radio
Aktualno

Radijska poslušanost prvič v zgodovini medijev prehitela televizijo

Nielsenovo poročilo o medijski potrošnji v ZDA je pokazalo, da je med posamezniki, starimi od 18 do 49 let, radijska poslušanost prvič v zgodovini medijev večja od gledanosti televizije.

Pred štirimi leti je Duncan Stewart, direktor raziskav, tehnologije, medijev in telekomunikacij pri svetovalni družbi Deloitte, podal presenetljivo napoved, da bo radijsko občinstvo do leta 2025 večje od televizijskega, vsaj v starostni skupini polnoletnih do 34 let.

Stewart  je imel prav, napoved se je uresničila še prej. Nielsenovo poročilo za leto 2022 je namreč razkrilo, da so radijske postaje dosegle nekaj, kar ni predvidelo prav veliko ljudi: med osebami, starimi od 18 do 49 let, je radio kot medij premagal televizijo.

Še leta 2018 je radijsko občinstvo (polnoletni do 50 let) dosegalo le 63 odstotkov televizijskega, a stvari so se hitro spremenile. Glede na Nielsenovo poročilo je bilo v tretjem četrtletju leta 2022 občinstvo radijskih postaj za 3 odstotke večje od televizijskega.

Tedenski doseg radia v omenjeni starostni skupini danes znaša 83 odstotkov in je znatno večji od televizijskega, katerega delež meri 59 odstotkov.

V poročilu so prav tako zapisali, da je tedenski doseg televizije od leta 2018 manjši za 28 odstotkov, prav tako pa se je zmanjšal tudi dnevni čas, namenjen televiziji, in sicer za 56 odstotkov, zato predvidevajo, da bo v medijskih načrtih pri radiu prišlo do velikega povečanja zakupa oglaševalskega prostora in tudi dosega oglaševalskih akcij.

Intervju

draksler6
23. 09. 2023

Z Gregorjem Drakslerjem, ki sodi med najbolj izkušene direktorje marketinga na področju…

Vedno se srečujemo z izzivom, ali naj bo oglasno sporočilo bolj kreativno ali strogo prodajno, toda na koncu moramo doseči določene številke, kar je…

Primož Zupan
16. 09. 2023

V založbi Rokus Klett so predstavili novost na našem trgu – tečaje programiranja Coders…

Zaradi nenehne digitalizacije na vseh ravneh in področjih življenja postajajo tovrstna znanja, torej digitalne veščine, pomemben del našega vsakdana…

Božidar Abramović
09. 09. 2023

V okviru konference medijskih trendov SEMPL, ki se v Portorož vrača 19. in 20. oktobra…

Medijska ali katera koli druga komunikacijska agencija, ki ne bo sprejela sprememb, ki jih prinašajo orodja umetne inteligence, ne bo kos izzivom…

Naši avtorji