z
Diggit

Kibernetski napad, največje poslovno tveganje na svetovni ravni

Vdori v podatke, napadi na digitalno infrastrukturo, motnje v IT-ju in izsiljevalska programska oprema povzročajo veliko zaskrbljenost podjetjem po vsem svetu.

Kibernetski napadi so po podatkih barometra tveganj družbe Allianz po vsem svetu največje poslovno tveganje v letu 2024. Sledijo jim obratovalni zastoji in naravne nesreče. Te so se na državni ravni uvstile na prvo mesto, saj predstavljajo največje tveganje za poslovanje slovenskih podjetij.

Največje poslovno tveganje v Sloveniji je narava

Podatki za Slovenijo, ki je bila letos prvič vključena v raziskavo, kažejo, da so naravne nesreče, kot so nevihte, poplave, potresi, požari in ekstremne vremenske razmere, največja grožnja slovenskim podjetjem, medtem ko je nevarnost požarov in eksplozij zasedla drugo mesto na lestvici barometra tveganj. Na tretjem mestu so podnebne spremembe.

Trendi, ki bodo usmerjali kibernetsko dejavnost v letu 2024

Kibernetski incidenti se že tretje leto zapored uvrščajo med najpomembnejša tveganja na svetovni ravni – prvič z opazno razliko (5 odstotnih točk). V 17-ih državah, vključno z Avstralijo, Francijo, Nemčijo, Indijo, Japonsko, Veliko Britanijo in ZDA, veljajo za največje tveganje. Anketiranci barometra tveganj družbe Allianz kot najbolj zaskrbljujočo kibernetsko grožnjo vidijo vdor v podatke (59 odstotkov), sledijo napadi na kritično infrastrukturo in fizična sredstva (53 odstotkov). Nedavno povečanje števila napadov z izsiljevalsko programsko opremo – v letu 2023 je prišlo do zaskrbljujočega ponovnega porasta, pri čemer se je dejavnost v zvezi z zavarovalnimi zahtevki v primerjavi z letom 2022 povečala za več kot 50 odstotkov – se uvršča na tretje mesto (53 odstotkov).

»Kibernetski kriminalci raziskujejo načine uporabe novih tehnologij za avtomatizacijo in pospeševanje napadov, kot je generativna umetna inteligenca, ter ustvarjajo učinkovitejšo zlonamerno programsko opremo in izvajajo phishing oz. lažno predstavljanje. Vse večje število incidentov zaradi slabe kibernetske varnosti, zlasti na mobilnih napravah, pomanjkanje milijonov strokovnjakov za kibernetsko varnost in grožnja, s katero se srečujejo manjša podjetja zaradi odvisnosti od zunanjih izvajalcev IT-storitev, bodo po pričakovanjih tudi v letu 2024 gonilni dejavniki kibernetske dejavnosti,« pojasnjuje Scott Sayce, globalni vodja za kibernetsko varnost pri Allianz Commercial.

Digitalizacija, podnebne spremembe in negotovo geopolitično okolje

Petros Papanikolaou, izvršni direktor Allianz Commercial, je ugotovitve komentiral: »Glede na letošnji barometer tveganj družbe Allianz najpomembnejša tveganja, ki so na lestvici zabeležila največji skok, odražajo velike težave, s katerimi se trenutno spopadajo podjetja po vsem svetu – digitalizacija, podnebne spremembe in negotovo geopolitično okolje. Mnoga od teh tveganj že vplivajo na naše okolje, saj naj bi ekstremne vremenske razmere, napadi z izsiljevalsko programsko opremo in regionalni konflikti v letu 2024 dodatno postavili odpornost dobavnih verig in poslovnih modelov na preizkušnjo.«

Intervju

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Življenje z znaMMkami
15. 04. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Prisegam na humor, igro besed in čustva … »Kupijo« me tudi nizkoproračunski oglasi z dobro idejo.

Madea Mojca Majhen
13. 04. 2024

Konferenco medijskih trendov SEMPL pod okrilljem Media Poola že drugo leto zapored…

»Zame so edini pravi dogodki še vedno tisti, kjer si ljudje stisnejo roko in si pogledajo v oči brez vmesnika, kot je računalniški zaslon,« pravi…

Naši avtorji