oblikovanimi nagradami. »Nataša Zanuttini kot predstavnica naročnika mi je pri snovanju nagrade pustila proste roke in nastal je projekt, katerega vizualna podoba je bila narejena na edinstven način z digitalizacijo in vizualizacijo zvoka besed ter imena,« je za MM povedala oblikovalka Bojana Fajmut. Po njenem mnenju projekt odstopa pri postavljanju izhodišč za oblikovanje in s svojim raziskovalnim ter eksperimentalnim pristopom dosega visoko stopnjo estetike.

Valovanje zvoka

Fajmutova je pri oblikovanju nagrade zvočne (fizične) valove preko medija – prozornega akrilnega stekla – spremenila v radijske (elektromagnetne) valove. »Vsak glas in zvok je drugačen in ima svoj lasten digitalni zapis, ki smo ga z računalniškimi programi, narejenimi prav v ta namen, prenesli in pretvorili v grafične zapise. V edinstvenih grafičnih znakih je tako uprizorjen oz. vizualiziran zvočni zapis besed Ime leta Val 202 in ime nagrajenca,« pravijo na Valu 202. Bojana Fajmut dodaja, da je bila ideja v resnici tako preprosta, da so se prav čudili, kako se česa takšnega doslej ni spomnil še nihče. Hkrati se ujema s kontekstom radijske nagrade – prikazuje oddajanje vsebine radia, ki se imenuje po valu oz. valovanju zvoka, torej Val 202.

val 202

Naslovnica 477

Naroči se na MM in prihrani do 30%!

Intervju

petra grosman
06. 03. 2021

Petra Grosman je že deset let ena od najpomembnejših članic ekipe, ki organizira svetovni…

Ko spremljaš to uspešno zgodbo od samih začetkov, ko si priča dejstvu, da je mogoče iz neprepoznavnega športa narediti privlačen šport s trumo…

lesnina
03. 03. 2021

Po mnenju številnih sta Lesnina in Futura DDB v teh dneh predstavili resnega tekmeca za…

Nastopajoči so absolutno dodana vrednost tega oglasa. Še zdaj ne morem verjeti, da smo imeli takšno srečo.

MITO MIHELIC
27. 02. 2021

Oblikovalski strateg Mito Mihelič se pri svojem delu v največji meri posveča razumevanju…

»Ni vam treba biti oblikovalec, da v podjetje uvajate design thinking; morda celo bolje, če niste. Oblikovalci so najslabši možni design thinkerji,…

Naši avtorji