apple vs psotify
Aktualno

Apple Music in Spotify: Kaj izbrati?

Primerjali smo Applovo in Spotifyjeva platfrmo za pretakanje glasbe. Vsaka ima svoje posebnosti, delita pa si tudi številne podobnosti, kjer izstopa uporabniška izkušnja.

Apple Music (AM) in od nedavnega tudi v Sloveniji prisotni Spotify sta med najbolj priljubljenimi platformami za pretakanje glasbe na svetu. Za nekatere je »vse isto«, drugi so goreči zagovorniki enega ali drugega tabora, tretji poleg AM-ja in Spotifyja uporabljajo vsaj še Tidal in YouTube Music. Nekateri govorijo celo o »vojni platform«. No, pri MM-u smo radovedni in smo proti vojnam, zato spoznajmo oba »nasprotnika«. Začnimo pri ceni, preverili pa smo tudi kakovost zvoka, uporabniški vmesnik, dostopnost in vsebino. Naša izbira? Zapleteno je.

Cene vseh različic so praktično identične

Spotify Premium slovenske uporabnike stane 5,99 evra mesečno, kar je enako vrednosti individualne naročnine na Apple Music. Spotifyjev družinski naročniški paket Premium Family je na voljo za 9,99 evra mesečno, Applov pa za 8,99 evra. Oba lahko uporablja do šest družinskih članov. Paket Spotify Premium DUO (7,99 evra) je naročnina za pare. Vključuje Duo Mix, seznam predvajanja, ki se samodejno obnavlja in vključuje glasbo, v kateri boste uživali s partnerjem. Cena študentskega naročniškega paketa sta tako pri Spotifyju kot Applu 2,99 evra na mesec.

Fleksibilnost proti integraciji z lastno knjižnico

Spotify je z zbirko 50 milijonov skladb fleksibilnejša izbira, če želite poslušati brezplačno. Osnovna različica je namreč podprta z oglasi. Pri samem poslušanju pa so poleg vmesnih oglasov številne omejitve, na primer nezaporedno poslušanje albumov in seznamov predvajanje, skladbo pa lahko preskočite do šestkrat na uro (na mobilnih napravah). Spotify lahko uporabljate na različnih napravah, vse od mobilnih naprav preko pametnih zvočnikov do igralnih konzol.

Apple Music je po drugi strani boljša izbira za tiste, ki imajo obstoječo knjižnico pesmi. Lahko jih kombinirate oziroma integrirate z Applovo knjižnico 60 milijonov skladb in drugimi Applovimi storitvami. Omogoča tudi glasovni nadzor preko virtualne pomočnice Siri. Seveda je najbolj prijazen do Applovih uporabnikov, vendar je dostopen tudi v operacijskem sistemu Android.

V MM-u smo že večkrat pisali, da Spotify »lovi« Apple tudi na področju ponudbe podkastov. Med drugim bo ekskluzivno za njih ustvarjal najbolj priljubljeni podkaster Joe Rogan (obe platformi uporabnike vabita z različnimi ekskluzivami). Spotify omogoča poslušanje le-teh v okviru osnovne aplikacije, Apple pa v ločeni aplikaciji Apple Podcast.

Enostavna uporabniška vmesnika

Obe platformi imata preprost uporabniški vmesnik. Na oba se boste hitro navadili, sploh na njuni mobilni različici. Iskane izvajalce in pesmi boste zlahka našli. Pri obeh se na zaslonu pokaže besedilo poslušane pesmi, če je ta na voljo. Pri Apple Music lahko skladbe iščete tudi tako, da v iskalnik vtipkate del njenega besedila. Apple pri pretoku glasbe uporablja lasten format Advanced Audio Coding (AAC) kakovosti 256kbps, Spotfy pa Ogg Vorbis med 160kbps (brezplačna različica) do 320kbs (v mobilni aplikaciji imate možnost izbire, kar je praktično v primeru, da ne bi želeli porabiti preveč mobilnih podatkov).

Umetnost odkrivanja nove glasbe

Algoritma obeh platofrm priporočata skladbe na podlagi uporabnikovega okusa oziroma prejšnjih poslušanj. Vse to ob predpostavki, da morate oba logaritma najprej »seznaniti« z vašim okusom. Predvsem Spotifyjev adut so številne možnosti »odkrivanja« nove glasbe oziroma novih izvajalcev. Funkcija, »Discover Weekly« tedensko ustvari seznam predvajanja 30 pesmi, po uporabnikovem glasbenem okusu seveda.

»Release Radar« je prav tako (personaliziran) seznam predvajanja 30 pesmi, ki se samodejno posodablja vsak petek. Tu je še klasični zavihek »Discover«. Preverjate lahko tudi številne glasbene lestvice po svetu. Apple ima po drugi strani poleg zavihka s priporočili »For You« radijsko postajo Beats1 Radio, kjer urednikujejo »pravi« didžeji in uredniki. Pri obeh platformah lahko sledite svojim najljubšim izvajalcem in njihovim najnovejšim izdajam. Preverite lahko tudi, kaj poslušajo vaši prijatelji.

Intervju

a1
24. 09. 2020

Po mnenju Matjaža Vračka, direktorja prodaje zasebnim uporabnikom v A1 Slovenija, se bo…

luka bajs
21. 09. 2020

Luka Bajs, kreativni direktor v agenciji Grey Ljubljana, ki je že drugič zapored prejel…

supernova rudnik
09. 09. 2020

Čez nekaj ur bodo predstavniki Supernove Group tudi uradno položili temeljni kamen, ki…

Naši avtorji