mm
Aktualno

WARC: Kako preprečiti turbulence v oglaševanju?

Svetovne oglaševalske naložbe se bodo po WARC-ovi raziskavi zaradi pospešenega preprečevanja pretresov in krize močno povečale in dosegle nov mejnik, bilijon evrov.

Najpomembnejša dejstva o oglaševanju v letih 2023 in 2024, ki jih izpostavlja WARC, so naslednja:

  • V enem letu (2023/24) se bodo oglaševalske naložbe po svetu povečale za 4,4 odstotka, še pred koncem leta 2024 pa bodo porasle še za nadaljnjih 8,2 odstotka. Oglaševalska sredstva bodo prvič v zgodovini presegla bilijon (1000 milijard) evrov.
  • Najbolj bodo napredovali komunikacijski kanali, kot so družbena omrežja, trgovski mediji in povezana televizija.
  • Okrepili se bodo tudi zunanje oglaševanje (za 7,3 odstotka) in zvočne vsebine (za 3,3 odstotka), manj oglaševalskega denarja pa bodo prejeli tiskani mediji bodo doživeli 1,9-odstotni padec, časopisi in revije pa 2,5-odstotni padec.
  • Tehnološki velikani bodo postali še večji in pomembnejši. Podjetja Alibaba, Alphabet (Google), Amazon, Bytedance (TikTok) in Meta (Facebook, Instagram) že zdaj prejmejo polovico (50,9 odstotka) svetovnih oglaševalskih naložb in po napovedih WARC-a bodo prihodnje leto svoj delež povečala na 52 odstotkov.
  • Najhitreje rastoči sektorji bodo finance (fintech), tehnologija, elektronika, farmacija in zdravstvo.
  • Zanimivo, rekordno rast bodo v letu 2024 dosegli politični oglasi; vrednost naložb bo presegla 16 milijard evrov.
  • Kaj pa trgi? ZDA predstavljajo skoraj tretjino (31,3 odstotka) svetovnih oglaševalskih naložb; že letos bo trg »težji« za 2,2 odstotka in bo vreden 304 milijarde evrov, nato pa še za dodatnih 7,6 odstotka. Vrednost ameriškega oglaševalskega trga bo leta 2024 znašala 327 milijard evrov.

Nova WARC-ova analiza združuje podatke, ki so jih zbirali na 100 trgih po vsem svetu med lastniki medijev, oglaševalci, oglaševalskimi agencijami in raziskovalnimi organizacijami in tako za leto 2024 ponuja zelo natančno sliko o oglaševalski industriji.

 

Intervju

tišler
25. 11. 2023

Z Luko Tišlerjem, oblikovalcem, ki se je specializiral za ustvarjanje vizualnih rešitev s…

UI ne ve, kaj so impresije, ne zna pripovedovati zgodbe. Dober fotograf bo na snemanju iz modela lahko izvabil vsa možna čustva, UI pa ne. Ta ti…

Litou
18. 11. 2023

S Stello Litou, ki je poleg vodenja CME Adria in RTL Hrvaška nedavno prevzela tudi mesto…

»Naložbe v produkcijo lokalnih vsebin, naložbe v tehnološke rešitve in krepitev zavedanja o naših blagovnih znamkah so trije stebri naše strategije…

Nina Usnik
11. 11. 2023

Telemach Slovenija je pred svetovnim prvenstvom v košarki predstavil novo komunikacijsko…

»Predvsem sem zadovoljna, da smo ves čas sledili ideji v ozadju kampanje oz. celotne platforme. To je, da pokažemo, da si čustva vedno delimo – tako…

Naši avtorji