om
Aktualno

Odprta je nova Cvetličarska galerija Oblak Miha

Če ste kdaj pomislili, kako je videti vpogled v genialni um, vam nova cvetličarska galerija na Poljanski ulici v Ljubljani ponuja odgovor.

Miha Oblak je idejni vodja in kreativni duh projekta o cvetličarski galeriji in apartmaju. Sanjal je, si predstavljal in ustvarjal ta izjemni prostor. Njegovo vizijo podpirajo domači obrtniki in obrtnice, ustvarjalci, mizarji, umetnice in umetniki, verski predmeti in vsi drugi, ki so sodelovali pri ustvarjanju pravljice. Prostor cvetličarske galerije simbolizira kombinacijo treh univerzalnih elementov: naravnega, božanskega in človeškega.

mihaoblak1

Naravno

Miha Oblak črpa navdih iz najboljšega možnega vira, narave. Zato Cvetličarska galerija Oblak Miha združuje naravne elemente v kamniti roži, vodnjaku, steklenih dekoracijah, zrcalnem stropu in bakrenih elementih. Vsi našteti dekorativni elementi so tu zato, da poudarijo naravno lepoto rož, ki so razporejene po celotnem prostoru. »Leitmotiv« cvetličarske galerije je močvirski tulipan (lat. Fritillaria Meleagris). Ta cvet je upodobljen na stenskih grafitih, ki jih je izdelal Azram, umetnik stenskih poslikav in član skupine 1107.

Močvirski tulipan je reproduciran v bakrenih cvetovih in balkonskih dekoracijah, v tuš kabini v apartmaju na galeriji, pa tudi v majhnih podrobnostih, kot so vaze, skodelice čaja in kosi nakita, izdelani izključno za Cvetličarsko galerijo Oblak Miha. 

mihaoblak2

Miha Oblak bo z veseljem razložil, da je ta cvet ljubezen njegovega življenja zaradi njegove popolnosti, nezahtevne narave in preproste lepote. Zato morate v času cvetenja močvirskega tulipana (konec marca, začetek aprila) obiskati Cvetličarsko galerijo Oblak Miha ali obiskati Ljubljansko barje. Miha ima nekaj rastlin močvirskega tulipana posajenih v vinskih sodih pred cveličarsko galerijo, kjer jih lahko opazujemo in občudujemo v času cvetenja.

mihaoblak3

Božansko

Instinktivno zavedanje, da je narava rezultat božanskega posredovanja, se v galeriji zrcali skozi vključene božanske in verske elemente. V pritličju so delujoče cerkvene orgle z orgelskimi cevmi, pritrjenimi na nivoju cvetličarske galerije in na nivoju zgornjega apartmaja. Če čutite božanski navdih in imate v sebi to željo, zaigrajte na orgle in pustite, da vas bogat zvok popelje v namišljene dežele. Božansko prisotnost še okrepi kip Device Marije, ki privzdignjena na polici, levo od glavnega vhoda, blaženo zre v nebo. Nikakor se ne moremo izogniti omembi  medeninastih luči s steklenimi okroglimi bučkami, ki osvetljujejo prostor s kakovostjo sonca.

mihaoblak4

Vse luči v galeriji in glavni sosednji dvorani so bile nekoč del cerkvenega lestenca, ki ga je cvetličarski umetnik pred desetimi leti odkupil v domači cerkvi, na podlagi slutnje, da bo ta čudoviti kos svoj polni sijaj dosegel mnogo let kasneje. V knjigi o izdelavi Cvetličarske galerije Oblak Miha lahko najdete fotografije izvirnega cerkvenega lestenca. Dobri detektivi med obiskovalci lahko v apartmaju zgoraj najdete tudi duhovniško svečano haljo. Debele rdeče zavese, ki potekajo vzdolž celotnega cvetličarskega prostora, pa so bile nekoč glavne zavese na odru bližnjega gledališča, čeprav zaradi temno rdeče barve spominjajo na cerkveno škrlatno rdečo.

Človeško

Prostor Cvetličarske galerije Oblak Miha je razdeljen v dve etaži; spodaj je cvetličarska galerija, zgoraj apartma. Zgornji prostor je namenjen vsem, ki iščejo zatočišče v divjini narave. Odprt je za kratkoročno bivanje od petka popoldne do nedelje zvečer in je namenjen človeški naravi in izpolnjevanju naših potreb in želja. Okrogla postelja in zrcalni strop, ki jemlje dih, kličeta po romantičnih srečanjih. Majhen kamin s kamnito rožo na steni vam bo v vsakem trenutku dvignil razpoloženje. Počutili se boste kot čebela, a samo zato, ker se lahko tuširate v cvetu. Miha Oblak je zasnoval in izdelal to unikatno tuš kabino, Azram pa poskrbel za umetniški prispevek poslikave. Ves prostor se iskri od življenjske energije in surove naravne sile. Medtem ko ste zaposleni z občudovanjem stropnega ogledala, raziskujte oba čebelnjaka v kopalnici in preizkusite svojo naravno inteligenco, ko ju poskušate odpreti.

Seveda se lahko počutite kot doma in se sprehodite po cvetličarni samo zato, da občudujete cvetje in morda naredite šopek ali dva. Če imate srečo, bo v spodnjem nadstropju odprt vinski hladilnik za uživanje v božanskem nektarju.

mihaoblak5

Cvetličarska galerija Oblak Miha je prostor, posvečen umetnosti in lepoti z neverjetnimi vazami, krožniki, kozarci, umetninami in drugimi razstavljenimi izdelki. Kristal v galeriji je rezultat dolgoletnega sodelovanja med Oblakom in slovenskim izdelovalcem kristala – Rogaška Kristal. Unikatni kosi so na ogled oboževalcem in poznavalcem, dodani cvetlični aranžmaji vam vzamejo dih. Zaradi teh kosov se bo vaš dom sredi vsakdanjega kaosa, spremenil v umirjen in čudovit zenovski vrt. V skladu s svojim imenom bo Cvetličarska galerija Oblak Miha občasno zagotovila prostor za umetniške razstave lokalnih slikarjev, umetnikov, draguljarjev in drugih ustvarjalnih sil. Na otvoritvenem večeru, 24. septembra 2021, je razstavljala slikarka Polona Loborec.

mihaoblak6

Upamo, da boste v Cvetličarski galeriji Oblak Miha uživali vsaj toliko, kot so Miha Oblak in njegova ekipa uživali v ustvarjanju tega posebnega kraja, s ciljem, da si lahko vsi obiskovalci vzamete trenutek zase, globoko vdihnete in se čudite obilju narave. Subtilni opazovalci med vami boste morda celo opazili, kako Miha uspe v svoje izdelke vključiti naravne zakone aktivosti in počitka, miru in nemira, kaosa in harmonije.

Vsi ste dobrodošli!

mihaoblak7

Intervju

sasa gnezda
22. 04. 2024

V podjetju Mediade tudi letos pripravljajo Konferenco internega komuniciranja KIK 2024,…

Nekje sem zasledila misel, da je komunikacija mehka veščina, a da je zanjo treba trdo delati. Interna komunikacija se ne zgodi sama od sebe – vsaj ne…

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Življenje z znaMMkami
15. 04. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Prisegam na humor, igro besed in čustva … »Kupijo« me tudi nizkoproračunski oglasi z dobro idejo.

Naši avtorji