mm
Diggit

Umetniška dela, ustvarjena z UI, nimajo avtorskih pravic

Umetniških del, ustvarjenih z umetno inteligenco, ni mogoče zaščititi z avtorskimi pravicami, je odločila ameriška zvezna sodnica Beryl A. Howell.

»Ljudje so namreč bistveni del veljavnega zahtevka za avtorske pravice,« je dejala sodnica, ki je sodila v primeru tožbe proti Ameriškemu uradu za avtorske pravice, ki Stephenu Thalerju ni odobril avtorskih pravic za sliko, ki jo je ustvaril s pomočjo UI in lastnega algoritma Creativity Machine. Thaler je večkrat poskusil zaščititi slike, nastale z algoritmom Creativity Machine, da bi bile v njegovi lasti, a zahteve so vsakič znova zavrnili, zato je odšel poiskat pravico na sodišče.

Sodnica se je strinjala z uradom in odločila, da delu, ki ni nastalo izpod človeških rok, ne morejo biti zagotovljene avtorske pravice, a jasno je, da se bodo stvari na področju avtorskih pravic z razvojem umetne inteligence spremenile. Vedno več umetnikov bo UI uporabljalo kot orodje za ustvarjanje novih del, kar bo na dan prineslo nova vprašanja o tem, kolikšen mora biti človeški prispevek za uveljavljanje avtorskih pravic.

Kako in kaj z umetno inteligenco v 2024?

a

Intervju

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Življenje z znaMMkami
15. 04. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Prisegam na humor, igro besed in čustva … »Kupijo« me tudi nizkoproračunski oglasi z dobro idejo.

Madea Mojca Majhen
13. 04. 2024

Konferenco medijskih trendov SEMPL pod okrilljem Media Poola že drugo leto zapored…

»Zame so edini pravi dogodki še vedno tisti, kjer si ljudje stisnejo roko in si pogledajo v oči brez vmesnika, kot je računalniški zaslon,« pravi…

Naši avtorji