družbena omrežja
Vpogled

Ali so družbena omrežja novi Google?

Skoraj polovica (več kot 45 odstotkov) uporabnikov spleta redno uporablja družbena omrežja za raziskovanje blagovnih znamk. Še vedno pa je ena platforma daleč pred drugimi.

Instagram je vodilno družbeno omrežje za raziskovanje blagovnih znamk

Instagram, ki velja za eno od najbolj priljubljenih platform med uporabniki, po ugotovitvah najnovejše raziskave DataReportal zaseda prvo mesto za raziskovanje blagovnih znamk in izdelkov, pred Facebookom in TikTokom. Več kot 62 odstotkov uporabnikov Instagrama uporablja to platformo za iskanje informacij o znamkah, izdelkih in storitvah, ki so jim všeč ali jih zanimajo.

Čeprav Facebook ostaja vodilna platforma za oglaševalce in marketingarje, v letu 2023 nekoliko več kot 54 odstotkov uporabnikov Facebooka uporablja to platformo za spremljanje ali pridobivanje informacij o blagovnih znamkah in izdelkih. Sledi mu TikTok s 43 odstotki uporabnikov. Podoben odstotek imata tudi Pinterest in X, kjer približno tretjina aktivnih uporabnikov uporablja platformi za ta namen.

Po teh podatkih se prizadevanja podjetij za vlaganje v kampanje in aktivnosti na družbenih omrežjih za krepitev prepoznavnosti in povečanje prodaje obrestujejo. 

gr1

Manj razvite države vodijo pri uporabi družbenih omrežij za raziskovanje blagovnih znamk

Raziskava DataReportal ugotavlja, da so Nigerijci na vrhu seznama, saj kar 84 odstotkov uporabnikov spleta uporablja družbena omrežja za raziskovanje blagovnih znamk. Sledita Kenija s 76 odstotki in Gana s 74 %. Vse tri države so daleč nad svetovnim povprečjem.

Po drugi strani pa se najmanj uporabnikov iz Nizozemske in Južne Koreje obrača na družbena omrežja z namenom, da izvedo več o blagovni znamki ali njihovi ponudbi.

Družbena omrežja predstavljajo učinkovit in cenovno ugoden način doseganja širokega občinstva, grajenja odnosa s ciljno publiko in interakcije s (potencialnimi) kupci, ki ga doslej še nismo poznali. Takšen pristop je priljubljen, zlasti med mlajšimi uporabniki, zato vse več ljudi uporablja družbena omrežja za pridobivanje informacij o blagovnih znamkah in njihovi ponudbi.

Intervju

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Življenje z znaMMkami
15. 04. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Prisegam na humor, igro besed in čustva … »Kupijo« me tudi nizkoproračunski oglasi z dobro idejo.

Madea Mojca Majhen
13. 04. 2024

Konferenco medijskih trendov SEMPL pod okrilljem Media Poola že drugo leto zapored…

»Zame so edini pravi dogodki še vedno tisti, kjer si ljudje stisnejo roko in si pogledajo v oči brez vmesnika, kot je računalniški zaslon,« pravi…

Naši avtorji