bla
Aktualno

Kako se je Skazin Bokashi Organko spoprijateljil z »eko« vplivneži

V letu 2021 je Plastika Skaza svoj kuhinjski kompostnik Bokashi Organko digitalno pozicionirala na petih večjih evropskih trgih.

Ozaveščeni vplivneži

V treh komunikacijsko različnih aktivacijah je Skaza v sodelovanju z ekipo Epidemica izvedla 15 samostojnih kampanj, ki so bile prilagojene lokalnim trgom Združenega kraljestva, Francije, Nemčije, Nizozemske in Danske. Skupaj so ustvarile 6 milijonov ogledov vsebin na Instagramu, Facebooku in YouTubu. V aktivacijah je sodelovalo preko  430 vplivnežev, ki so skupaj ustvarili več kot 3 tisoč unikatnih vsebin. »Ob snovanju strategije so bili zastavljeni cilji, ki so jih želeli doseči, a je zasnova kljub temu dopuščala prostor za inovativnost in eksperimentiranje na področju digitalne komunikacije, saj do zdaj ni bilo izvedene primerljive kampanje s tovrstno persono vplivneža, še manj pa v takšnem obsegu. Govorimo o naprednem pristopu k izvedbi kampanje, saj je vplivnež, ki nagovarja Skazino idealno skupnost, ozaveščen o okoljski problematiki, premišljen glede blagovnih znamk, s katerimi sodeluje, in posledično izjemno vpet v same vsebine in njihovo predstavitev svoji skupnosti,« pojasnjuje Nika Kristina Butina, direktorica Epidemica.

bla

Velik pomen povratnih informacij

Kot poudarjajo v Epidemicu, so tako ogromno energije vložili v učenje o motivacijah tovrstnega profila vplivneža, vzpostavljanje odnosov z njimi in v njihovo izobraževanje o izdelku in vseh prednostih, ki jih ponuja. Pri tem po njihovih izkušnjah ključno vlogo igrajo lokalni upravljavci družbenih omrežij, ki poznajo kulturo trga, specifike lokalnih vplivnežev in razvitost vplivnostnega marketinga. »Izjemno pomembno vlogo pri razvoju projekta je igrala tudi sama povratna informacija skupnosti, torej neposrednih potencialnih kupcev,« je povedala Butina. Prav s poglobitvijo v razumevanje eko vplivnežev so v Epidemicu uspeli identificirati novo, do zdaj še neznano persono porabnika. Poleg že nagovarjanih vrtnarjev in urbanih ljubiteljev rastlin so v projekt uspeli vključiti tudi veliko število profesionalnih in amaterskih chefov, ki pri svojem delu proizvedejo večjo količino bioloških odpadkov. Dejstvo, da se količina organskih odpadkov z uporabo Bokashi Organka zmanjša do 25 odstotkov, je bilo zanje ključno.

bla

Komunikacijska sporočila sledila fazam porabnikove nakupne odločitve

V aktivacijah so sodelovali nano- in mikrovplivneži na Instagramu. Osredotočili so se na trajnostne nišne mnenjske voditelje, njihova komunikacijska sporočila pa so sledila strategiji, osnovani na podlagi faz porabnikove nakupne odločitve. »V vsaki naslednji aktivaciji so bila sodelovanja sklenjena z najboljšimi vplivneži prejšnjega vala, hkrati pa smo dodali nove, da se je doseg kampanje stalno širil,« pojasnjuje Butina. V prvem koraku so se osredotočili na ustvarjanje potrebe. Vplivneži so sledilcem predstavili tematiko trajnostnega načina življenja (npr. zero-waste življenjski slog), posredno pa so kot eno od glavnih rešitev na področju zmanjševanja bioloških odpadkov izpostavljali način kompostiranja bokashi.

 

V drugem koraku je sledila predstavitev rešitve in pospeševanja prodaje. V tej aktivaciji so vplivneži vse znanje o kulturi bokashi in pozitivnih učinkih, ki jih ima recikliranje organskih odpadkov, prenesli na Bokashi Organko. »Komunikacija je bila močno osredotočena na prednosti izdelka, kar se je na Instagramu izkazalo za odlično, saj gre za vizualno platformo, dizajn pa je ena od ključnih prednostih Organka. Dodatno so bili v tej fazi vključeni še lokalni Skazini partnerji, s katerimi so vzpostavili promocijske kode in affiliate program, da so sledilce še bolj spodbudili k nakupu,« je povedala sogovornica.

V tretjem koraku je nastopilo grajenje zvestobe. V zadnji aktivaciji so pripravili aktivnosti, ki v skupnostih vplivnežev spodbujajo vključenost sledilcev, kot so kvizi na storyjih in sodelovanje v tekmovanju Best Earth Companion. Med letom so pridobili tudi ogromno število vsebin zunaj Instagrama, kot so kuharski in trajnostni blogi, vsebine na YouTubu, vrtnarski nasveti na Pinterestu in zapisi na Facebooku. »Vse dodatne vsebine so bile močno izobraževalno naravnane in služijo kot vsebine, ki jih Skaza lahko dalje širi na svojih kanalih,« pojasnjuje Butina.

bla

V letu 2022 sledi nadgradnja

Projekt je za snovalce kampanje pokazatelj različnih možnosti grajenja digitalne prisotnosti s pomočjo vplivnežev, hkrati pa so vplivneži dokazali svojo relevantnost. Zaradi možnosti agilnih optimizacij kampanje, ki je že v teku, so kljub vnaprej začrtani strategiji pri Skazi in Epidemicu uspeli slediti toku informacij, ki so prišle na dan zaradi »žive« narave družbenih omrežij, in jih uporabili v prid blagovne znamke. »Pred začetkom projekta je bila digitalna prisotnost Skaze in Bokashi Organka na omenjenih evropskih trgih dokaj šibka. Med letom nam je uspelo znatno povečati prepoznavnost znamke na družbenih omrežjih in tako postaviti temelje za celovito in strateško prisotnost Skaze in Bokashi Organka na evropskem trgu,« je zadovoljna Butina. Z vsebinami, ki so jih ustvarili porabniki (UGC), so dobili tudi bazo več kot 3 tisoč materialov z dodano vrednostjo, ki so pripravljeni za nadaljnje objave na družbenih omrežjih in oglaševanje. V letu 2022 načrtujejo projekt dvigniti na novo raven in strategijo na podlagi letošnjih ugotovitev še dodatno prilagoditi posameznemu trgu in njegovim značilnostim. Osredotočili se bodo na lokalna strateška ambasadorstva z večjimi mnenjskimi voditelji na področju trajnostnega načina življenja.

bla

Intervju

znamm
19. 02. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato smo se odločili, da jo…

Desnahemisfera
17. 02. 2024

Dejan Kos in Klemen Smrtnik iz oblikovalskega studia Desnahemisfera sta povsem predana…

Ob razvoju projekta sva kot otroka, zelo se navdušiva in si želiva delati na najvišji ravni, in ljudje to vidijo. Ko začutijo najino navdušenje in…

ŽIVLJENJE Z ZNAMMKAMI
12. 02. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Naši avtorji