z
Kolumne

Trkaj: Vse generacije »visijo« na Nitkah

Ljubljanski raper, pisec besedil, kreativec in vplivnež z bralci MM-a deli svoje poglobljeno mnenje in prve izkušnje na omrežju Threads oziroma Nitkah, kot ga imenuje.

Že modri ptički na vejah čivkajo, da je nedaleč od gnezda X začelo vihravo žvrgoleti. Elon Musk zadnje čase ni najbolj židane volje, si med kotički pisarn vedo povedati tajnice in njegovi sodelavci.  Na digitalno prizorišče je namreč vstopil nov konkurent, ki so ga čez lužo poimenovali kar »Twitter Killer« (»ubijalec Twitterja«). To so Threads – Nitke.  Novo družbeno omrežje izpod razvijalskih rok moštva Meta, torej Muskovega »velikega prijatelja« Marka Zuckerberga osebno. Jajks.

Kako do Nitk? 

V Nitke – Threads dostopamo skozi Instagram. Je kot nekakšna »podaplikacija« te platforme.

Za vstop v omrežje je potrebno imeti uporabniški račun Instagrama, preizkusite pa ga lahko tudi brez tega. Brez vpisa najboljši del uporabniške namreč ni omogočen, to je nitkanje, besedičenje, povezovanje in polna uporabniška izkušnja.

Pletilstvo se začenja

Po tem, ko je omrežje Threads vstopilo na trg, nisem čakal dolgo. Rad imam nove reči. Nekaj izkušenj s tvitanjem imam in hitro sem se lotil tvitanja, pardon, nitkanja. Na prvi pogled Threads niso nič kaj novega, srž aplikacije so tekstovne objave. V objavi lahko uporabnik napiše tekst, dolg 500 znakov, kar je skoraj enkrat toliko kot X, ki jih v brezplačnem načinu omogoča do 280 na tvit. Mogoč je tudi prenos fotografij (do deset na objavo), videoposnetkov, glasovnih sporočil, gifov in memov ter anket.

Kje je rdeča nit?

Na Nitke sem vstopil s prvimi radovedneži, starimi veterani z omrežja X, novimi obrazi z Instagrama (ki jim ni bilo čisto jasno, kaj početi, saj so navajeni objavljati fotografije), pridružila pa so se tudi prva podjetja in vplivneži. Kakšen ton naj izberemo, ali gre res za klon X-a?

z

Zavozljano

Uporabniki so po začetnem entuziazmu hitro začeli hoditi v stare slovenske navade in vzorce »krivdanja« in obrekovanja. Pridružile so se tudi prve politične stranke. Omrežje zna postati toksično, sem si mislil. »Nič, bom še sem objavljal tisto, kar objavljam drugje, škoditi ne more.« Na omrežju sem javno vprašal, ali bi morda soorganizirali srečanje v živo, nekakšen

»Threadmeet«, ki bo 2. februarja 2024 na Placu. To je dobra praksa z začetkov Twitterja, ko smo se dobivali v živo na Tvitmitih (še pomnite, tovariši?) Začetna druženja so bila izredno prijetna in konstruktivna, odziv je bil velik, a vendar nič revolucionarnega.

Eureka!

Mislim, da sem nekaj pospravljal po stanovanju, ko me je prešinilo. Ali smo ravnokar dobili omrežje, na katerem se nahajajo vse starostne skupine? Sam sem prisoten na več omrežjih in zato imam občutek, koliko so približno stari uporabniki teh omrežij. Objavil sem nit, v kateri sem vprašal, kateri generaciji kdo pripada, in voila, intuicija se ni zmotila.

Dame in gospodje, prvič v zgodovini slovenskih omrežij imamo možnost videti, kaj se zgodi, ko se na družbenem omrežju pojavijo štiri različne generacije, kar je fenomen, kot ga še ni bilo! Na Facebooku in X-u so uporabniki v večini stari nad 30 let, najmlajši pa »visijo« na Snapchatu in TikToku. Prav vsi našteti pa imajo Instagram.

In kaj se zgodi, ko slednji objavi svoje omrežje za pisno medosebno povezovanje? Bum!

Zgodi se medgeneracijski dialog v živo! Ne zgodi se, da se začnejo med seboj pogovarjati boomerji, generacija X, milenijci ter generaciji Z in alfa.

z

Nasmejani kot v srednji šoli

Algoritem Nitk po mojem mnenju ni klasičen, temveč je precej naključen. Hitro se nam na domači strani pojavi nekdo, ki je 20 let mlajši ali pa nekdo, ki je 10 let starejši; splošen občutek pa je, da se vsak lahko poveže z vsakim in ob tem sproščeno klepeta. Kar naenkrat se milenijci čudijo izrazoslovju »Gen Z« (besede, kot so Rizz, avkm, no cap, ki ga mladina uporablja v svojih pogovorih vsakdana). Atmosfera na Threadsih je »zafrkantska« in daje vtis nekega obdobja začetkov družbenih omrežij (ali se spominjate IRC-a?), ko smo se pionirji tehnologije ob preiskušanju novosti »zafrkavali« in družili.

Občutek preživljanja časa na omrežju je kot da smo v srednji šoli in čakamo na dobre fore sošolcev, da se lahko skupaj smejemo. In to je tisto, kar Slovenija v tem trenutku najbolj potrebuje. Skupnost. Družbo. Druženje. Spoščenost. Spoznavanje. Zavedanje, da nikdar nisi sam. Morda bo prav z vami nekdo iz popolnoma drugačne generacije znitkal stik, ki bo prerasel v prijateljstvo in izmenjavo mladostniške hrabrosti in izkušene star…, izkušene elegance (smeh).

Intervju

sasa gnezda
22. 04. 2024

V podjetju Mediade tudi letos pripravljajo Konferenco internega komuniciranja KIK 2024,…

Nekje sem zasledila misel, da je komunikacija mehka veščina, a da je zanjo treba trdo delati. Interna komunikacija se ne zgodi sama od sebe – vsaj ne…

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Življenje z znaMMkami
15. 04. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Prisegam na humor, igro besed in čustva … »Kupijo« me tudi nizkoproračunski oglasi z dobro idejo.

Naši avtorji