a
Diggit

Agencije bodo do leta 2030 tretjino zaposlenih nadomestile z UI

Oglaševalske agencije bodo v skladu z napovedjo raziskovalne agencije Forrester Research do leta 2030 zaradi vzpona generativne umetne inteligence (UI) mnogo zaposlenih ali njihovih nalog nadomestila z avtomatizacijo.

Raziskava predvideva, da bo do takrat tudi približno tretjina agencijskih delovnih mest zamenjanih, kar pomeni, da se bodo morali zaposleni prestrukturirati in učiti novih veščin ali pa bodo delovna mesta zapustili. Generativna umetna inteligenca bo najbolj ogrožala uradniške, tajniške in administrativne vloge (28 odstotkov izgub delovnih mest). Oddelkom prodaje in podobnih vlog grozi 22 odstotkov izgub, tržne raziskave in sorodna področja bodo utrpela 18 odstotkov izgub. Kreativni oddelki naj bi ostali tudi po vzponu UI nedotaknjeni.

Več manjših, a bolj sposobnih agencij

Poročilo ugotavlja negativno korelacijo tudi med delovnimi mesti, kot so uredniki, pisci in programerji, ter generativno umetno inteligenco. Ti poklici bodo v prihodnje običajno bolje plačani in njihove položaje bodo zasedali bolje izobraženi, zato bomo v prihodnje priča povečani produktivnosti na teh mestih. Forresterjevo poročilo zaključi, da bo v prihodnosti »več manjših, a bolj sposobnih agencij«.

Intervju

Življenje z znaMMkami
24. 06. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

"Težko rečem, katera je najboljša oglaševalska akcija zadnjega leta, ker mi nobena ni ostala v spominu."

Anže Jereb
19. 06. 2024

Ko smo na MM-u izbirali kreativnega direktorja leta, smo v prvi deseterici slovenskih…

Tako v Ljubljani kot v Kijevu se je v zadnjih 25-ih letih veliko spremenilo in vzporednic ne bi mogel potegniti niti med dvema agencijama na svetu.…

DavidVisenjak
15. 06. 2024

Perutnina Ptuj je z novim lastnikom, ukrajinskim podjetjem MHP, pred petimi leti dobila…

Prodaja in marketing zelo dobro sodelujeta, saj že v obdobju načrtovanja uskladimo marketinške cilje s prodajnimi. Gradimo organizacijo s skupnimi…

Naši avtorji