Odprta kuhinja
Aktualno

Iz revije KuhaMMo: Studio, ki prinaša nove kulinarične zgodbe

Blagovna znamka Odprta kuhinja medijske hiše Delo je v lanskem letu postavila kar dva mejnika – prenovili so spletno stran in odprli inovativen Studio Odprta kuhinja, ki predstavlja pomembno nadgradnjo njihove zgodbe.

Odprto kuhinjo, kulinarično prilogo Nedela in Nedeljskih novic, že več let odlikujejo privlačne kuharske zgodbe, praktični nasveti in recepti za različne okuse. Pred dobrimi šestimi leti je znamka dobila tudi svoj portal odprtakuhinja.si, ki ponuja aktualno dnevno mero kulinaričnega navdiha, poleg tega pa je medij prisoten tudi na družbenih medijih. Zdaj so torej odprli še kulinarični studio, o čemer smo se pogovarjali z Matejo Delakorda, njegovo vodjo in urednico portala.

Studio v prostoru nekdanje menze

Studio Odprta kuhinja se nahaja v središču Ljubljane na Slovenčevi ulici. »Tukaj je tiskarsko središče, v katerem je bila zapuščena menza. Ogledali smo si jo in ugotovili, da ima zares lepo svetlobo, kar je osnovni pogoj za fotografijo in video pri naravni svetlobi. Hkrati je bil prostor dovolj velik tudi za skupinske aktivnosti, kot so butične delavnice. Poklicali smo arhitektko Nino Štajner in ji razložili, kaj si želimo, kakšen slog naj ima prostor, kakšne barve, materiale, ki so primerni za snemanje, ona pa nam je pomagala vse to smiselno povezati v celoto,« pripoveduje Mateja Delakorda. Kot dodaja, je sočasno potekal izbor in nakup opreme, krožnikov, posod, zaves in drugih pritiklin; šest mesecev pozneje, konec poletja, pa so že začeli s snemanji.

Prostor je po besedah sogovornice funkcionalen in nadvse estetski in, kot se izrazi, ni zgolj kulisa. »Skupno meri dobrih 64 kvadratnih metrov, več kot dve tretjini prostora zavzema studijski del, imamo pa še servisni del z 22,5 kvadratnimi metri, kjer se lahko posamezne jedi pripravljajo v ozadju, se odlagajo potrebščine in podobno. Prostor omogoča delo z naravno svetlobo, hkrati pa imamo tudi zatemnitvene zavese. Obožujemo prilagodljivo mizo, ki je lahko zložena v krog za štiri osebe ali pa raztegnjena za 10 do 12 ljudi. Imamo tudi platno, ki lahko služi za ozadje portretne fotografije, pa kotiček s klubsko mizico in foteljema. Seveda pa smo najbolj navdušeni nad zares lepo posodo in drugimi kuharskimi pripomočki, japonskimi noži in še bi lahko naštevala,« ne skriva navdušenja.

kuhinja2

Prostor omogoča delo z naravno svetlobo, hkrati pa ima tudi zatemnitvene zavese: »Obožujemo prilagodljivo mizo, ki je lahko zložena v krog za štiri osebe ali pa raztegnjena za 10 do 12 ljudi,« pravi Mateja Delakorda.

Več ustvarjanja kulinaričnih vsebin in poslovnih sodelovanj

Prostor Studio Odprta kuhinja po mnenju Mateje Delakorda pomeni možnost ustvarjanja kulinaričnih vsebin na profesionalni ravni: »Če se nekoliko plastično izrazim, to pomeni, da smo končno dobili svojo pisarno, mizo in računalnik. Zdaj imamo polno opremljeno kuhinjo, ki v svojih omarah in predalih skriva lepo zbirko krožnikov, posod in drugih potrebščin. Ker je studio resnično lep, se v njem tudi zelo dobro počutimo in z veseljem delamo: razvijamo recepte, fotografiramo in snemamo.«

Pri tem ne pozabi omeniti, da se veselijo tudi novih poslovnih sodelovanj: »V prostoru bomo izvajali različne kuharske delavnice,  prostor pa bo na voljo tudi za najem, tako večjim produkcijskim hišam kot tudi posameznikom, ustvarjalcem vsebin in vplivnežem s področja kulinarike, ki si želijo ustvarjati, a za to nimajo prostora.«

V studiu že nastajajo vsebine za naročnike, in sicer kot del podpornega prostora za oglaševalce, pa tudi kot produkcija za naročnika. »Razvijemo recept, ga opremimo z besedili, stiliramo hrano, jo fotografiramo ali posnamemo. Najbolj pa se veselimo vseh kuharskih delavnic, ki nas čakajo v prihodnjem letu,« nam zaupa sogovornica.

V ospredje prihaja video in tega se dobro zavedajo

V Odprti kuhinji sicer niso objavljeni le recepti, temveč tudi aktualno dogajanje, zgodbe iz sveta kulinarike in gastronomije, pogovori s kuharji, obiski kulinaričnih destinacij, so pa recepti nekaj, kar je za medij pomembno na dolgi rok. »Prav recepti so tisti, ki jih ljudje iščejo v brskalnikih, zato posledično pomenijo relativno stabilen promet na našem portalu. So pa v poplavi takšnih vsebin ključni izvirnost, preverljivost, pa tudi estetika. Studio predstavlja popolno okolje za vse to.«

Sogovornica poudari, da si v prihodnosti želijo še več videovsebin, kot jih že imajo, saj se kulinarika bliskovito seli na družbena omrežja, kjer je v ospredju prav video. »Smo utečena ekipa z našo fotografinjo in snemalko Sonjo Ravbar ter drugimi uveljavljenimi fotografskimi imeni iz naše hiše, zato verjamem, da bomo pri tem še bolj uspešni.«

Kuharska delavnica razprodana v nekaj urah

»Kuharska delavnica božične potice, ki smo jo organizirali lani decembra, je bila razprodana v nekaj urah. Po novem letu pa so bili že kmalu na vrsti pustni krofi, lotili se bomo najbolj priljubljenih rojstnodnevnih tort, marca pa je že velika noč, tako da bomo spet pekli potico. Našli smo tudi mentorico, ki obvlada brezglutensko različico, tako da ne bomo pozabili na posameznike, ki imajo posebne prehranske zahteve. Tudi vrhunsko pico bomo pekli. Res se bo veliko dogajalo!« pripoveduje. Kot dodaja, poleg kuharskih delavnic načrtujejo tudi organizacijo teambuildingov, prostor pa je primeren tudi za poslovne pogostitve v manjšem obsegu.

kuhinja1

Studio Odprta kuhinja se nahaja v središču Ljubljane, v tiskarskem središču na Slovenčevi ulici, v katerem je bila zapuščena menza.

Članek je bil objavljen v prilogi KuhaMMo, ki jo lahko prelistate tu

Intervju

sasa gnezda
22. 04. 2024

V podjetju Mediade tudi letos pripravljajo Konferenco internega komuniciranja KIK 2024,…

Nekje sem zasledila misel, da je komunikacija mehka veščina, a da je zanjo treba trdo delati. Interna komunikacija se ne zgodi sama od sebe – vsaj ne…

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Življenje z znaMMkami
15. 04. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Prisegam na humor, igro besed in čustva … »Kupijo« me tudi nizkoproračunski oglasi z dobro idejo.

Naši avtorji