bla
Vpogled

Stanje marketinške tehnologije v Sloveniji

Sodeč po poročilu IAB Slovenija se med slovenskimi podjetji povečuje uporaba orodij marketinške tehnologije. Ugotavljajo tudi vedno večji nabor rešitev, ki jih sodelujoči uporabljajo v vseh segmentih digitalnega marketinga.

Tudi med »zrelimi« kategorijami številne novosti

 IAB Slovenija je objavil prvi pregled uporabe orodij marketinške (t. i. MarTech) oziroma oglaševalske (AdTech) tehnologije na slovenskem trgu. Med drugim ugotavljajo, da slovenska podjetja v povprečju uporabljajo najmanj pet različnih marketinških orodij. »Čeprav so nekatera področja marketinške avtomatizacije že zelo razvita, je tudi na teh področjih precej novega. In čeprav gre za eno od najbolj zrelih kategorij, področje e-poštnega marketinga vsako leto ponudi nove igralce in nove rešitve na trgu,« pravijo pri IAB Slovenija. Med e-poštnimi orodji se po ugotovitvah raziskave sodeč najbolj uporablja  MailChimp, ki pa počasi izgublja svoj premoč. V vse večji meri naj bi mu sledili Sendiblue, Active Campaign, Klaviyo, SqualoMail, Mailerlite in drugi.

martech

Povprečen »martech stack« v Sloveniji leta 2023. Vir: MarTech v Sloveniji 2021-2023, 7. spletni Panel, IAB Slovenia

Vedno več rešitev je plod slovenskega znanja

Pri IAB Slovenija poudarjajo, da na trgu najdemo številne alternativne rešitve, ki imajo primerljive funkcionalnosti, kot smo jih vajeni pri vodilnih ponudnikih orodij. Zaradi specifičnosti se lažje prilagajajo potrebam strank in poskušajo poiskati rešitve tudi za individualne primere in predloge. Zanimivo in spodbudno dejstvo je, da se povečuje tudi število domačih ponudnikov orodij marketinške in oglaševalske tehnologije.

»Na eni strani so to rešitve, ki so v celoti plod slovenskega znanja in razvoja. Omogočajo visoko stopnjo prilagoditve potrebam posamezne stranke, vključujejo osebno svetovanje, tehnično podporo in so praviloma finančno dostopnejše. Po drugi strani pa med ponudniki najdemo kar nekaj slovenskih digitalnih agencij, ki zastopajo globalna orodja in platforme in tako v digitalnem marketingu nastopajo kot strateški svetovalci, ponudniki tehnoloških rešitev in izvajalci hkrati,« IAB Slovenija navaja v poročilu.

martech

Uporaba orodij za e-pošni marketing. Vir: MarTech v Sloveniji 2021-2023, 7. spletni panel, IAB Slovenia

V porastu uporaba skoraj vseh oblik orodij za marketinško avtomatizacijo

Ugotovitve raziskave kažejo, da se veliko dogaja tudi na področju marketinške avtomatizacije, kjer sta priljubljeni orodji Hubspot in Net-Results dobili močnejšo konkurenco v rešitvah, kot sta ActiveCampaign in Klaviyo. Svoje mesto med vodilnimi ohranja tudi integracijsko orodje Zapier. 

Premik tudi pri upravljanju družbenih omrežij

IAB Slovenija v poročilu izpostavlja še, da se po tem, ko so v zadnjih nekaj letih v slovenskih podjetjih zaznali predvsem pospešeno uporabo družbenih omrežij, po novem povečuje uporaba orodij za njihovo upravljanje. »S tem trendom rastejo tudi zahteve po vse bolj prilagojenih rešitvah za družbena omrežja. Primarno se uporabljajo predvsem za integrirano načrtovanje in objavo vsebin, pa tudi, da omogočajo komunikacijo s strankami na enem mestu in služijo kot močno analitično orodje,« so zapisali.

bla

Intervju

draksler6
23. 09. 2023

Z Gregorjem Drakslerjem, ki sodi med najbolj izkušene direktorje marketinga na področju…

Vedno se srečujemo z izzivom, ali naj bo oglasno sporočilo bolj kreativno ali strogo prodajno, toda na koncu moramo doseči določene številke, kar je…

Primož Zupan
16. 09. 2023

V založbi Rokus Klett so predstavili novost na našem trgu – tečaje programiranja Coders…

Zaradi nenehne digitalizacije na vseh ravneh in področjih življenja postajajo tovrstna znanja, torej digitalne veščine, pomemben del našega vsakdana…

Božidar Abramović
09. 09. 2023

V okviru konference medijskih trendov SEMPL, ki se v Portorož vrača 19. in 20. oktobra…

Medijska ali katera koli druga komunikacijska agencija, ki ne bo sprejela sprememb, ki jih prinašajo orodja umetne inteligence, ne bo kos izzivom…

Naši avtorji