Audi
Aktualno

Razvoj projekta »Uporabimo uporabljeno« in namestitev morske oaze v Piranskem zalivu

Na svetovni dan Zemlje znamka Audi v Sloveniji in zavod YouSea širši javnosti predstavljata rezultat skupnega prizadevanja za trajnostni napredek, ki odpira novo poglavje v ohranjanju morskega okolja.

Sodelovanje v projektu »Uporabimo uporabljeno«, o katerem smo poročali tudi v MM-u, so pospremili s preobrazbo odsluženih oglasnih transparentov v 50 unikatnih potovalnih torb. Izkupiček od njihove prodaje so namenili za postavitev morske oaze v Piranskem zalivu. Pilotni projekt bo več kot le zatočišče morskim organizmom, potekale bodo tudi raziskave njegovega vpliva na obnavljanje okolja in trajnostno pridelavo hrane.

Dr. Irena Fonda, biologinja in soustanoviteljica zavoda YouSea, je že od nekdaj zelo povezana z morjem. Ideja morske oaze, podvodne strukture iz betona, ki bi služila kot zatočišče morskim živalim, se je prvič porodila že pred tridesetimi leti, resnično pa je zaživela letošnjo pomlad. Z njeno namestitvijo  v Piranski zaliv 15. marca sta Audi v Sloveniji in zavod YouSea obeležila uspešno izvedeno fazo projekta »Uporabimo uporabljeno«, začetega aprila preteklega leta.

irena fonda

»Zamislili smo si, da bi našo morsko oazo naredili kot pilotski projekt, kot študijo, da vidimo in raziščemo, kako se bo razvijalo življenje v in ob njej. Radi bi proučili delovanje takih struktur pri odvajanju ogljikovega dioksida iz morja,« nam je zaupala dr. Irena Fonda.

Morska oaza bo služila tudi za raziskovanje čistilne sposobnosti večine organizmov, ki se bodo prvi prijeli na to strukturo in bodo služili kot filtrirni organizmi, ki čistijo morje. Če bi podvodne strukture postavili na degradiranih območjih, bi lahko povečali samočistilno sposobnost morja, izboljšali njegovo kakovost in obnavljanje.

»Z močno znamko, kot je Audi, naša naloga ozaveščanja dobi bistveno večjo težo«

Za prve rezultate podvodne oaze bo zaradi betona treba počakati nekoliko več časa, kot je rezultate mogoče spremljati na ribogojskih mrežah. V morju gre v naravi za velik boj za prostor. »Mislim, da bomo v nekaj mesecih že videli veliko mladih pritrjenih organizmov, potem bo postalo zanimivo tudi drugim organizmom. Najprej jo bodo prišle pogledat manjše in potem tudi večje živali. Zanimivo bo opazovati, kdo se bo naselil na različnih višinah in različnih površinah. Bodo pa v tej podvodni oazi mladi organizmi zaščiteni pred večjimi roparicami, ki bi jih sicer lahko pojedle,« dodaja Irena Fonda.

audi-fonda1

audi-fonda2

O sodelovanju z Audijem v Sloveniji, s katerim si zavod YouSea deli podobne vrednote, pa je zaupala naslednje: »Tudi nam je blizu usmeritev v trajnostni razvoj in napredek, ki pa ni nujno, da je vedno usmerjen samo naravnost naprej. Včasih se je treba tudi malo ustaviti, razmisliti in poiskati boljšo pot do trajnostnih rešitev za danes in jutri. Z močno znamko, kot je Audi, naša naloga ozaveščanja dobi drugačno, bistveno večjo težo. Na Audi pa ne nazadnje gledamo tudi kot na svojega mobilnega partnerja. Mobilni vidik nam je pomemben, saj je tudi morje zelo mobilno.«

Več o projektu Uporabimo uporabljeno je dostopno na uradni spletni strani: https://napredek.audi.si/

Intervju

Marko Klemen
25. 05. 2024

Marko Klemen, kreativni direktor za vizualne zasnove v DROM agency, se rad obkroža z vsem…

Sem pripadnik generacije, ki še ni že od otroštva odraščala z vso to tehnologijo, tako da me novi trendi in nove funkcije še vedno zelo fascinirajo,…

Nermina Mašala Kelić
25. 05. 2024

Predsednica žirije letošnjega tekmovanja Sempler, ki nagrajuje najboljše medijske…

Segment, v katerem so družbena omrežja najbolj spremenila delo medijskih agencij, pa tudi vseh drugih, ki delujejo v marketingu, je intenzivna…

Jenni Field
22. 05. 2024

Z Jenni Field, eno od predavateljic na 26. Slovenski konferenci o odnosih z javnostmi, ki…

»V današnjih organizacijah ljudje želijo biti slišani. Želijo čutiti, da njihov glas šteje in da se njihove ideje upoštevajo.«

Naši avtorji