covid-19
Aktualno

Obiskanost slovenskih spletnih strani se krepi

V času epidemije novega koronavirusa se je obiskanost slovenskih spletnih strani močno povečala.

V času epidemije novega koronavirusa se je obiskanost slovenskih spletnih strani močno povečala. Ali gre le za kratkotrajen poskok ali pa za dolgoročno spremembo navad v medijski potrošnji, bo pokazal le čas, a že zdaj lahko prepoznamo nekaj (zametkov) trendov.

Virus covid-19 je povsod po svetu močno vplival na naše vsakodnevno življenje. Družbena in fizična distanca sta postali nova norma. Opazen je vpliv na vedenje in poslovanje, preoblikovali so se načini izražanja, potrošnje in spremljanja medijev. Znašli smo se v neprimerljivi situaciji in nihče nima vseh odgovorov. Še vedno je nejasno, kako dolgo bo ta »novi« normalni svet sploh trajal in kdaj se bomo vrnili v običajne predkrizne tirnice. Trende gibanja poskušamo predvideti s pomočjo različnih orodij, vpogledov in drugih virov informacij.

Enodnevni izredni dogodki, kot so nesreče, vremenske spremembe, volitve in podobno, te dni na splet pripeljejo nadpovprečno število obiskovalcev, vendar so to le hipni poskoki v številu obiskovalcev, ki ne spremenijo dolgoročnih napovedi. Na dolgoročne spremembe najbolj vplivajo časovno daljša vedenja, kot so bile do zdaj poletne počitnice. Že leta spremljamo, da se prav v tem času krepi in raste mobilni doseg.

Pametni telefon kot glavna točka stika z digitalnimi vsebinami

Iz raziskave MOSS vemo tudi, da se povečuje obseg »samo mobilnega« dostopa do slovenskih spletnih strani v vseh starostnih skupinah, tudi med starejšimi, zato se povprečna starost uporabnikov ne spreminja in ostaja že leta pri 41-ih letih. Najvišji delež »samo mobilnih« dostopov sicer zaznavamo v starostni skupini od 15 do 24 let. Izstopajo tudi starejši od 55 let, ki do spleta prvič dostopajo s pametnimi telefoni, kar poznamo kot revolucijo pametnih telefonov pri starejši populaciji.

Pametni telefon je glavna točka stika z digitalnimi vsebinami. Telefon imamo vedno pri sebi, odnos z njim je zelo oseben in omogoča najvišjo stopnjo personalizacije. S telefonom zadovoljimo potrebo po hitrem informiranju in je vedno pri roki za poizvedbo.

Trendi nakazujejo, da se je dostop do slovenskih spletnih strani z osebnim računalnikom umiril in ima dokaj stabilno in umirjeno rastočo krivuljo. Dostop z osebnim računalnikom je še vedno visok, vendar ga je na dnevni ravni mobilni dostop presegel že v aprilu leta 2018. Kadar želimo poglobljen vsebinski pregled, za to torej še vedno uporabljamo osebni računalnik. V mesečnih dosegih v letu 2020, ko je bilo dogajanje z virusom covid-19 na vrhuncu, se je izkazalo, da je osebni računalnik spet postal pogostejši način dostopa do spleta in je trenutno nad ravnjo iz leta 2017, še vedno pa ne (in ne bo več) presegel mobilnega dnevnega dostopa.

Naenkrat smo vsi ostali doma. Kolikor je oseb doma, toliko zaslonov s stikom do digitalnega sveta gospodinjstvo potrebuje, zato so se aktivirale tudi naprave, ki so bile prej v uporabi le občasno; na dan razglasitve epidemije covid-19 je bil na slovenskih spletnih straneh v enem dnevu izmerjen skoraj 100-odstotni doseg. Do zdaj še ni bilo dogodka, ki bi na en dan pripeljal toliko obiskovalcev na slovenske spletne strani.

Povprečni dnevni doseg na slovenskih spletnih straneh v posameznem kvartalu

Povprečni dnevni doseg na slovenskih spletnih straneh v posameznem kvartalu

Vir: MOSS, Ipsos, SOZ, spletna populacija 10-75 let.

Izredni dogodki pripeljejo nadpovprečno število obiskovalcev na dan

S pomočjo raziskave MOSS, edine neodvisne raziskave slovenskih spletnih strani, smo preverili tudi, kako je na predvidene napovedi spremljanja slovenskih spletnih strani vplival virus covid-19. V meritvi lahko v realnem času spremljamo vpliv dogodkov na odziv spletne populacije in njihovo obiskanost na spletnih straneh. Pretresljiva nesreča Kobeja Bryanta in orkanski veter, ki je divjal na začetku februarja, nakazujeta, da so to enodnevni izredni dogodki, ki na ta dan pripeljejo nadpovprečno število obiskovalcev, vendar ne vplivajo na dolgoročno višjo obiskanost.

Vpliv dogodkov v času epidemije na obiskanost slovenskih spletnih strani

Vpliv dogodkov v času epidemije na obiskanost slovenskih spletnih strani

Vir: MOSS, Ipsos, SOZ, spletna populacija 10-75 let

Dolgoročno dogajanje z epidemijo, ki ni trajala le dneve in tedne, temveč kar dva meseca,  je na slovenske spletne strani dnevno pripeljalo nadpovprečno število obiskovalcev. Nakazuje se, da se zdaj, ko se počasi vračamo v običajne predkrizne tirnice, takšen doseg, kot smo ga doživeli v času epidemije, znižuje, vendar kljub temu ostaja višji kot pred epidemijo. Po umiritvi dogajanja se je umiril tudi dnevni obisk, a je še vedno za 13 odstotkov višji kot pred epidemijo; mobilni dostop se je povečal za 16 odstotkov, dostop z osebnih računalnikov pa za 8 odstotkov.

Dnevni doseg je torej višji kot pred epidemijo. V obdobju razglasitve epidemije smo zabeležili skoraj 20-odstotno rast obiskovalcev na dnevni ravni. In če smo bili prej navajeni, da so mladi pozno vstopali v svet prebiranja in informiranja na slovenskih spletnih straneh, jih je trenutno stanje prisililo, da so se vanj vključili prej. Tako smo zabeležili visok obisk mladih, ki pa so svojo navado obiskovanja slovenskih spletnih strani ohranili tudi v obdobju sproščanja ukrepov.

Občutno povečana spletna medijska potrošnja

Druga metrika, ki jo spremljamo, so obiski – torej, kolikokrat na dan se obiskovalci vrnejo na slovenske spletne strani. Že od leta 2018 velja, da več obiskov naredimo z mobilnim telefonom. V tem letu pa ne samo, da se je število obiskov v korist mobilnim dostopom še povečalo, celo tri četrtine jih je iz mobilnih naprav. Po trenutnih podatkih kaže, da se bo to razmerje v korist mobilnim napravam ohranilo tudi naprej. Novi trend, ki gre prav tako v korist mobilnih telefonov, je metrika prikazov.

Če smo pred korono živeli v pomanjkanju časa, smo ga v dobi razglasitve epidemije dobili v »izobilju«, kar se odraža tudi v tem, da smo ga v večji meri namenili medijski potrošnji slovenskih spletnih strani. V letu 2020 je povprečni dnevni čas posameznega obiskovalca na slovenskih spletnih straneh znašal več kot 18 minut, kar je glede na leto 2017 skoraj 70-odstotno povečanje. Kljub vsemu še vedno velja, da za poglobljeno iskanje najbolj uporabljamo osebne računalnike, a se tudi poglobljeno iskanje na mobilnem telefonu izrazito povečuje. To kaže, da postaja uporabniška izkušnja na mobilnih napravah vedno boljša, saj se pri uporabi interneta na pametnih telefonih počutimo vedno bolj udobno.

Povprečni dnevni čas obiskovalca na osebnih računalnikih in pametnih telefonih

Povprečni dnevni čas obiskovalca na osebnih računalnikih in pametnih telefonih

Vir: MOSS, Ipsos, SOZ, spletna populacija 10-75 let

Se bodo nove navade obiska obdržale?

Poletni meseci in dinamika »novih« izrednih dnevnih ali dolgoročnih stanj bodo narekovali novi tempo dnevnega obiska slovenskih spletnih strani. Pravijo, da moramo vsaj mesec dni vztrajati pri vedenju, da se ga navadimo. Pri slovenskih spletnih straneh spremljamo, kakšne so nove navade obiska, vendar jih ne moremo posploševati, saj je  vsaka spletna stran tudi zgodba zase. Trenutno je še prehitro za napovedi, kako se bodo napovedi gibanja na slovenskih spletnih straneh spremenile, dejstvo pa je, da se še nikoli nismo toliko obračali – čeprav nekoliko prisiljeno – v lokalno okolje in posledično k slovenskim spletnim vsebinam.

 

Prispevek je bil izvorno objavljen v tiskani reviji Marketing magazin, julij/avgust 2020, #469-470. Za naročilo MM-a pišite na info@marketingmagazin.si.

Intervju

z
20. 07. 2024

Vittoria Gambirasi je globalna marketinška strateginja z več kot dvajsetimi leti izkušenj…

z
20. 07. 2024

Ste vedeli, da dva priznana slovenska oblikovalca sodelujeta pri letnem izboru nagrad Red…

m
20. 07. 2024

Kakšni pivci kave smo Slovenci? Smo veliki ljubitelji kofeinskih napitkov ali ne? In…

Naši avtorji