Gastrononomski promocijski film Cirila Jazbeca nagrajen na Japonskem
Fotograf in filmski režiser Ciril Jazbec je nizu mednarodnih nagrad, ki jih je že prejel, dodal še eno, in sicer za film »From Garden to Heaven #tasteslovenia«.
Gre za video, ki skozi prvoosebno zgodbo biodinamičnih pridelovalcev predstavi filozofijo slovenske gastronomije. Nagrajen je bil na mednarodnem festivalu turističnih filmov (Japan World’s Tourism Film Festival) v Akanu na Japonskem, kjer je prejel srebrno priznanje.
Kot je za MM povedal Ciril Jazbec, je nagrada še eno lepo mednarodno priznanje za trud celotne ekipe TENT Film in Slovenske turistične organizacije, s katero sodelujejo že vrsto let. »V zadnjem času smo soočeni s poplavo vsebin in vso večjo uporabo umetne inteligence. Veseli nas, da je bila opažena in nagrajena avtentična zgodba z navdihujočimi posamezniki. Na video smo zelo ponosni, saj je nastal z zelo majhno produkcijsko ekipo, veliko mere zaupanja s strani naročnika in vrhunske kemije med snemanjem z vsemi nastopajočimi,« pravi.
Od vrta do mize
V videu so izpostavili eno od edinstvenih prednosti slovenskih kuharskih mojstrov – njihov dostop do lokalnih in sezonskih sestavin ter predanost filozofiji »od vrta do mize«. Video gledalca popelje v zakulisje in pripoveduje osebno zgodbo biodinamičnih pridelovalcev in kozjerejcev Jeanne Dumas Chalifour in Mattea Monterumisija, Kanadčanke in Italijana, ki sta svoj dom našla v majhni vasici Srednje na severozahodu Slovenije.
»Delata z roko v roki z naravo in njenimi spremembami z namenom najboljše hranilne vrednosti ter estetike. Kmetovanje je zanju umetniški izraz, svojo strast pa kot njena lokalna dobavitelja delita z eno od najboljših kuharskih mojstric sveta, Ano Roš Stojan iz Hiše Franko. Skupaj z njo soustvarjata trajnostna gastronomska doživetja s sestavinami iz svojega vrta do njene mize,« so povedali v Slovenski turistični organizaciji.
Sodelujoči: Ciril Jazbec (režiser), Katarina Jazbec (kreativna direktorica), Matic Oblak (direktor fotografije) in Angelo Raaijmakers (montažer).
Video je nastal leta 2022, ko je Hiša Franko imela dve Michelinovi zvezdici.