zzz
Aktualno

Dr. Andrej Pompe: »Zgodba je nekaj univerzalnega in brezčasnega«

Ob izidu knjige Osupljiva moč zgodbe dr. Andreja Pompeta, ki je pravkar izšla pri MM-u, smo se z avtorjem pogovarjali o tem, zakaj bi jo nujno moral prebrati vsak, ki deluje v marketingu.

Zakaj bi morali na seznam svojega poletnega branja nujno uvrstiti vašo knjigo?

Razlogov je vsekakor več, odvisni pa so od tega, kaj želi bralec poleti brati. Klasični bralci leposlovja posegajo po romanih, znanja želji bralci prebirajo strokovne knjige in članke, večina se zadovolji z morjem drobnih novic in zgodbic, ki jih prinaša splet. Moja knjiga s svojo vsebino nagovarja tako ene kot druge pa tudi tretje. V knjigi odgrinjam večino pomembnih vidikov pripovedovanja zgodb ne glede na to, ali smo osredotočeni na trženje ali izražanje svojih ustvarjalnih vzgibov. Sicer pa se vse v življenju kakor koli ves čas prepleta. S knjigo želim razložiti vsebinsko bogastvo in psihološko-informacijsko širino, ki sta skriti v pojmu zgodba, ter poglobiti površno razumevanje zgodbe kot izraznega sredstva in kot sredstva komunikacije, prepričevanja ter opisovanja. Številni primeri iz različnih svetov zgodb ilustrirajo številne pomembne podrobnosti, ki v dobri zgodbi ne smejo izostati.

Komu je knjiga namenjena?

Knjigo naj bi vzeli v roke tisti, ki želijo razumeti globinsko moč zgodbe, njeno imanentno vlogo v vseh porah življenja, ne glede na to, ali gre za močno trženjsko orodje, za lažje pomnjenje zgodovinskih dejstev ali čustveno pripoved otroku pred spanjem. Vsaka zgodba ima svojo vsebino, svojo dramaturgijo, svoje akterje, svojo teritorialno in časovno umestitev, se izraža z določenim slogom in je zavita v ovoj izbrane estetike. Ker je zgodba tako univerzalno sredstvo, jo priporočam vsem, ki se ukvarjajo s tržnim komuniciranjem, internim komuniciranjem, znamčenjem in upravljanjem znamk, prodajo, odnosi z javnostmi, retoriko, izobraževanjem, vzgojo, umetnostjo, igro, glasbo in leposlovjem. Zelo si želim, da knjigo preberejo vsi tisti, ki odločajo o rešitvah tržnega komuniciranja. Želim, da še bolj razumejo, da umeščanje podatkov in informacij v tržnih sporočilih deluje mnogo bolj prepričljivo, ustreznejše, lažje sprejemljivo, da aktivira naslovnike ter postane tako hitreje in bolj zapomnljivo kot le njihovo dolgočasno in pogosto že kar malce nasilno nizanje. Če znamo te umestiti v zgodbo, potem postanejo takšna sporočila sprejeta z odprtimi rokami. Knjiga je namenjena piscem zgodb ne glede na to, ali prihajajo iz poslovno-marketinških, vzgojno-izobraževalnih, umetnostnih, leposlovnih ali povsem ljubiteljskih krogov, saj razkriva tako zgradbo zgodbe, področja, kjer se zgodba uporablja, orodja pisanja zgodb, kreativne vidike zgodb, pogled na dolžino zgodbe in vrsto zanimivih primerov z najrazličnejših področij, od pravljice do objave na družbenem omrežju.

Zakaj je Slovenija šele zdaj dobila knjigo o storytellingu, torej pripovedovanju zgodb? 

Dobro vprašanje in ob tem še vprašanje, zakaj sem se ravno jaz lotil tega pisanja. Zakaj se pisanja tako čudovite tematike doslej ni lotil nihče drug, ne vem, morda zato, ker velja neko splošno mnenje, da je tako ali tako že vse zapisano in da se stvari prehitro spreminjajo, da bi jih bilo smiselno zbrati v knjigi. Moje mnenje je, da je zgodba nekaj univerzalnega in brezčasnega, zato je vsak trenutek, ko se je v njeno brezčasnost treba poglobiti, pravi. Že od nekdaj vem, kako izjemno moč ima zgodba, kako je mogoče z njo izražati svoje mnenje, omogočiti drugemu, da to mnenje povzame ali pa mu nasprotuje, kako lahko nekaj predstavimo gledalcu, poslušalcu ali bralcu na njemu prijazen in sprejemljiv način. Močno razumem, da je zgodba odličen pomočnik, mediator, prepričevalec, vodnik, navdihovalec, mentor, učitelj, ilustrator na vseh področjih in za vse generacije. V mojem tako profesionalnem kot zasebnem življenju je zgodba stalen spremljevalec in njeno moč sem izkusil prenekaterikrat. In to svojo izkušnjo sem želel posredovati drugim, v domačem jeziku, ki omogoča, da tematiko razumemo na nam lasten in pristen način.

zzz

Knjigo v tiskani ali elektronski obliki lahko naročite na info@marketingmagazin.si.

Intervju

tadel
12. 07. 2024

Z Boštjanom Tadlom, med drugim tudi nekdanjim odgovornim urednikom Marketing magazina,…

Življenje z znaMMkami
24. 06. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

"Težko rečem, katera je najboljša oglaševalska akcija zadnjega leta, ker mi nobena ni ostala v spominu."

Anže Jereb
19. 06. 2024

Ko smo na MM-u izbirali kreativnega direktorja leta, smo v prvi deseterici slovenskih…

Tako v Ljubljani kot v Kijevu se je v zadnjih 25-ih letih veliko spremenilo in vzporednic ne bi mogel potegniti niti med dvema agencijama na svetu.…

Naši avtorji