confiva
Aktualno

Kako je nastala platforma za spletni videoprenos Confiva

Letošnji SOF smo lahko spremljali tudi preko spletne platforme Confiva. Podjetji FM in Olaii sta razvili in še razvijata aplikacijo, ki pa dogodkov ne bo »le« prenašala. Obljubljajo namreč tudi številne možnosti za interakcijo in mreženje udeležencev.

Pri MM-u smo se s platformo za prenos v živo Confiva srečali ob spremljanju letošnjega Slovenskega oglaševalskega festivala. Izkušnjo ocenjujemo kot dobro, prenos je opravil svoje. Čeprav vas ni bilo tam, ste razen mreženja oziroma druženja – videli in slišali vse. Z  odzivi na platformo, ki jo agencija FM razvija s podjetjem Olaii, je zadovoljen tudi Jaka Gornik, direktor in ustanovitelj FM: »Za veliko večino udeležencev je bila to prva izvedba oziroma prisotnost na hibridnem dogodku. Tisti, ki so ga spremljali v živo preko spleta, so izpostavili predvsem kakovost slike in zvoka, ki sta bila res vrhunska. Confiva jim je omogočala tudi delno interakcijo na predavanjih, kar je bilo zelo pozitivno sprejeto. Prav tako pa so uporabniki zelo pohvalili enostavno in prijetno uporabniško izkušnjo platforme. To nas zelo veseli, saj je v prvi vrsti zelo pomembno, da je uporabnikom platforma prijazna, enostavna in razumljiva za uporabo.«

confiva

Začetne naložbe od 250 tisoč evrov naprej

Confiva je 100-odstotno slovenska platforma. Po besedah Gornika je rezultat sinergije podjetij, ki sta specialista vsak na svojem področju. »Ekipa FM ima kot organizator večjih dogodkov pri nas številna znanja in izkušnje s področja organizacije dogodkov, Olaii pa je podjetje, ki skrbi za razvoj spletnih platform, e-vstopnic, sistemov za brezgotovinsko plačevanje in ima prav tako že veliko izkušenj na področju izvedbe dogodkov,« pojasnjuje. Ob tem dodaja, da je za razvoj takšne platforme potrebno široko znanje s področja organizacije dogodkov kot tudi poznavanje procesov, tehnologije in zaznavanje ozkih grl. Potrebno je poznati tudi programiranje kot tudi tehnologijo.

»Vsekakor smo najprej pregledali vso globalno konkurenco in njihove konkurenčne prednosti, da smo lahko naredili načrt tako razvoja kot tudi pozicioniranja Confive kot blagovne znamke,« je povedal Gornik. Osnovne naložbe za začetek razvoja tovrstne platforme znašajo od 250 tisoč evrov naprej, vsaka nadgradnja funkcij pa vsekakor zahteva dodatne finančne naložbe.

»Preden smo lansirali Confivo, smo vse funkcije večkrat preizkusili. Ko smo stoodstotno verjeli vanje, smo jih dali v širšo uporabo. Seveda si nismo želeli, da bi se s tehničnimi težavami srečevali pri sami izvedbi. Na preteklih dogodkih se nam je namreč zgodilo tudi to, da so ljudje svoj povezavo delili z nekom drugim in potem se seveda sami niso mogli udeležiti dogodka.« Platforma je zasnovana tako, da lahko samo ena oseba na eni napravi uporabi dostop do dogodka. Poleg tega deluje na vseh brskalnikih, razen na Internet Explorerju, kar pomeni, da ljudi potem usmerjajo na druge brskalnike.

confiva

Od ogleda več odrov do prostorov za sponzorje

Osnovni načrt je bil razvoj platforme, ki bi podpirala celoten potek spletnega dogodka. S tem namenom so razvili oziroma še razvijajo paleto funkcij. Kot najbolj bistvene izpostavljajo tri. Prva je možnost, ko je znotraj (digitalnega) dogodka možen ogled več odrov. »Če posplošim, lahko nekdo ta trenutek na vašem dogodku spremlja poslovno vsebino, medtem ko nekdo drugi istočasno spremlja tehnično vsebino, spet tretji pa neko tretjo vsebino, ki ga trenutno zanima in je seveda del dogodka.« Kot zelo pomembno in zanimivo ustvarjalci izpostavljajo funkcijo predstavitvenega prostora, »showrooma«, za sponzorje in partnerje, kjer se lahko znotraj spletnega dogodka predstavijo tudi oni. »Prav tako ne gre spregledati, da smo razvili zasebno platformo s predvajanjem v živo, ki ne omogoča zlorabe prepošiljanja e-poštnega sporočila za vstop na dogodek. Ena oseba torej prejme eno povezavo in z njo lahko sočasno dostopa do dogodka le preko ene naprave.«

Poleg naštetega platforma omogoča tudi registracijo udeležencev, prodajo vstopnic, konferenčne klepetalnice in anketiranje v realnem času. »Vsekakor je treba izpostaviti, da je platforma vsebinsko prilagodljiva, omogoča grafične prilagoditve po željah naročnika in ima možnost izpostavitve sponzorskih sodelovanj. Za zelo pomembno se je izkazala tudi lokalna ekipa in podpora pri sami izvedbi dogodkov. Mobilna prijaznost in varnost v teh časih vsekakor ne sme biti več vprašanje, tako da tega ne izpostavljamo na vsakem koraku, je pa seveda tudi za to poskrbljeno na izredno visoki ravni.«

Znotraj platforme kmalu tudi sobe za sestanke

V prihodnjih nadgradnjah bodo največjo pozornost namenili dvema segmentoma, in sicer druženju ter interakciji med in z udeleženci. »Ne glede na to, da gre za spletne dogodke, je mreženje še vedno zelo pomembno, zato znotraj platforme razvijamo tako imenovane sobe za sestanke, ki se od klepetalnice razlikujejo predvsem po tem, da bodo omogočale video klice in deljenje vsebin tudi ena na ena,« pojasnjuje Gornik. Izboljšave napovedujejo tudi pri sami interakciji, nadgraditi nameravajo obstoječe predstavitvene prostore za sponzorje, kjer so trenutno na voljo obstoječe video vsebine, pozivi k akciji, prenosi, klepetalnica in igrifikacija.

Intervju

kolster
26. 10. 2020

Danski marketinški aktivist Thomas Kolster, znan po vzdevku Mr. Goodvertising, je…

atkv
21. 10. 2020

V času širjenja covida-19 se je še bolj jasno izkazalo, kako močno je digitalizacija na…

medja
19. 10. 2020

»Ne moremo preprečiti podjetjem, da proizvajajo 'sranje', lahko pa pomagamo…

Naši avtorji