Manj je več
Aktualno

Manj je več ali kako pojavljanje na dogodkih vpliva na vašo osebno strokovno znamko

V svetu, ki nenehno stremi k večji prisotnosti in aktivnosti na družbenih omrežjih ter udeležbi na različnih dogodkih za izgradnjo osebne strokovne znamke, se postavlja ključno vprašanje: ali je manj resnično včasih več?

Dokazano je, da kakovost prevlada nad količino in enako velja za osebno strokovno znamčenje. V tem članku bomo raziskali, zakaj lahko preveč neselektivno pojavljanje negativno vpliva na vašo osebno strokovno (poklicno) znamko in kako je selektivnost lahko ključna za ohranjanje pristnosti, ugleda in dolgoročnega uspeha.

Že skoraj desetletje poslušamo, kako pomembno je strateško komunicirati tako v imenu blagovne znamke kot tudi v imenu osebnih znamk lastnikov in vodstva podjetja. Pri delu agencije GlowhuntersMEDIA opažamo, da se zavedanje o tej tematiki povečuje, kar je sicer dobra novica, vendar pa se nam kot svetovalcem zdaj nalaga nova naloga – to je strateško vodenje komuniciranja na osebni strokovni ravni in v okviru skrbnega izbora dogodkov in komunikacijskih kanalov naših strokovnjakov.

Če se samo ozremo na »eksplozijo« izobraževalnih organizacij in dogodkov, ki poleg konferenc postajajo najpogostejša lokacija druženja strokovnjakov in posledično digitalne multiplikacije teh vsebin skozi vse kanale digitalnih medijev, lahko sklepamo, da imamo hitro rastoči kanal digitalnega in offline »hrupa« (»digital noise«), ki s seboj prinaša nove vrste izzivov. Namreč, če nas vodi filozofija, da se radi povsod pokažemo in si vzamemo čas za najrazličnejše strokovne predstavitve, razprave in dogodke, tvegamo, da nas označijo za »vsepovsodnjake« ali popularno rečeno, kot nekoga, ki »skače ven iz vsake paštete«, kar na koncu negativno vpliva na samo dojemanje vrednosti naše osebne strokovne znamke in s tem podjetja, ki ga zastopamo.

Izguba fokusa in razvodenitev sporočila

Eden od glavnih razlogov, zakaj se lahko preveč pojavljanja na različnih dogodkih izkaže za kontraproduktivno, je ta, da boste s tem lahko izgubili fokus in oslabili vaše sporočilo. Ko vaša prisotnost obsega preveč različnih dogodkov, lahko vaše sporočilo postane nejasno ali izgubljeno v morju informacij. Namesto da bi se osredotočili na ključna sporočila in vrednote, ki jih želite posredovati, svojo energijo razpršite po različnih temah in občinstvih.

Vsak organizator se namreč glede na svojo uredniško filozofijo in strokovni pogled na to, kaj je v vašem poklicu v tistem trenutku najpomembnejše, najbolj priljubljeno ali najnovejše, odloči za nekatera ključna sporočila dogodka. Predstavitve in predavanja je vedno treba nekoliko prilagoditi, še posebej, če ste del panela z drugimi strokovnjaki in pogovor usmerja moderator. Če se na primer pojavljate na številnih dogodkih z različnimi fokusi in koti opazovanja, obstaja možnost, da bodo pozneje v »postprodukcijski fazi« priprave vsebine za družbena omrežja vaše izjave citirane drugače in z drugačnim poudarkom.  Ko je število dogodkov omejeno, je tovrstne izzive lažje nadzorovati in imajo manj negativnih učinkov. V nasprotnem primeru, zlasti če delate za veliko ali znano podjetje, se lahko zgodi, da organizatorji dogodkov napačno posredujejo vaša sporočila in s tem povzročijo škodo samemu podjetju. Morda niso dovolj veliki strokovnjaki za vašo specifično nišo ali pa so preobremenjeni s količino dogodkov, ki jih organizirajo, kot tudi številom strokovnjakov, ki se pojavljajo na teh dogodkih, zato se ne bodo osredotočili na tovrstne nianse v komunikaciji.
Osebno strokovno znamčenje v največji meri temelji na vaši pristnosti in doslednosti v sporočilih, ki jih pošiljate. Prevelika prilagodljivost pa slej ko prej vodi do izgube pristnosti, ki jo bo opazilo vaše občinstvo, pa naj gre za kolege iz drugih podobnih podjetij ali potencialne stranke in zaposlene. Zlasti v kontekstu razvrednotenja in velikih količin digitalnih vsebin, ki se jih vsak dan deli, lahko pogosto in nestrukturirano pojavljanje povzroči, da vas dojemajo kot »plitke« ali »plastične«, kar lahko škodi vašemu ugledu in zaupanju v vaše sposobnosti in znanje.

Poleg strokovnega elementa predstavitve določenih tem so dogodki in konference priložnost za mreženje tako s partnerji in potencialnimi strankami kot tudi z organizatorji teh dogodkov. Ko se boste pojavili na manj strokovnih srečanjih, boste imeli čas in fokus, da se globlje povežete z namenom določene organizacije in jo podprete na bolj konkreten način, tudi s promocijo njenih načel preko vaših digitalnih kanalov. Ta proces gre potem posledično v dve smeri. Vaša pristna podpora izbranim dogodkom omogoča tudi izgradnjo močnejšega ekosistema podpore vam in vašim projektom ter pobudam. Premišljeno gradenje kakovostnih odnosov z ljudmi, ki delijo vaše interese in vrednote, vam lahko samodejno zagotovi bolj pristno podporo, navdih in nove poslovne priložnosti z njihove strani.

Čas in sredstva

Poleg tega, da ne želite, da vas ljudje sprašujejo, ali sploh delate in kdaj, saj ste nenehno na strokovnih in družabnih dogodkih, se morate to vprašati tudi sami. Udeležba na velikem številu dogodkov namreč zahteva čas in sredstva. Še posebej, če je dogodkov veliko, bo veliko časa šlo za pripravo na dogodek, definiranje teme in fokusa, administrativna opravila itd. Če k temu prištejemo še dejstvo, da boste morali za mnoge od njih potovati izven svojega mesta in celo države, se lahko zelo hitro zgodi, da zaradi 20-minutne predstavitve na vsaki dejansko porabite povprečno dan ali dva na samem potovanju. Z dvema dnevoma porabljenega časa za pripravo predstavitve boste zelo hitro spoznali, da vas lahko vsak dogodek »stane« celotnega delovnega tedna.
Udeležba na manjšem številu izbranih dogodkov vam omogoča boljšo pripravo in izkoriščanje priložnosti, ki se ponujajo. Namesto da ste razpršeni vsepovsod, se lahko osredotočite na temeljito pripravo na vsak dogodek, kar poveča možnosti za uspeh in pozitiven vtis.
Ta vidik ni pomemben le zaradi logičnega pomanjkanja časa za osnovno dejavnost, ampak tudi zato, ker odmika pozornost od drugih, morda pomembnejših priložnosti za izobraževanje, razvoj osebnih veščin ali dvig strokovnega ugleda. Preveč časa, porabljenega za različne dogodke, vas lahko oddalji od osebnih ključnih nalog in ciljev, ki ste si jih zastavili. Namesto da se širite vsepovsod, se osredotočite na dogodke in dejavnosti, ki bodo najbolj prispevali k vaši osebni strokovni  znamki in dolgoročnemu uspehu.

Obiskovanje preveč dogodkov lahko povzroči preobremenjenost. Pomembno je, da se zavedate, da sta vaš čas in energija omejen vir in je treba z njima ravnati pametno. Preveč dogodkov lahko povzroči izčrpanost, zmanjšano produktivnost in celo negativno vpliva na vaše zdravje in počutje. Spremenljiv razpored dogodkov lahko negativno vpliva tudi na vaše ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem. Udeležba na manj izbranih dogodkih vam omogoča boljšo razporeditev časa in iskanje ravnovesja med poslovnimi obveznostmi ter osebnimi interesi in obveznostmi.

Članek lahko v celoti preberete v Marketing magazinu #514. Revijo lahko naročite na info@marketingmagazin.si.

Intervju

Marko Klemen
25. 05. 2024

Marko Klemen, kreativni direktor za vizualne zasnove v DROM agency, se rad obkroža z vsem…

Sem pripadnik generacije, ki še ni že od otroštva odraščala z vso to tehnologijo, tako da me novi trendi in nove funkcije še vedno zelo fascinirajo,…

Nermina Mašala Kelić
25. 05. 2024

Predsednica žirije letošnjega tekmovanja Sempler, ki nagrajuje najboljše medijske…

Segment, v katerem so družbena omrežja najbolj spremenila delo medijskih agencij, pa tudi vseh drugih, ki delujejo v marketingu, je intenzivna…

Jenni Field
22. 05. 2024

Z Jenni Field, eno od predavateljic na 26. Slovenski konferenci o odnosih z javnostmi, ki…

»V današnjih organizacijah ljudje želijo biti slišani. Želijo čutiti, da njihov glas šteje in da se njihove ideje upoštevajo.«

Naši avtorji