tiktok
Aktualno

Na TikToku veliko (nerešenega) spolnega nadlegovanja

Tokrat ni v središču pozornosti omrežje TikTok, ampak njegov lastnik, podjetje ByteDance. Več zaposlenih žensk v Londonu je delodajalca javno obtožilo ignoriranja primerov spolnega nadlegovanja.

Nekdanji vodja za digitalni marketing v britanski podružnici podjetja TikTok, Steve Ware, je bil po poročanju časnika Financial Times že pred časom obtožen neprimernega dotikanja, nespodobnih komentarjev in poskusa poljubljanja ene od zaposlenih. Ta je obtožbe sicer zanikal, a govorice o spolnem nadlegovanju v podjetju so se nadaljevale.

Pozneje se je pojavilo še več pričanj uslužbenk, da so dotiki Steva Wara neprimerni, same pa so se počutile šibke in ujete, ko so bile same z njim. Ena od njih je kadrovski službi predložila približno 30 posnetkov njune komunikacije in seznam ljudi, ki jo podpirajo, zato so začeli na TikToku zadevo preiskovati. Še preden je prišlo do zaključne presoje, je Ware septembra 2022 odstopil. Financial Times te dni poroča o tem, da so zaposleni, ki je Wara obtožila in obtožbe tudi podkrepila z dokazi, odpovedali pogodbo za določen čas. »Bala sem se, da bom izgubila službo, če bom kaj rekla ... In to se je na koncu tudi zgodilo,« je dejala za Financial Times.

Več drugih žensk, tako zaposlenih kot tudi zunanjih sodelavk, se je oglasilo s podobnimi primeri spolnega nadlegovanja v londonski podružnici. Podjetje je komentiralo, da so popolnoma prepričani v natančnost in strogost postopkov za odkrivanje, preiskovanje in ukrepanje v zvezi s spolnim nadlegovanjem. To so označili za nesprejemljivo in zanj v pravilniku odredili najstrožjo možno obliko disciplinskega ukrepanja.

Diggit

Prijavi se na 10DIGGIT

Intervju

game gang show
30. 03. 2023

Pred igričarskim spektaklom Game Gang Show smo se pogovarjali z vodjo projekta Gašperjem…

hm
29. 03. 2023

Nekdanji svetovni prvak v smučarskem krosu je javnosti predstavil svojo novo blagovno…

štalec
25. 03. 2023

Z Andražem Štalcem, soustanoviteljem digitalne agencije Red Orbit, smo se pogovarjali o…

»Sem analitičen človek, ampak odločitev ne sprejemam na podlagi podatkov, jih pa želim poznati. Ne gre torej za »data-driven« odločitve, temveč tiste…

Naši avtorji