gault
Aktualno

Gault&Millau Slovenija: To so najboljši za leto 2022

Znane so najvišje ocenjene restavracije in prejemniki posebnih nagrad Gault&Millau Slovenija za leto 2022. Med najboljšimi je kar osem restavracij, dva mlada talenta in dve priljubljeni (kulinarični) zbirališči.

Kdo je najbolj prepričal ocenjevalce gastronomskega vodnika Gault&Millau, je na spletnem dogodku razkrila Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, objavljeni pa bodo v četrti slovenski izdaji Gault&Millau.

Osem slovenskih restavracij s štirimi kapami

Štiri kape, ki potrjujejo izredno kakovost in vrhunskost restavracije oziroma gostinca, so uspešno ohranili Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk, Ošterija Debeluh, Restavracija Mak, Restavracija Strelec in Hiša Franko, ki si je izborila najvišje število doseženih točk – 18 od dvajsetih. Med najvišje ocenjenimi sta letos še Restavracija Pavus in Grič.

Dva mlada talenta v družbi kuharskih virtuozov

Prestižni naziv chef leta je pripadel promotorju divje hrane na Slovenskem Marku Pavčniku iz restavracije Pavus na gradu Tabor Laško. Chef prihodnosti je s kuhanjem izven okvirjev postal ambasador Istre Filip Matjaž iz portoroške Restavracije COB, za chefa tradicije pa je bil razglašen Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof v Predosljah pri Kranju.

chefi1

V kategoriji Mladi talent sta nagrajena dva chefa, in sicer kulinarični sorodni duši Marko Magajne in Marko Vršič iz Galerije okusov, Novo Celje.

chefi2

Dvojni najboljši POP          

Tudi kategorija najboljši POP je letos postregla z dvema zmagovalcema. Prvi je ljubljanski Dvorni bar, ki je vinsko kulturo približal ljudem in poskrbel za občuten dvig kulture pitja vina, drugi pa kobariška Hiša Polonka, kamor zahajajo ljubitelji tradicionalne, okusne in iskrene hrane v sproščenem vzdušju.

Nagrada za najboljšega natakarja/sommeliera in najboljšo slaščičarno

Naziv najboljše slaščičarne je pripadel Zebra Patisseries. Vse odlike vrhunskega sommeliera in natakarja, kot so profesionalna strežba, znanje, šarm ter pretanjen občutek za gosta in za spajanje okusov, pa so v Gault&Millau Slovenija letos prepoznali v Gregorju Krenu iz novomeške Hiše Fink.

sommelier

»Podprite domačo gastronomijo«

Kot pravi Mira Šemić, preteklo leto za gostince ni bilo enostavno, zato je še toliko bolj navdihujoče opazovati predanost in strast, s katerima neumorno premikajo meje v svetu gastronomije. »Prejemniki posebnih nagrad in vsi uvrščeni v vodniku predstavljajo bogate in raznolike okuse Slovenije tako na krožniku kot v kozarcu. In za to si zaslužijo vse čestitke in pohvale. Pa tudi podporo. Zato velja apel vsem gurmanom – zajemite življenje z največjo žlico in uživajte v odkrivanju vsega, kar ponuja Slovenija. S tem ne boste napolnili le svojega želodca in srca, temveč tudi podprli domačo gastronomijo,« poziva.

Intervju

Melanja Korošec
27. 04. 2024

Na naslovnici MM-a #514 je Melanja Korošec, direktorica strateškega marketinga in…

»Zadovoljna stranka je za nas najboljši marketing in čeprav ji zelo verjetno ne bomo prodali še ene hiše, pa nas bo priporočila naprej,« pravi…

sasa gnezda
22. 04. 2024

V podjetju Mediade tudi letos pripravljajo Konferenco internega komuniciranja KIK 2024,…

Nekje sem zasledila misel, da je komunikacija mehka veščina, a da je zanjo treba trdo delati. Interna komunikacija se ne zgodi sama od sebe – vsaj ne…

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Naši avtorji