j
Diggit

Internet stvari (IoT) na področju mobilnosti hitro raste

IoT je prinesel novo dobo povezljivosti. Preko njega se lahko naprave in stroji med seboj sporazumevajo in izmenjujejo podatke, kar je povzročilo revolucijo v tudi avtomobilski industriji.

Kaj je internet avtomobilov (IoC)?

Internet avtomobilov je mrežna zbirka avtomobilov, senzorjev in drugih naprav, ki so povezani s svetovnim spletom. Ta tehnologija omogoča voznikom navigacijo, povečano varnost, povezanost z drugimi vozniki med samo vožnjo, lahko dostopajo do informacij o prometu v realnem času, obvestil o težavah z vzdrževanjem ter celo glede plačevanja parkirnine.

Edith Reads, finančna analitičarka pri podjetju StockApps, je dejala: »Trg interneta avtomobilov doživlja eksponentno rast, ki se bo v prihodnjih letih verjetno nadaljevala. Do leta 2025 bo po vsej verjetnosti presegel 210 milijard dolarjev, saj pričakujemo, da bodo nanj vstopili novi veliki igralci.«

Povečevanje povpraševanja po povezljivosti

V zadnjem času je prišlo do izjemne rasti povpraševanja po t. i. povezanih avtomobilih, torej tistih, ki imajo vgrajen dostop do interneta in se povezujejo z drugimi napravami in sistemi.

To pripisujejo različnim razlogom – vzponu pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav, digitalizaciji, želji po boljših funkcijah varnosti in zaščiti vozila, ne nazadnje pa tudi rasti omrežja 5G, ki ponuja hitrejšo in zanesljivejšo povezljivost.

Ko povežemo internet avtomobilov in umetno inteligenco

Umetna inteligenca avtomobilom pomaga pri učenju in prilagajanju okolju, zaradi česar so učinkovitejši in varnejši za vožnjo, IoT pa avtomobilom omogoča komunikacijo z drugimi napravami in sistemi; ta olajša upravljanje in nadzor različnih funkcij. Skupaj predstavljata novo obdobje mobilnosti.

Intervju

bergant
03. 06. 2023

Pred nami so razburljivi časi, je prepričan Andrej Bergant, vodja raziskav in razvoja na…

UI lahko postane pomočnik v podjetju ali pa pomočnik vsakemu posamezniku. Ena od veščin, ki jo bomo morali razviti, je uporaba UI.

medeja
27. 05. 2023

Medeja Kraševec je ena od najvidnejših slovenskih oglaševalskih kreativk. Pogovarjali smo…

Njeno nadarjenost smo tudi v MM-u že kmalu prepoznali, širšo oglaševalsko javnost, tudi mednarodno, pa je nase opozorila leta 2018 z odličnim…

n
22. 05. 2023

Jan Habat in Domen Nemanič mednarodni javnosti predstavljata prenovljeno znamko Fresh 32…

Po našem mnenju bo platforma Kickstarter močno vplivala na blagovno znamko. Uspešno financirane kampanje na tej platformi so znak potrditve zanimanja…

Naši avtorji