bla
Intervju

Za uspeh na TikToku delujte čim bolj človeško

TikTok je za blagovne znamke odlična priložnost, da se pokažejo v človeški luči in se pri tem še zabavajo. Uspeh je s tem zagotovljen, je prepričan Jesse Ketonen iz družbe Shook Digital.

Jesse Ketonen je soustanovitelj in direktor podjetja Shook Digital, ki je uradni partner podjetja TikTok Marketing. Na podlagi podatkov in znanosti – seveda tudi umetne inteligence – oglaševalcem v Evropi in ZDA pomagajo pri učinkovitosti kampanj na TikToku.

Ketonen bo 16. marca na Dnevu_D predaval o tem, kako se TikTok razlikuje od drugih platform, kako izboljšati uspešnost in učinkovitost ustvarjanja vsebin na TikToku in kako z uporabo umetne inteligence pomagati blagovnim znamkam, da postanejo bolj produktivne pri ustvarjanju vsebin.

Zakaj je po vašem mnenju TikTok sploh postal tako priljubljen?

Rekel bi, da zaradi vključujoče medijskega formata, torej čez celoten zaslon, s hitrim in zabavnim dogajanjem ter dobro delujočo umetno inteligenco, ki ljudem priporoča vsebino, ki je zanje v tistem trenutku zelo relevantna.

Se vam zdi, da TikTok norija že počasi pojenja?

Ne vidim nobenih znakov, kvečjemu nasprotno. Profil ustvarjalcev vsebin je vse bolj raznovrsten, na voljo pa je vsebina za širše občinstvo in njihove interese.

Kakšen tip vsebin najbolj deluje, »spolirane« ali nepopolne?

Surov, avtentičen, v slogu vsebin, ki jih ustvarjajo uporabniki (UGC, op. p.). Vsebine, ki so prilagojene TikToku, po naših izkušnjah delujejo tudi do petkrat bolje kot navadni oglasi.  Z vizualnega vidika bi blagovne znamke morale biti bolj usklajene s smernicami TikToka kot pa z lastnimi vizualnimi smernicami. Blagovna znamka mora oživeti preko sporočila in zgodbe, ne pa logotipa in vsiljenih elementov znamke. Več o tem bom govoril 16. marca 2023 na Dnevu_d.

Smo leta 2023 in splet postaja nasičen. Ali je za blagovno znamko megalomanski proračun za marketing nujen za uspeh na TikToku? Je biti priljubljen na TikToku drago?

TikTok je ena od redkih večjih platform, kjer delujejo nizkoproračunske akcije. Cena na tisoč prikazov (CPM, op. p.) je na TikToku, globalno gledano, občutno nižja kot na Facebooku, Instagramu in YouTubu.  Obstajajo velike razlike med trgi, saj so zreli trgi, kot sta na primer ZDA in Velika Britanija, dražji od drugih evropskih trgov. Bodo pa CPM-ji dražji, ko se bo več oglaševalcev pridružilo TikToku, po drugi strani pa se bo povečala učinkovitost zaradi razvoja oglaševalskega ekosistema. Vredno si je zapomniti, da je treba za uspeh na TikToku več delati na večjem obsegu kreativnih rešitev. Zato je skrajni čas za razmislek o načinu ustvarjanja vsebin.

Veliko blagovnih znamk, kot je Ryanair, sledi tako imenovanemu pristopu človeškosti na TikToku, saj nastopajo kot ustvarjalci oziroma kot ljudje. Je za vas to dober način za nastop blagovnih znamk?

Vsekakor! Tudi zato smo se v našem podjetju osredotočili na vsebine v slogu tistih, ki jih ustvarjajo uporabniki. Preprosto bolje delujejo. TikTok je močna H2H (ang. human-to-human) platforma in ljudje pričakujejo, da bodo na zaslonu gledali resnične like. Po mojem mnenju je to odlična priložnost za blagovne znamke, da premislijo o svoji kreativni strategiji na vseh digitalnih platformah, ne le na TikToku. Dobre prakse na TikToku dobro delujejo tudi na Metinih platformah, Snapu in drugih.

TikTokov algoritem bolj kot katera koli druga platforma omogoča preboj. Kaj je vaš recept za konsistentost in ponovno vključitev sledilcev, pa tudi nesledilcev?

Na TikToku sledilci niso tako relevantni. Moj najboljši nasvet bi bil, da se osredotočite na ustvarjanje večje količine vsebin, pri tem pa se ne ozirajte preveč na visokokakovostno produkcijo. Pomembno je biti v koraku s trenutnimi trendi na TikToku, sočasno pa testirati različne sloge kreativnih rešitev za vaše občinstvo. Če želite resnično razumeti svoje občinstvo in ustvariti njihovim potrebam prilagojene kreativne rešitve, na primer, katero informacijo občinstvo pričakuje od vaše znamke, vas bo TikTok nagradil, ko vam bo to uspelo. Pri tem se lahko zelo zabavate, ne jemljite se preveč resno.

Kdaj bo TikTok postal bolj zanimiv za oglaševalce in s tem bolj »mainstreamovski«, kot sta na primer Facebook in Instagram?

Mogoče sem malce pristranski, vendar je že. Opažamo velike premike v proračunih, ki so namenjeni TikToku. TikTok kot oglaševalska paltforma strmo raste. Več ko bo dobrih praks in rezultatov doseglo javnost, več bo tudi oglaševalcev.

Intervju

Življenje z znaMMkami
24. 06. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

"Težko rečem, katera je najboljša oglaševalska akcija zadnjega leta, ker mi nobena ni ostala v spominu."

Anže Jereb
19. 06. 2024

Ko smo na MM-u izbirali kreativnega direktorja leta, smo v prvi deseterici slovenskih…

Tako v Ljubljani kot v Kijevu se je v zadnjih 25-ih letih veliko spremenilo in vzporednic ne bi mogel potegniti niti med dvema agencijama na svetu.…

DavidVisenjak
15. 06. 2024

Perutnina Ptuj je z novim lastnikom, ukrajinskim podjetjem MHP, pred petimi leti dobila…

Prodaja in marketing zelo dobro sodelujeta, saj že v obdobju načrtovanja uskladimo marketinške cilje s prodajnimi. Gradimo organizacijo s skupnimi…

Naši avtorji