hn
Aktualno

Najučinkovitejši v letu 2023 po izboru WARC

Analitični portal WARC je objavil lestvico 100 najučinkovitejših oglaševalskih akcij, podjetij in agencij za leto 2022, ki jih odlikujejo odličnost, kreativnost in seveda učinkovitost. Na seznamu najdemo kar nekaj presenečenj.

Domiselno in zelo učinkovito

Najučinkovitejša tržnokomunikacijska akcija leta 2022 je »Pogodba za spremembo«, ki sta jo za blagovno znamko Michelob Ultra ustvarili agenciji FCB Chicago in FCB New York. Skupaj so ameriškim kmetovalcem zagotovili program, ki jim je pomagal do naziva ekoloških pridelovalcev. S tem so pozitivno vplivali tudi na celoten kmetijski sektor v ZDA, ki je s pomočjo »Pogodbe za spremembo« postal bolj trajnosten. Andrés Ordóñez, glavni kreativni direktor pri FCB Chicago, je dejal: »Ustvarjalnost ima moč, da vpliva na rast podjetij in spodbujanje sprememb. Neizmerno smo ponosni, da je WARC to akcijo za najučinkovitejšo. Projekt ima potencial odpraviti škodo, povzročeno našim kmetijskim zemljiščem in ekosistemom, obenem pa ustvariti tudi bolj zdravo prehrano za milijone Američanov.«

Drugo mesto lestvice zaseda akcija »Ne še en Cadbury oglas 2.0«, ki so jo Cadbury zasnovali v agencijah Ogilvy Mumbai in Wavemaker Mumbai. Njihova domiselna akcija je povečala prodajo izdelka Celebrations na raven pred pandemijo, obenem pa indijskega zvezdnika Shaha Rukha Khana javnosti predstavila kot ambasadorja majhnih lokalnih trgovin. Na tretjem mestu je akcija »Slavna naročila«, ki so jo ustvarili v Wieden+Kennedy New York za McDonald's. Blagovna znamka hitre prehrane je po ob padcu tržnega deleža med mlajšim občinstvom v ZDA predstavila naročila različnih zvezdnikov in jih sestavila v zanimive obroke, s katerimi so pritegnili mladino.

Agencije: Presenečenje za presenečenjem

Po tem, ko se je lansko leto prvič uvrstila med 10 najboljših, se je agencija FCB New York s 7. mesta povzpela na prvo mesto najučinkovitejših agencij na svetu. V letu 2022 so ustvarilki tri kampanje med 100 najboljšimi, vključno z zgoraj omenjeno zmagovalno, »Pogodbo za spremembo«. Na drugem mestu je Alma Miami, agencija, ki sji je uspel najvišji preskok od lanskega leta - 45. mesta je prišla na 2. mesto najučinkovitejših. Na tretjem mestu je prav tako presenečenje, saj se nanj uvrstila popolnoma novinka WARC-ovih lestvic učinkovitosti, agencija Energy BBDO Chicago.

Najučinkovitejša znamka: McDonald's

McDonald's je že četrto leto zapored najvišje uvrščena blagovna znamka glede učinkovitosti, zbrala je več kot dvakrat več točk kot drugouvrščena. Kar tri njegove kampanje so na lestvici 100 najučinkovitejših, poleg tega pa je prišlo v izbor še 35 drugih kampanj iz 24 različnih držav. Morgan Flatley, izvršni podpredsednik in direktor globalnega marketinga pri McDonald'su, je dejal: »Ne znam pojasniti, kako sem ponosen na naše marketinške in agencijske ekipe po vsem svetu, ki so v McDonald's vrnile pravi občutek bahanja. To, da je WARC že četrto leto zapored prepoznal McDonald's kot najučinkovitejšo blagovno znamko, je pravi dokaz njihove stoodstotne predanosti ustvarjalnosti in pogumu, ki nam je pomagal zgraditi tudi globlje povezave z našimi oboževalci. Proslavljamo njihove velike, drzne ideje, ki odmevajo po vsem svetu, in kar je najpomembneje, premikajo kulturo in posel naprej.« Na drugo mesto lestivce se je uvrstila znamka KFC (lansko leto na tretjem), Cadbury pa na tretje (lani na 17. mestu).

hn

Druga zaporedna zmaga gre pivu

Belgijski pivski koncern AB InBev, ki ima v lasti približno 630 znamk piva iz več kot 150-ih držav in je lani prvič zasedel vrh lestvice oglaševalcev glede učinkovitosti, je ohranil svoj položaj. Njihove štiri kampanje so letos uvrščene med 100 najboljših; k skupnim točkam pa je prispevalo skupno 38 njihovih znamk, vključno s Corono, Cerveza Presidente in Pony Malta. Marcel Marcondes, glavni direktor marketinga pri AB InBev, je dejal: »Ponosni smo, da smo že drugo leto zapored uvrščeni na prvo mesto. Učinkovita kreativnost je pomemben del našega procesa gradnje blagovne znamke, saj je zasnovana za reševanje potrošniških in poslovnih težav.« Na drugo mesto se je uvstilo podjetje McDonald's, na tretje pa Unilever.

Najučinkovitejša država na svetu so ZDA

Na vrhu WARC-ove lestvice držav se ni veliko spremenilo. Tako kot lanko leto, so tudi letos prva tr mesta zasedle države ZDA, Kitajska in Indija. Združeno kraljestvo si je nekoliko opomoglo od lanskega leta in se povzpelo s 7. na 4. mesto; najbolj pa je napredovala Francija, ki se je povzpela za osem mest na 9. mesto.

Več o zmagovalcih WARC-ovih lestvic najučinkovitejših si preberite TU.

Lestvice temeljijo na seštevkih uvrstitev na mednarodnih in regijskih tekmovanjih v kreativnosti v minulem letu ter lastni metodologiji, ki so jo razvili v svetovalnem odboru WARC Rankings.

Intervju

Življenje z znaMMkami
24. 06. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

"Težko rečem, katera je najboljša oglaševalska akcija zadnjega leta, ker mi nobena ni ostala v spominu."

Anže Jereb
19. 06. 2024

Ko smo na MM-u izbirali kreativnega direktorja leta, smo v prvi deseterici slovenskih…

Tako v Ljubljani kot v Kijevu se je v zadnjih 25-ih letih veliko spremenilo in vzporednic ne bi mogel potegniti niti med dvema agencijama na svetu.…

DavidVisenjak
15. 06. 2024

Perutnina Ptuj je z novim lastnikom, ukrajinskim podjetjem MHP, pred petimi leti dobila…

Prodaja in marketing zelo dobro sodelujeta, saj že v obdobju načrtovanja uskladimo marketinške cilje s prodajnimi. Gradimo organizacijo s skupnimi…

Naši avtorji