offline
Aktualno

Prvi otok za digitalno razstrupljanje

Si želite počitnice preživeti brez telefona? Potem bi bil finski otok Ulko-Tammio, ki je prvi »offline« otok na svetu, prava izbira tudi za vas.

V vsej hektičnosti, ki jo s seboj prinaša sodobni svet, se počitnice na otoku brez telefonskega dostopa marsikomu zdijo božanske. Regionalni finski zavod za turizem Kotka-Hamina se je odločil storiti prav to: s svojo kreativno agencijo SEK je finski otok Ulko-Tammio poleti leta 2023 razglasil za prvi otok na svetu, na katerem je mogoče dopustovati brez telefona.

»Vsi smo bolj ali manj zasvojeni z zasloni. Naprave, ki so kot prilepljene na naše roke, negativno vplivajo na naše počutje. V svetu, kjer morajo biti celo počitnice 'instagramabilne', je neznani finski otok Ulko-Tammio ponudil rešitev. Razglasili smo ga za 'otok brez telefona'in obiskovalce prepričali, naj se odklopijo,« pravi Mats Selin, vodja projekta pri Visit Kotka-Hamina.  

Boj proti digitalni izgorelosti

Preživljanje časa v naravi je pomemben način v boju proti digitalni izgorelosti, zato je ravno promocija preživljanja časa v naravi osrednji element blagovne znamke Visit Kotka-Hamina. Za idealno lokacijo so izbrali oddaljen in nenaseljen otok z neokrnjeno naravo, ki se imenuje Ulko-Tammio. Potovalne destinacije pogosto ponujajo estetske in privlačne priložnosti za fotografiranje, ki kar kličejo po objavi na družbenih omrežjih, Ulko-Tammio pa ponuja ravno nasprotno; je kraj, v katerem lahko uživaš, ne da bi kar koli fotografiral in delil s svojimi sledilci.

»Kampanja je bila neverjetno uspešna, saj je ustvarjalnost združila s pomembnim družbenim sporočilom. Čudovito je videti, da se zgodba o prvem otoku na svetu brez povezave nadaljuje tudi poleti 2024,« razlaga Janne Malinen, direktor za stranke pri družbi SEK.

offline

Od zatona potovanj do rekordnega števila obiskov

Turizem je zaradi bližine Rusije na tem območju precej upadel. Da bi povečali privlačnost regije in njenega arhipelaga kot potovalne destinacije, je zavod za turizem potreboval ustvarjalno zamisel z zelo omejenimi sredstvi. Strategija kampanje se je v veliki meri opirala na medije in moč skrbno izbranih vplivnežev. Ti so se oboroženi s polaroidnimi fotoaparati odpravili na Ulko-Tammio in s sledilci fotografije delili šele potem, ko so že zaključili s svojim potovalnim doživetjem na »offline« otoku. Razstrupljanje od telefona se je izkazalo za zelo zanimiv pristop tako za medije kot tudi za obiskovalce. O kampanji so poročali o več kot 1200 člankih s potencialnim dosegom 3,4 milijarde ljudi. Medijska pozornost je vodila do oprijemljive rasti števila potovanj: število prenočitev v mestih Kotka, Hamina in Loviisa se je v primerjavi s prejšnjim letom povečalo za 8,4 odstotka. Trajekti na otok Ulko-Tammio so bili za poletje 2023 zaradi obsežnega medijskega poročanja v celoti razprodani.

Intervju

tadel
12. 07. 2024

Z Boštjanom Tadlom, med drugim tudi nekdanjim odgovornim urednikom Marketing magazina,…

Življenje z znaMMkami
24. 06. 2024

Rubrika Življenje z znaMMkami je ena najbolj branih v MM-u, zato jo objavljamo tudi na…

"Težko rečem, katera je najboljša oglaševalska akcija zadnjega leta, ker mi nobena ni ostala v spominu."

Anže Jereb
19. 06. 2024

Ko smo na MM-u izbirali kreativnega direktorja leta, smo v prvi deseterici slovenskih…

Tako v Ljubljani kot v Kijevu se je v zadnjih 25-ih letih veliko spremenilo in vzporednic ne bi mogel potegniti niti med dvema agencijama na svetu.…

Naši avtorji