z
Diggit

Prihodnost glasbe v dobi UI

Glasba je na pragu velikih sprememb zaradi vse večje vloge umetne inteligence (UI). S sposobnostjo učenja, analize in ustvarjanja glasbe UI odpira nove možnosti za glasbenike, producente in poslušalce.

UI že zdaj omogoča komponiranje kompleksnih glasbenih del s pomočjo algoritmov in nevronske mreže, ki lahko analizirajo ogromne količine glasbenih podatkov in se učijo iz zgodovine glasbe. To omogoča strojem, da ustvarjajo glasbo v različnih žanrih, tehnologija pa lahko celo imitira slog določenih glasbenikov ali skladateljev, kar odpira novo dobo v reinterpretaciji in inovaciji glasbenega izraza.

Izzivi na področju odnosa med človekom in strojem

Vendar pa prihodnost glasbe, ki jo oblikuje UI, prinaša tudi izzive. V središču razprav so etična vprašanja o avtorskih pravicah in avtentičnosti. Glasba, ustvarjena z UI, je praktično neločjiva od del, ki jih ustvarijo ljudje. Poleg tega pa je vedno bolj prisoten strah, da bi lahko UI na določen način zmanjšala vrednost človeške ustvarjalnosti ali nadomestila glasbenike v nekaterih vlogah.

Kljub temu mnogi vidijo UI kot orodje, ki lahko obogati glasbeno industrijo, omogoča nove oblike ustvarjalnosti in sodelovanja med človekom in strojem. UI lahko glasbenikom služi kot pomočnik, poslušalcem personalizira glasbene izkušnje, producentom in distributerjem pa pomaga pri delu.

z

11DIGGIT: Prihodnost glasbe – in (poklicnega in zasebnega) življenja nasploh

Zagotovite si kotizacijo za 11DIGGIT po »early bird« ceni do 8. marca 2024 in prejmite gratis vstopnico za koncert Big Foot Mama, ki bo 23. marca 2024 v ljubljanski Cvetličarni. Število vstopnic je omejeno.

Intervju

sasa gnezda
22. 04. 2024

V podjetju Mediade tudi letos pripravljajo Konferenco internega komuniciranja KIK 2024,…

Nekje sem zasledila misel, da je komunikacija mehka veščina, a da je zanjo treba trdo delati. Interna komunikacija se ne zgodi sama od sebe – vsaj ne…

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Življenje z znaMMkami
15. 04. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Prisegam na humor, igro besed in čustva … »Kupijo« me tudi nizkoproračunski oglasi z dobro idejo.

Naši avtorji