mm
Diggit

Optiweb: Vse več prepovedi uporabe ChatGPT-ja

Miha Lavtar, ustanovitelj in direktor podjetja Optiweb, je za bralce MM-a komentiral, zakaj vedno več podjetij prepoveduje interno uporabo ChatGPT-ja in zakaj so ti pomisleki celo na mestu.

Od maja 2023 so podjetja, kot so Amazon, Apple, Samsung, Verizon, JPMorgan, Bank of America, Goldman Sachs in Citigroup, prepovedala uporabo orodja umetne inteligence ChatGPT med svojimi zaposlenimi. Njihovi razlogi se malce razlikujejo, vendar imajo precej skupnih pomislekov, ki so jih izrazili.

Varnost podatkov

Podjetja so zaskrbljena zaradi možnosti uhajanja podatkov ali nenamernega deljenja zaupnih informacij pri uporabi klepetalnih orodij z umetno inteligenco, kot je ChatGPT.

Omejena natančnost in zanesljivost

Čeprav je tehnologija znatno napredovala, še vedno obstajajo omejitve glede njene zmožnosti zagotavljanja točnih in zanesljivih informacij.

Interna orodja umetne inteligence

Mnogo podjetij že ustvarja in spodbuja uporabo lastnih orodij umetne inteligence in se za naloge, kot je pomoč pri kodiranju, ne zanaša na zunanje tehnologije.

Miha Lavtar pri tem poudarja, da ima vsaka organizacija tudi svoje edinstvene vidike in politike, ko gre za sprejemanje in uporabo tehnologij umetne inteligence na delovnem mestu, na Optiwebu pa so v fazi previdnega testiranja. »Aktivno že uporabljamo UI za pomoč pri delu, predvsem pri vsebinskem delu, za osebnega asistenta pri raznoraznih odgovorih, pomoč pri pisanju kode ..., vseeno pa poudarjamo tudi varnostne vidike in še ne gremo predaleč,« pove.

Na vprašanje, ali bi ob vodenju tako velikega tehnološkega podjetja, kot so omenjeni, tudi sam prepovedal uporabo ChatGPT-ja med zaposlenimi, odgovarja: »Ta podjetja posedujejo toliko podatkov, da bi ravnal enako kot oni, v EU pa bi morali biti pri uporabi ChatGPT-ja še toliko bolj previdni, in sicer zaradi višjih standardov in strožjih omejitev varovanja osebnih podatkov. Podatki gredo namreč v ZDA, kjer to področje ni tako sistematizirano.«

 

Intervju

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Življenje z znaMMkami
15. 04. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Prisegam na humor, igro besed in čustva … »Kupijo« me tudi nizkoproračunski oglasi z dobro idejo.

Madea Mojca Majhen
13. 04. 2024

Konferenco medijskih trendov SEMPL pod okrilljem Media Poola že drugo leto zapored…

»Zame so edini pravi dogodki še vedno tisti, kjer si ljudje stisnejo roko in si pogledajo v oči brez vmesnika, kot je računalniški zaslon,« pravi…

Naši avtorji