slo pavilijon
Aktualno

Darilo slovenskega kulturnega praznika: Slovenija ostaja v Dubaju

Slovenski nacionalni in kulturni dan, 8. februar 2022, je Slovenija obeležila tudi na svetovnem odru Expa 2020 v Dubaju. Poleg slovesnosti na glavnem trgu Al Wasl so razkrili tudi usodo slovenskega zelenega paviljona po končani svetovni razstavi.

Kulturne proslave in velike besede

Slovesnosti ob kulturnem prazniku so na slovenskem paviljonu na Expu 2020 8. februarja potekale cel dan; dvakrat, tako dopoldne kot tudi popoldne, pa je Slovenija nastopila tudi v osrednjem paviljonu Expa, na glavnem trgu Al Wasl. Prva uradna slovesnost se je na trgu Al Wasl, na tako imenovanem odru narodov, začela že dopoldne. Male, ekskluzivne proslave so se poleg povabljencev udeležili slovenski in arabski veljaki: Slovenijo sta med drugim zastopala dva ministra, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, ter seveda ambasador Republike Slovenije v Združenih arabskih emiratih Oto Pungartnik. Arabske emirate je predstavljal šejk Nahyan bin Mubarak Al Nahyan, minister za strpnost in sobivanje ter glavni komisar Expa 2020, ki je Sloveniji čestital ob praznovanju nacionalnega dne na Expu in poudaril: »Vesel sem, da se je Slovenija odločila predstaviti na Expu 2020 kot zelena, a tudi pametna država s številnimi inovacijami. Verjamem, da se bodo naši odnosi samo še krepili in da se bodo odprle številne nove priložnosti za Slovenijo.« Misel je nadaljeval minister Počivalšek in Slovenijo pogumno primerjal z uspehom Združenih arabskih emiratov: »Prihodnost bo na strani tistih držav, ki stavijo na znanje in so se sposobne spremembam prilagoditi zelo hitro. To so lahko samo manjše države, kakršna je Slovenija in kakršni so – ne nazadnje – tudi Združeni arabski emirati.«

Po osrednjih nagovorih so v kratkem umetniškem sporedu nastopili vokalna zasedba Jazzva, harmonikar Marko Hatlak, operna solistka Tajda Jovanović, Akademska folklorna skupina France Marolt in recitator Isaak Hrovatin, ambasador evropske prestolnice kulture GO! Nova Gorica/Gorizia. Po obiskih slovenskega paviljona in paviljona ZAE se je uradni del zaključil s slavnostnim vpisom v častno knjigo in kosilom veljakov v paviljonu, poimenovanem Leadership, medtem ko je druge povabljence pogostil slovenski paviljon.

Po kosilu je na slovenskem paviljonu potekal osrednji sprejem za Slovence, ki delujejo in živijo v Združenih arabskih emiratih, ki sta ga gostila ministra Počivalšek in Logar. Sprejem je, kot se za kulturni praznik spodobi, potekal v slovenskem jeziku.

expo5

Na osrednjem odru na trgu Al Wasl je slovenska ekipa poskrbela, da so se obiskovalci spoznali s slovenskimi narodnimi pesmimi in folklornim plesom.

expo6

Utrinek s praznovanja slovenskega nacionalnega dneva na razstavi Expo 2020 v Dubaju.

Šele začetek dolgoročne zgodbe

Vsi govorci so prepričani v nadaljnje plodno sodelovanje med državama in uveljavljanjem slovenskih podjetij v ZAE. Matic Volk, generalni komisar Slovenije za Expo 2020, je že uvodoma pozdravil obiskovalce: »Danes je za Slovenijo pomemben dan. Zgodba o nastopu Slovenije se je začela pred več kot petimi leti, ko smo tretji po vrsti podpisali sporazum o sodelovanju. Verjamem, da je tokratni nastop na Expu v Dubaju samo začetek dolgoročne prisotnosti Slovenije v tem delu sveta. V delu, kjer Slovenija še ni tako močno prisotna, imamo pa ogromno znanja in potenciala, da nam to lahko uspe.«

Logar je izrazil željo, da bi se investicijsko sodelovanje med Slovenijo in gostiteljico Expa – Združenimi arabskimi emirati, še okrepilo. »Prepričani smo, da bo poleg slovenske predstavitve na Expu tudi nedavno vzpostavljena letalska povezava med Ljubljano in Dubajem prispevala k povečanju gospodarskega sodelovanja in turizma med državama.« Počivalšek pa je povzel: »Ko smo se pripravljali na Expo 2020, smo imeli pred očmi predvsem dva cilja: gospodarsko menjavo in povečanje števila gostov v naših turističnih destinacijah. Danes, ko sta za nami dve tretjini Expa, imamo pred očmi še en cilj: trdneje povezati skupnost Slovencev, ki živijo in ustvarjajo v emiratih.«

Po slovenskem sprejemu na paviljonu se je slovesnost spet nadaljevala na osrednjem trgu Expa, Al Wasl, tokrat na osrednjem odru, odprtem za vse obiskovalce Expa. Na več kot uro razširjen jutranji program z istimi izvajalci je brez presežkov poskušal najti skupni imenovalec in tako nasloviti vse prisotne: tako slovenske prebivalce v ZAE kot tudi slovenske dnevne obiskovalce Expa, ki so na »slovenski tribuni« mahali z zelenimi zastavicami ‘I feel Slovenia’, pa tudi druge mednarodne obiskovalce Expa in prebivalce Dubaja, ki so se slovesnosti po naključju – ali pa tudi ne – udeležili. Prav zaradi te splošnosti je program verjetno ostal v varni sferi slavljenja slovenske narodnosti z običajnimi, tradicionalnimi simboli: narodnimi pesmimi in folklornim plesom.

Slavljenje narodnosti in velike besede na velikih odrih seveda imajo svojo težo. Javno proslavljanje slovenskega kulturnega/narodnega praznika na svetovnem odru, o čemer je poročalo kar nekaj lokalnih arabskih in tujih medijev je zagotovo pripomoglo k malce večji prepoznavnosti male Slovenije, ki jo večina Neevropejcev v ZAE še vedno prepogosto istoveti s Slovaško.

Prihodnost slovenskega paviljona je znana

Počivalšek je v svojem govoru potrdil dolgo pričakovano novico o tem, kaj se bo s slovenskim paviljonom zgodilo po Expu: »Slovenski paviljon ostaja v Dubaju. Malo ga bomo dodelali in prilagodili potrebam slovenskih podjetij, ki želijo postati del tega izjemnega mesta in trga. Pričakujem, da bo oktobra, ko bo na območju Expa zaživel District 2020, v njem aktivna tudi Slovenija.«

Pomemben del načrtovanja svetovne razstave je bilo namreč že od samega začetka tudi upravljanje z zapuščino Expa. Naložba v Expo City je prevelika, da bi jo racionalna, tržno usmerjena vlada prepustila času in pesku. Čeprav je bil del prvotnih dogovorov z razstavljavci obvezna razgraditev in odstranitev paviljonov ter vrnitev zemljišča v prvotnem stanju, so se že med Expom ti načrti spreminjali in nadgrajevali do njihove končne oblike v prihodnost usmerjenega in okoli človeka zgrajenega novega mestnega jedra, District 2020.

paviljon

Slovenski paviljon ostaja v Dubaju, kjer bo del nastajajočega stanovanjsko-poslovnega območja District 2020.

District 2020 stavi na trajnostnost stavb

Expo 2020, tako imenovani Expo City, je s svojimi 45.000 kvadratnimi metri že zdaj mesto v mestu. Kot samostojna enota se odlično vključuje v konglomeratski koncept širjenja Dubaja, kjer iz puščavskega peska rastejo mestni predeli, novi cityji, kot so npr. Healthcare City, Motor City, Sport City, International City, Financial City, Media City, Internet City in drugi, ki že zdaj oblikujejo dubajsko strukturo mestnih območij. Ko bo konec marca 2022 Expo zaprl vrata, bo ta z minimalnimi organizacijskimi in strukturnimi spremembami postal District 2020, stanovanjsko-poslovni center, ki predvsem stavi na trajnostnost stavb in življenja v njem nasploh. V sožitju poslovno bivalnega prostora bo ohranjenih najmanj 80 % obstoječih stavb, katerih namembnost bo prilagojena novemu tako poslovnemu življenju kot tudi življenju stanovalcev. Dežele, kot so ZAE, Savdska Arabija in Indija, so že potrdile, da njihovi paviljoni ostajajo. Kot javne stavbe ostajajo tudi trije tematski paviljoni, Trajnost, Mobilnost in Priložnost.

V Districtu so dobrodošla podjetja vseh vrst in velikosti, poslovni prostori merijo od od 50 do 800 kvadratnih metrov, predvsem pa vabijo inteligentna in trajnostna podjetja, ki se ukvarjajo z novimi tehnologijami. Nekaj poslovnih prostorov je že oddanih novim najemnikom: svojo skorajšnjo selitev v District 2020 so že objavili Siemens, DP World Cargospeed in kitajski Terminus Technologies. Poslovna skupina Siemens bo v District 2020 iz Münchna preselila svoj svetovni logistični center za letališča, tovorno in pristaniško logistiko.

Del mesta bo tudi nov, sodoben razstaviščni in kongresni center, Dubai Exhibition Center (DEC), ki bo končno razbremenil že zdavnaj prerasli in preobremenjeni Dubai World Trade Center (DWTC) in prevzel organizacijo velikih svetovnih razstav in srečanj ter preusmeril naval poslovnih obiskovalcev in razstavljavcev iz prometno zamašenega centra.

Poslovne dejavnosti Districta bodo omogočali odlična pozicija in povezave: med prestolnico Abu Dhabijem in trgovsko-turističnim Dubajem, v neposredni bližini največjega regijskega morskega pristanišča Jebel Ali in novega letališča Maktoum, povezan s tremi avtocestami in s hitrim dostopom do preostalih delov mesta z neposredno linijo metroja – Route 2020. District 2020 bo tako dejansko izhodišče za regijo MEASA (Bližnji vzhod, Afrika in Južna Azija), le 8 ur leta oddaljen za dve tretjini svetovnega prebivalstva in 90 minut vožnje od treh velikih letališč in enega pristanišča. Virtualne povezave bo omogočalo sodobno 5G-omrežje.

Zanimanje za najem stanovanj je že zdaj izredno veliko. District obljublja humano, človeku prilagojeno življenje: nizke in energetsko varčne stavbe, zeleno osenčene, neprometne ulice, promenade in parke, zelenice, športne centre in proge, trajnostno naravnanost. V prometno preobremenjenem Dubaju bo District 2020 15-minutno mesto – vse interne lokacije bodo dosegljive v 15-tih minutah. Soseske bo povezovalo 10 kilometrov kolesarskih prog in 5 kilometrov tekaških prog. 800 stanovanjskih enot bo za najem na voljo od decembra 2022 (nakup za zdaj ni mogoč). K temu predelu pa šteje tudi bližnji Expo Village z 2.300 stanovanjskimi enotami. V Districtu bo torej živelo okoli 145.000 stalnih prebivalcev.

Slovenski paviljon bo še naprej deloval kot poslovni center

V kontekstu Districta 2020 so organizatorji Expa izbranim državam ponudili nekaj različnih možnosti usode njihovih paviljonov po končani razstavi: poleg prvotno načrtovane odstranitve so paviljoni dobili tudi možnost, da njihove stavbe ostanejo, bodisi kot »darilo« Expu ali pa kot poslovno kulturni centri držav lastnic paviljona. Slovenija je ponudbo sprejela in paviljon ostaja v slovenski lasti. 

Takole povzemajo v agenciji Spirit: »Slovenski paviljon na Expu 2020 bo ostal v Dubaju, kar je na nedavnem nacionalnem dnevu napovedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. V javni agenciji Spirit smo te odločitve veseli, saj ta pomeni bolj sistematičen in organiziran nastop Slovenije na zelo pomembnih trgih zalivskih držav.

Trenutno je v teku priprava načrta delovanja paviljona v nastajajočem Districtu 2020, ki bo na območju Expa 2020 zaživel letos jeseni, v njem pa bomo opredelili pogoje za sodelovanje podjetij in skupnosti ter posameznikov na njem. Prepričani smo, da bo paviljon tudi v prihodnje stičišče poti številnih slovenskih interesov, tudi tega, ki ga je izpostavil minister Počivalšek in kaže na skrb za večjo povezanost slovenske skupnosti v Združenih arabskih emiratih.«

Za zdaj je torej še zelo malo znanega o namembnosti, upravljanju, stroških (država lastnica bo menda zadolžena za vse vzdrževalne stroške paviljona), aktivnostih, poslovnih priložnostih in drugih podrobnostih slovenskega pavijona po Expu. Najbolj konkretni so načrti adaptacije in sprememb namebnosti prostorov iz reprezentančno konferenčnih v poslovne. Konkretna strategija razvoja nove namembnosti prostorov pa je še v pripravi.    

Za popotnico slovenskemu paviljonu

Slovenski paviljon se s svojim pozicioniranjem Slovenije kot zelene in pametne države odlično umešča v strategijo novega Districta 2020. V luči poslovnih interesov slovenskih podjetij za Dubaj in emirate kot tudi izhod na trge Južne Azije in Afrike je potencial paviljona nedvomno velik. Če bo ta le znal in uspel izkoristiti vse priložnosti, ki jih poslovanju ponuja lokacija in fizična prisotnost na trgu in bo zaživel kot center slovenskega gospodarstva v ZAE in širše, kot izhodišče za celotno regijo MEASA.

Kot za vse slovenske aktivnosti med Expom tudi pri tem projektu velja, da bodo slovenska podjetja in slovensko gospodarstvo iztržila toliko, kolikor bodo vložila, ne nujno zgolj finančno, temveč predvsem v smislu jasnih strategij, ciljanih nastopov na trgu in poslovnem izkoriščanju kapitala znanja in izkušenj, ki ga imajo slovenski rezidenti ZAE.

Trenutno se na slovenskem paviljonu skoraj vsakodnevno odvijajo poslovni dogodki in forumi, program je bogat in ekipa Expa je zelo aktivna in delovna; koliko konkretnih, merljivih rezultatov in poslov bo ta trud prinesel gostujočim slovenskim podjetjem, pa je trenutno še težko presoditi. Za zdaj se zdi, da Slovenci ostajamo bolj pri merjenju kvantitete, torej števila forumov in obiskovalcev. Upajmo pa, da bodo ob koncu Expa te številke dobile tudi kakovostno dimenzijo v obliki novih sklenjenih poslovnih partnerstev in podpisanih pogodb.

expo8

Z leve proti desni so minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, šejk Nahyan bin Mubarak Al Nahyan, minister ZAE za strpnost in sobivanje ter glavni komisar Expa 2020, in Matic Volk, generalni komisar Slovenije za Expo 2020.

sivka

Ena od največjih atrakcij slovenskega paviljona na Expu je bila orjaška kranjska čebela sivka.

 

Članek je bil izvorno objavljen v tiskani reviji Marketing magazin, marec 2022, #489. Revijo lahko naročite na info@marketingmagazin.si.

Intervju

sasa gnezda
22. 04. 2024

V podjetju Mediade tudi letos pripravljajo Konferenco internega komuniciranja KIK 2024,…

Nekje sem zasledila misel, da je komunikacija mehka veščina, a da je zanjo treba trdo delati. Interna komunikacija se ne zgodi sama od sebe – vsaj ne…

zz
20. 04. 2024

PandaChat, slovenska rešitev, ki z UI poenostavlja iskanje po obsežnih podatkovnih…

Pričakujete lahko, da bo PandaChat vedno znova presenečal s kreativnimi in inovativnimi funkcionalnostmi. Spremljamo trg, razmišljamo in si…

Življenje z znaMMkami
15. 04. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

Prisegam na humor, igro besed in čustva … »Kupijo« me tudi nizkoproračunski oglasi z dobro idejo.

Naši avtorji