wwdc
Diggit

Na Applove naprave kot sistemski jezik prihaja slovenščina

V torek so na Applovi vsakoletni razvijalski konferenci WWDC 2024 (Worldwide Developers Conference) predstavili številne novosti, ki prihajajo na različne platforme.

Prvič so predstavili iniciativo umetne inteligence, ki se imenuje Apple Intelligence. Ta osebni inteligenčni sistem za iPhone, iPad in Mac združuje moč generativnih modelov z osebnim kontekstom in zagotavlja uporabne in relevantne informacije. Apple Intelligence je globoko integriran v iOS 18, iPadOS 18 in macOS Sequoia. S prvimi preizkusnimi izdajami iOS 18 in iPadOS 18, ki bosta na voljo jeseni, pa bo uporabnikom na voljo tudi izbira slovenščine kot privzetega jezika za uporabo naprav. Apple Intelligence bo za uporabnike brezplačen in bo jeseni na voljo v beta različici kot del iOS 18, iPadOS 18 in macOS Sequoia v ameriški angleščini. Nekatere funkcije, programske platforme in dodatni jeziki, med njimi tudi slovenščina, bodo na voljo v prihajajočem letu. Apple Intelligence bo na voljo v iPhonu 15 Pro, iPhonu 15 Pro Max ter iPadu in Macu z M1 in novejših različicah, pri čemer bosta Siri in jezik naprave nastavljena na ameriško angleščino.

zzzz

Uporabnike čakajo številne novosti

Med novostmi, ki so jih napovedali pri Applu, je tudi poljubno razporejanje ikon na domačem zaslonu telefona; te bodo lahko prvič doslej tudi v barvni temi. V nadzorno središče bo mogoče dodati različne pripomočke, omogočili pa bodo tudi snemanje gesel in dodali upravljalnik gesel. Z Apple Pay bo mogoče s približanjem drugemu iPhonu prenesti denar prijatelju, podobno kot to zdaj omogočajo aplikacije spletnih bank, vendar bo ta postopek po novem še preprostejši. V izkušnje v operacijskih sistemih iOS, iPadOS in macOS bo vključen ChatGPT, ki bo uporabnikom omogočal dostop do vseh zmožnosti, ne da bi jim bilo treba preklapljati med orodji. Z uporabo inteligence ChatGPT bo povezana tudi Siri. Sistem iPadOS bo ponudil kalkulator, ki bo znal računati tudi enačbe, vnesene s pisalom. 

ai

 

 

Intervju

Življenje z znaMMkami
24. 06. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

"Težko rečem, katera je najboljša oglaševalska akcija zadnjega leta, ker mi nobena ni ostala v spominu."

Anže Jereb
19. 06. 2024

Ko smo na MM-u izbirali kreativnega direktorja leta, smo v prvi deseterici slovenskih…

Tako v Ljubljani kot v Kijevu se je v zadnjih 25-ih letih veliko spremenilo in vzporednic ne bi mogel potegniti niti med dvema agencijama na svetu.…

DavidVisenjak
15. 06. 2024

Perutnina Ptuj je z novim lastnikom, ukrajinskim podjetjem MHP, pred petimi leti dobila…

Prodaja in marketing zelo dobro sodelujeta, saj že v obdobju načrtovanja uskladimo marketinške cilje s prodajnimi. Gradimo organizacijo s skupnimi…

Naši avtorji