Julian
Intervju

»Pravi užitek je delati z Rowanom Atkinsonom«

Naročniki Netflixa smo lahko tudi v Sloveniji pred kratkim gledali serijo Človek proti čebeli (Man vs Bee). V glavni vlogi nastopa Rowan Atkinson (Mr. Bean), pomembno vlogo v seriji pa ima tudi »Ljubljančan«, Julian Rhind-Tutt.

Juliana Rhind-Tutta dobro poznamo tudi v komunikacijski industriji, saj je na povabilo MM-a dvakrat povezoval SEMPL. Prav danes, 20. julija (vse najboljše!), praznuje rojstni dan.

Juliana smo poiskali v Mehiki in se z njim pogovarjali o seriji.

MM: Julian, čestitke za vlogo. Šarmantni kot vedno. Kdaj se snemali serijo?

Julian Rhind-Tutt: Serijo smo snemali lani poleti, leta 2021, v času pandemije, zaradi katere smo morali med snemanjem upoštevati precej omejitev, kar je bilo za vse člane ekipe pogosto posebej zahtevno. Na tovrstnih snemanjih spoznaš veliko novih ljudi, s katerimi si v stiku kar nekaj tednov in jih dobro spoznaš. Kljub temu po 12 tednih dela nismo točno vedeli, kako je kdo dejansko videti brez maske. Snemanje in postprodukcijska obdelava je zaradi kompleksnih vizualnih efektov, predvsem za vlogo čebele, trajala kar precej časa. Na snemanju je pri delu pomembno pomagal izurjeni lutkar, ki je znal odlično nakazovati gibanje čebele (pa tudi psa) in so se lahko nastopajoči osredotočili na prostor, v katerem se v določenem trenutku »nahaja« čebela. »Pravo« čebelo so po snemanju v prizore zmontirali s pomočjo magije posebnih video učinkov.

MM: Serija poteka v vrhunski, moderno oblikovani vili. Kje se nahaja?

JRT: Super vila se nahaja na številnih lokacijah. Ne bi bilo preveč praktično, če bi se sistematično lotili uničevanja tako simpatičnega doma, zato je bil interier postavljen v studiu. Šlo je za neverjetni dosežek. Nekateri, res čudoviti kuhinjski elementi so bili pravi, veliko pa je bilo tudi odlično narejenih kopij, na primer vseh tistih umetnin v prostoru. Celo nekateri pogledi iz kuhinje na vrt so kombinacija odličnega dela na kulisi in računalniške čarovnije. S tem, ko je bila cela hiša zgrajena v studiu, je lahko ekipa zelo skrbno nadzirala celotni proces uničevanja hiše. Na nek način je šlo za natančno vodeni kaos. Veliko prizorov uničevanja je bilo posnetih v skladu s scenarijem, kar pomeni, da kulis ni bilo treba ves čas obnavljati. Sicer se vrt hiše nahaja nedaleč iz Londona. Zunanjost moderne vile pa je le zunanja kulisa, posneta s pomočjo vizualnih učinkov.

MM: Kaj nam lahko poveste o sodelovanju z gospodom Atkinsonom?

JRT: Za vsakogar, ki je odraščal ob gledanju filmov in serij Rowana Atkinsona, je sodelovanje in delo z njim poseben užitek in privilegij. Gre za zelo skromnega in očarljivega, tihega človeka, ki je obenem neverjetno spreten in zelo zabaven. Ves čas daje vtis, da vse skupaj poteka spontano, kar je na nek način res. Obenem pa je tudi zelo natančen in skrajno marljiv pri delu. Vsakemu najmanjšemu gibu ali izrazu se posveti do skrajnosti ter poskrbi, da je izpeljan do popolnosti. Šlo je torej za res pravi užitek, zadovoljstvo, da sem ga lahko od tako blizu opazoval pri delu. In se ob tem zabaval.

MM: Vaši spomini na Aktinsona v času med letoma 1990 in 1995, ko so nastale legendarne epizode Mr. Bean?

JRT: Mr. Beana pozna ves svet, sam pa prihajam iz druge generacije, ki je Atkinsona spoznavala, ko smo bili še v šoli. Gledali smo To niso novice ob devetih (Not the Nine O'Clock News). Velika uspešnica, o kateri smo se naslednji dan otroci pogovarjali na igrišču (veliko pred pretočno televizijo). Seveda pa ne morem mimo Črnega gada (Blackadder), kultne serije v Veliki Britaniji (tudi v Sloveniji, op. MM). Posebej po teh dveh delih si ga bom za vedno zapomnil.

MM: Novi projekt/i? Skrivnost, ki jo želite delite z vašimi sosedi v Sloveniji?

JRT: Sodelujem pri novem projektu, ki sloni na fantastičnem romanu Washington Black, ki ga je napisala Esi Edugyan (roman je bil nominiran za nagrado Man Booker). Vsem svetujem, preberite knjigo. Dramatizirana serija bo na sporedu prihodnje leto na Disney+.

MM: Hvala Julian, upamo, da se kmalu vidimo na kateri od naših prireditev. V vlogi gostitelja, seveda.

Julian Rhind-Tutt je znani angleški igralec, ki je sodeloval s številnimi svetovnimi igralskimi zvezdami, kot so Hugh Grant, Julia Roberts in Angelina Jolie. V več kot tridesetletni igralski karieri je nastopil v več kot 50 filmih in serijah. Živi v Ljubljani in Londonu. Poročen je z Natašo Zajc.

Intervju

medeja
27. 05. 2023

Medeja Kraševec je ena od najvidnejših slovenskih oglaševalskih kreativk. Pogovarjali smo…

Njeno nadarjenost smo tudi v MM-u že kmalu prepoznali, širšo oglaševalsko javnost, tudi mednarodno, pa je nase opozorila leta 2018 z odličnim…

n
22. 05. 2023

Jan Habat in Domen Nemanič mednarodni javnosti predstavljata prenovljeno znamko Fresh 32…

Po našem mnenju bo platforma Kickstarter močno vplivala na blagovno znamko. Uspešno financirane kampanje na tej platformi so znak potrditve zanimanja…

Slaven Lunar Kosanović
20. 05. 2023

Studio Trampolin je v Maribor pripeljal hrvaškega grafitarja in multidisciplinarnega…

Grafiti pomenijo označevanje teritorija, kot da bi rekli »to sem jaz«, »to je moje«, »to je moj dosežek«.

Naši avtorji