Sabina Bevc
Kolumne

Pogumni novi svet

»I’m back!«* se je glasilo moje prvo sporočilo na Slacku ekipi po enem letu odsotnosti. Lani sem se umaknila iz vloge vodje marketinga in se posvetila svojemu najljubšemu projektu doslej: postati mama.

Seveda neznansko vesela, a hkrati v hudih skrbeh, ker ... hej, veš, koliko se v letu dni zgodi v digitalnem svetu? Pa komaj pred nekaj meseci sem prevzela vodenje oddelka, zdaj pa za tako dolgo odhajam? Ali se ne zgodi pet novih stvari v desetih minutah, ko sem stran od svojega prenosnika?
In res se jih je.

LinkedIn

Saj se nisem zares popolnoma izklopila, priznam. Moj najljubši vir novosti v digitalnem svetu je bil LinkedIn. Tja sem pokukala sem in tja, da sem dobila svojo dozo občutka, da sem pa vseeno vsaj malo še v igri. LinkedIn je izjemna platforma, če veš, kaj od nje želiš, pri čemer pa je predpogoj, da si aktiven uporabnik. Vsaj toliko, da algoritem naredi svoje in imaš na glavnem feedu tematike, ki so ti najbolj pomembne in bodo zate v določenem trenutku največja dodana vrednost. Hkrati je dovolj obvladljiv in te ne potegne v črno luknjo neskončnega skrolanja, kot se mi to rado zgodi na kakšnem drugem omrežju (tebe gledam, TikTok).

UI

Nekega lepega novembrskega dne pa je tam završalo. ChatGPT je na voljo javnosti in kar naenkrat vsi govorijo o umetni inteligenci. To je bilo pred nekaj meseci, pa se danes zdi, da s tem živimo že precej dlje, tako zelo se je vpletla v naša življenja. In jaz sem bila navdušena, danes ni nič drugače. Prva stvar, ki me je »kupila«, je zagotovo bližnjica do zamujenega in vsega novega, ki mi jo je ponudila UI. To je malo pomirilo moje strahove dolge odsotnosti, obenem pa so se pojavili novi. Kaj to pomeni za agencijski svet in kako bomo tako velike spremembe vpletli v naše vsakodnevno delo? Koliko dodane vrednosti bomo še lahko ponudili naročnikom?

Spoznavanje

Pa saj se vsi sprašujemo enako, je bila moja druga misel. Vsi bomo morali spremeniti svoj pristop, kar pa v resnici ni nič novega. Če nisi agilen, hiter in iznajdljiv, je preživetvena doba na trgu precej kratka. Tako sem se med vozičkanjem vrgla v poslušanje podkastov, da sem dejansko razumela delovanje generativne umetne inteligence in kako jo sploh uporabljati, da niso njeni outputi popolnoma presplošni (poddaje so res, res dober in priročen vir informacij in znanja, ko si na porodniški).
Ker je moja velika poklicna ljubezen SEO, sem se seveda kar hitro vrgla tudi v neizogibne spremembe, ki so se že in se še bodo zgodile med iskalnimi rezultati. Med drugim sem si naložila Microsoftovo aplikacijo Bing, za katerega smo vedno trdili, da je najslabši iskalnik tega sveta. Vi tudi, kajne? No, ni več. Pred mojim odhodom je bila glavna tema glasovno iskanje in kdaj bo na voljo v slovenskem jeziku, in potem bum, izvoli asistenta v svojem žepu, ki ti brez dolgih klikov in raziskovanja ponudi odgovore, ki jih potrebuješ v danem trenutku. Dogaja pa se še prava Googlova UI-revolucija na področju iskalnih rezultatov, imenovana SGE (»Search Generative Experience«), a o tem kdaj drugič.
In spet so bili tu občutki skrbi, hkrati pa misli pri ekipi, za katero sem vedela, da bodo vse to znali obrniti v svoj prid, prilagoditi pristop in izkoristiti vse prednosti, ki jih ponujajo novosti.

Čas za povratek

Dnevi in tedni so minevali s svetlobno hitrostjo, skladno s tem pa so seveda rasle tudi nove digitalne tehnologije in celotna digitalna krajina (in moj sin). Brez dvoma lahko rečem, da sem si »izbrala« zanimivo leto za odklop od aktivne operative, ker si niti v sanjah nisem predstavljala, da bom, ko se vrnem, vstopila v popolnoma novo ero digitalnega marketinga. In ko se vrneš v vlogi vodje, so pričakovanja res visoka, tako do sebe kot drugih. Seveda vlada razumevanje, da potrebuješ čas, za kar sem neizmerno hvaležna tako ekipi kot tudi nadrejenim, ampak sama od sebe vedno pričakujem največ.
Tokrat se je izkazalo, da svojih ciljev ne bom dosegla, ker je vsega preprosto preveč. Zato se mi zdi ključno, da si ob vsakem takšnem »podvigu« zastavim jasen fokus in cilje, ki jih želim doseči, sicer me veličina vsega dobesedno zasuje. In takšen pristop je po mojem mnenju odličen tudi za uspešno delovanje ekipe ob implementaciji tako novih tehnologij kot uvajanju večjih sprememb pri opravljanju delovnih nalog.

Agencijski svet

Kar sem se najbolj bala, je, da se bodo začele uresničevati najbolj črne napovedi o nadomeščanju delovnih mest in da me ob povratku čaka še mini revolucija na tem področju. Na srečo me ni, si pa zelo želim – in v tej smeri tudi delamo –, da je UI naš asistent na čim več področjih. Asistent v smislu podpore in ne recimo junior pisec vsebin. Temu res nisem naklonjena, ker že predolgo govorimo o kakovostnih vsebinah in trenutno v slovenskem jeziku npr. ChatGPT tega ni sposoben dovolj dobro ustvariti. Iskreno, v zadnjem letu sem prebrala preveč neposrečenih e-sporočil in objav na LinkedInu in trdno verjamem, da je ciljna skupina bralcev sposobna hitro prepoznati vsebino, za katero je tehten premislek in ni na prvo žogo (ali v tem primeru prvi prompt).
Za agencije je to vsekakor doba raziskovanja, prilagajanja in inovacij. Z odprtimi rokami sprejemamo spremembe, a obenem ne pozabljamo na naše temeljne vrednote –zavezanost naročnikom in integriteto –, ki se zagotovo nikoli ne bodo spremenile, ne glede na to, kako napredna bo postala tehnologija.
In kaj kmalu po vrnitvi sem si odgovorila tudi na zgornje vprašanje dodane vrednosti za naročnika – le še več je lahko ponudimo, saj smo z UI še razširili svoje znanje, hkrati pa lahko poskrbimo za boljšo učinkovitost.

Priložnost, ne ovira

Dejstvo je, da je trenutno največji zmagovalec tisti, ki je na vlak umetne inteligence vstopil davno pred časom ChatGPT-ja, pa vendar lahko tudi vsi ostali zagotovo nadoknadimo velik del tega časa. Vse novopečene mame v digitalnem svetu si na primer zdaj precej enostavneje organiziramo prihod nazaj v službo, ker si orodja lahko popolnoma »natreniramo«, da zberejo na kup informacije, ki nam bodo olajšale ponoven vstop v poslovni svet. Še zdaj, ko to pišem, se mi zdi, da delno živim v znanstveno-fantastičnem filmu in verjamem, da nisem edina.

Na koncu dneva je najbolj pomembno ravnovesje. Tehnologija je lahko naša največja zaveznica, ampak moramo razumeti njene meje. Nekdo je nekoč izjavil: »Najboljša tehnologija je tista, ki izboljša naše življenje, ne da bi nas odvračala od njega.«
In tako sem zakorakala v pogumni novi svet – starševski in poklicni. Le kaj vse me še čaka?

*Vrnila sem se!

Članek je bil izvorno objavljen v tiskani reviji Marketing magazin, september 2023, #507. Revijo lahko naročite na info@marketingmagazin.si.

Intervju

DavidVisenjak
15. 06. 2024

Perutnina Ptuj je z novim lastnikom, ukrajinskim podjetjem MHP, pred petimi leti dobila…

Prodaja in marketing zelo dobro sodelujeta, saj že v obdobju načrtovanja uskladimo marketinške cilje s prodajnimi. Gradimo organizacijo s skupnimi…

Amélie
08. 06. 2024

V četrtek so na SOF-u udeleženci med drugim lahko prisluhnili Amélie Ebongué,…

Bolj kot znamka izkoristi ta kreativni duh TikToka, bolj verjetno bo pritegnila pozornost občinstva in ustvarila pozitivno dojemanje blagovne znamke.

Vito Sedej
29. 05. 2024

Vito Sedej, mlajši tekstopisec v Agenciji 101, je eden od kreativcev, ki je v zadnjem…

»Pri delu v oglaševanju mi je najbolj všeč to, da ob tako razgibanem delu vsak dan zelo hitro mine. Najmanj pa to, da dan včasih mine prehitro.«

Naši avtorji