mccann
Aktualno

Blagovne znamke, ki živijo za ljudi, so z ljudmi živele tudi v najtežjem letu

McCann Beograd je bil po B-reportu drugič zapored agencija leta v regiji. Tokrat predvsem po zaslugi odmevne akcije »Hvala vam, zdravniki«. Njena kreativna direktorica Jana Savić Rastovac nam je pojasnila recept za uspeh akcije.

Idejo akcije »Hvala vam, zdravniki«, ki je med drugim dobila zlato nagrado Epice in bila izpostavljena na BalCannesu, so snovalci pojasnili takole: »Težki časi vedno ustvarijo velike junake. Običajno gre za anonimne posameznike, ki se nesebično in pogumno žrtvujejo v korist drugih. V teh težkih mesecih med bojem proti virusu covid-19 so to bili ženske in moški v prvi bojni vrsti, v haljah in zaščitni opremi, skrivajoč se za tesnimi maskami in očali. Te pogumne ljudi smo postavili v središče pozornosti v obsežni globalni kampanji, s katero smo želeli povečati zavedanje o trenutni situaciji ter pomenu solidarnosti in podpore zdravstvenim delavcem, ki vsak dan žrtvujejo svoja življenja, ko se borijo za nas.« Pri pobudi so sodelovali številni kreativci agencije McCann, ki so oblikovali skoraj sto plakatov, na katerih so prikazali resnične zdravnike, ki so jim maske in očala na obrazu pustili raznolike vzorce.

Preprostost akcije je tudi njena moč

Po mnenju Jane Savić Rastovac je velik dejavnik uspeha akcije v tem, da je poslala sporočilo podpore v pravem trenutku, torej v prvih mesecih pandemije, ko so zdravniki in medicinsko osebje brez velikih priprav in potrebne opreme stali v prvih bojnih linijah proti še nikoli videni bolezni. »Kampanja je zelo hitro stekla s podporo naše medijske agencije in ponudnikov zunanjega oglaševanja, ki so podarili oglasna mesta na svojih plakatnih mestih, pa tudi revije Nedeljnik, ki se je nesebično pridružila akciji in poskrbela, da je bila kampanja vidna in je dobila krila. To je preprosta, a močna kampanja, predstavljena s splošno prepoznavnim vizualnim jezikom. Njena preprostost je tudi njena velika moč,« pojasnjuje sogovornica. Ob tem dodaja, da so v akciji uporabili jasno metaforo superherojskega prizadevanja, ki so ga ljudje po vsem svetu prepoznali  in mu izrazili hvaležnost za velika prizadevanja zdravnikov in medicinskega osebja.

Simbol časa in globalne podpore

Sogovornico smo povprašali tudi, ali je kampanja izpolnila vse začrtane cilje, ne le kreativnih. »Če je bil cilj svoje kreativno znanje, ideje in veščine postaviti v službo nečesa večjega, potem je ta cilj v celoti dosežen. Verjamemo, da bo naša kampanja ostala kot simbol svojega časa in globalne podpore. Pozitivni odzivi prihajajo od vsepovsod. Za nas je to veliko strokovno zadovoljstvo. Prav tako tudi za naše partnerje v kampanji, revijo Nedeljnik, ki je na prvih straneh predstavila obraze zdravnikov iz beograjskih bolnišnic in javnosti ponudila vpogled v dramo in težke dneve, ko se na fronti borimo proti hudobnemu virusu,« je povedala Jana Savić Rastovac.

Leto 2020 kot leto »na čakanju«

Leto 2020 je bilo leto, ko so bili mednarodni oglaševalski festivali »na čakanju«, kot pravi sogovornica. Festivalska sezona 2021 bo zanjo še posebej razburljiva, saj bo imela oglaševalska panoga priložnost pregleda dvoletne produkcije. »Po mojem mnenju bo zelo zanimivo, vendar tudi zelo zahtevno za tekmovalce, če bodo hoteli osvajati nagrade. Covid-19 se pojavlja kot tema, ki je zaznamovala številne kampanje komercialnih in družbeno angažiranih blagovnih znamk. To je pričakovano. Blagovne znamke, ki živijo za ljudi, so z ljudmi živele tudi v najtežjem letu. In tako bi tudi moralo biti,« je zatrdila.

Na srbski lestvici po B-reportu je akcija osvojila drugo mesto, agencija McCann Beograd pa je tudi zaradi nje postala največkrat nagrajena agencija tako v regiji kot tudi v Srbiji. Revija Nedeljnik je po zaslugi te kampanje največkrat nagrajeni oglaševalec v regiji, v Srbiji pa je pristal na drugem mestu. Celotno razvrstitev najdete na povezavi.

Naslovnica 478

Naroči se na MM in prihrani do 30%!

Intervju

nika
08. 04. 2021

Slovenski startup Epidemic ima ambicije zgraditi najmočnejšo skupnost nano- in…

Postati želimo simbol avtentičnosti v vplivnostnem marketingu. Zgraditi želimo najmočnejšo skupnost nano- in mikrovplivnežev na svetu, ki temelji na…

franja1
03. 04. 2021

To so besede Maje Oven, ki je s svojim prispevkom pri organizaciji Maratona Franja in…

amy rodgers
01. 04. 2021

Leto 2020 je svet postavilo pred neslutene izzive. Prihodnost je sicer nehvaležno…

»Leto 2020 je direktorjem marketinga ponudilo priložnost, da se 'resetirajo', inovirajo in razmišljajo zunaj ustaljenih okvirov,« pravi Amy…

Naši avtorji