amon
Kolumne

Tisti dnevi v tednu

Semafor na tekmi med »bacilom« in človekom zadnje čase neizpodbitno kaže, da slednji zmaguje.

Zato je povsem naravno pričakovanje, da se bo ves delovni svet – po tem, ko bo v kar največji meri izkoristil letošnje poletje – jeseni prisiljen fizično vrniti na delo. Vsaj deloma.

V etru je namreč nastal nekakšen konsenz, da bo obveljal t. i. »hibridni model« – nekaj dni tlake v pisarni, nekaj dni tlake od doma. Nekateri zato bržkone že bentijo nad izgubljenimi urami v prometu, spet drugi pa razmišljajo o tem, kako »mezdni pentatlon« razdeliti med udobje z zadnjim kosilom zabeljene trenirke in pokončnim sedenjem za mizo do trenutka, ko šef zapusti pisarno. Videz je vse, zato odločitev ni preprosta.

Ponedeljek

Delo od doma v ponedeljek je eno najjasnejših sporočil, ki jih lahko delavec plasira trgu in sodelavcem, hkrati pa ne pomeni nič spodbudnega. V najboljšem primeru človek daje vedeti, da se mu v resnici »ne da«, zato bo nedeljo razmazal vsaj do ponedeljkovega kosila. V najslabšem primeru pa gre za neizpodbitno priznanje, da je bil pretekli vikend vinorodno zelo izrazit. Če že nameravate izkoriščati izgovor, da ste bili v nedeljo cepljeni, potem je bolje, da izberete cepivo, ki ima vsaj dva odmerka, sicer bo ta basen izhlapela hitreje od malvazije ob nedeljskem kosilu. Seveda je nemogoče prezreti razsežnosti užitka, ko ob jamranju slehernega garača na ponedeljkovo jutro ostanete vsaj delno izpreženi.

Torek

Premagati sebe, ponedeljkov promet in skoraj zagotovljeno naporne sestanke in nato v torek ostati doma meji na samokaznovanje. Poleg tega teden razbije na nenaravne kose, kjer motivacijski samogovori tipa »samo še jutri« odpadejo. Za vraževerne je ta dan posebej neugoden, saj naj bi nas najbolj zoprne tegobe tega življenja doletele na nek naključni torek. Zato je najslabše, kar si v torek lahko želiš, preveč časa s samim s seboj, ter razmislek o tem, ali je jutranja bolečina v križu prvi znak terminalne bolezni. Nenadzorovano »guglanje« pri tem seveda ne bo pomagalo.

Sreda

Če ste vsaj malo podobni vdanemu avtorju, potem naravnost ljubite simetrijo, zato je sreda najbolj naravna izbira za delo v nežno-frotirasti pižami z medvedki. Šef vaši izbiri gotovo ne bo kljuboval, saj bo naval na ponedeljke in petke silovit. Pred fotofinišem v obliki malega in velikega petka boste lahko malce zadihali ter z zmagovitim občutkom pogledali nazaj na že premagano polovico delovnega tedna. Če pa bo kdo iz firme slučajno podvomil v vašo produktivnost, vam vedno ostane modrost slavnega Georgea Costanze is Seinfelda, ki je v neustavljivi lahkoti po napredovanju s čim manj dela zmagoslavno ugotovil: »Moja prisotnost v pisarni mi lahko pri napredovanju zgolj škodi.«

Četrtek

Četrtek je neugoden. Ni se ga namreč zaman prijel vzdevek »mali petek«. A zmanjšanje delovne vneme na petkovo stopnjo že na četrtek skoraj gotovo pomeni, da petek ne bo minil v najboljšem razpoloženju. Gre za nekakšen primer »vikend ofsajda«, ko četrtkovo kosilo že pospremi kozarček hladnega, a nepričakovan IT-zaplet v petek ob treh, kronan z neučakano soprogo, ki želi ob treh že »vsaj na Kozini«, vas bo prizemljil bolj kot AstraZeneca.

Petek

Petek je s stališča dela od doma ponedeljkov mlajši brat, saj se v njem skriva potencial, da se rajanje začne že v četrtek zvečer. Zdravljenje alkoholne prestrašenosti je namreč dokaj lahko zapakirati v zlato argumentacijo dela od doma, ki se glasi »rabim mir, moram končati en dokument«. A če petek postane prepogosta ali, bog ne daj, stalna izbira za oddaljeno delo, obstaja tveganje, da se bo število »nujnih« klicev v petek ob 13. uri znatno povečalo. Ni izključena možnost, da bo kdo malce bolj prisluhnil, ali v ozadju konferenčnega klica slučajno odmevajo zvoki bifeja ali plaže. Za tiste, ki jim je ugled v firmi življenjskega pomena, ta del odpade.

Kombinacije

Seveda obstaja realna možnost, da boste delo od doma izbrali več kot enkrat v tednu – če bo le korporativna oblast to dovoljevala. V tem primeru se odpira nesluteno število kombinacij, kako vse sile usmeriti v krepitev ugleda in zmanjševanje stresa. Ponedeljek in torek v kombinaciji z ravno preteklim vikendom vas bosta v sekundi izstrelila med kronične lenuhe. Torek in četrtek bosta dala vedeti, da dlje kot en dan hkrati v pisarni ne zdržite, kar ne bo naredilo čudežev za vašo popularnost. Seveda to ni nič v primerjavi s kombiniranjem ponedeljka in petka, kar bo brez kapljice dvoma sprožilo usmeritev kadrovske na kakšen posvetovalni sestanek »ta žejnih«.

Daleč od oči, daleč od srca

Vsaka medalja pa ima dve plati. Ena od močnejših potreb človeka je, da pripada. V zadnjem letu in pol je marsikdo že spoznal, da stalno delo na daljavo bolj povečuje pripadnost domačemu hladilniku kot podjetju. To je lahko še posebej boleče za posameznike, katerih identiteta in raison d'etre temeljita na karieri. Borba s samim seboj, strahovi, da nas bo zunanji svet pozabil in da nas bodo nadomestili hitreje kot prazno razkužilo ob vhodu, bodo namreč v tem primeru neizogibni. Naj zato kakšen dan šumijo tudi papirji po pisarni, ne zgolj vaša trenirka!

 

Intervju

sasa gnezda
22. 04. 2024

V podjetju Mediade tudi letos pripravljajo Konferenco internega komuniciranja KIK 2024,…

Nekje sem zasledila misel, da je komunikacija mehka veščina, a da je zanjo treba trdo delati. Interna komunikacija se ne zgodi sama od sebe – vsaj ne…

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Življenje z znaMMkami
15. 04. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Prisegam na humor, igro besed in čustva … »Kupijo« me tudi nizkoproračunski oglasi z dobro idejo.

Naši avtorji