wearable
Aktualno

Nosljive naprave: Kaj prinaša doba aplikacij za »boljši jaz«?

Delo od doma v prvi polovici leta je dalo dodaten pospešek različnim napravam za »samonadzor«, »samosledenje« (tracking) ali t. i. »wearables«, nosljive naprave.

60.000 korakov dnevno

V pred kratkim izdani knjigi Kalipso je junak zgodbe obseden s štetjem korakov, ki jih naredi dnevno. Nedolžni sprehodi po bližnjem parku se spremenijo v obsesijo. Ko se zvečer v temi po 60.000 korakih vrača domov, si reče: »Dobro je, ampak jutri lahko štartam na 65.000.# Zakaj? Ker ga aplikacija opozarja, da se »lahko še izboljša«. 

Všečke drugih na družbenih omrežjih so nadomestile »pohvale« aplikacij na naših pametnih napravah. Stari grški filozofi so vedeli že davno: »Spoznaj sebe in spoznal boš svet.«

Samonadzor

V prejšnjih desetletjih in še danes ste spoznali na desetine obsedencev, ki jih skrbi nadzor države nad njimi. Zdi se, da danes prehajamo od nadzora »drugega« k nadzoru samega sebe. Prvi velja za nekaj slabega, drugi, čeprav pogosto še bolj distopičen, velja za nekaj, kar nas dela boljše. 

Začne se pri štetju korakov, merimo pa lahko tudi naš krvni pritisk, počutje, vzorec spanja, porabo in vnos kalorij, sladkor v krvi, menstrualni cikel itd. Aplikacije imamo v svojih pametnih telefonih in drugih napravah, ki nas opozarjajo, hvalijo, grajajo in podobno. Do leta 2022 naj bi bilo na svetu že več kot milijarda povezljivih nosljivih naprav. 

Slovenija?

Leta 2017 se je v običajnem tednu v Sloveniji najmanj tri ure na teden rekreiralo 60 % prebivalcev, kar je več od evropskega povprečja (45 %). Pametne ure pa danes v državi uporablja 17 % odstotkov oz. 270.000 prebivalcev. Postajamo vzor fitnesa, samonadzora, samoizboljšave? Ali pa vse skupaj vodi v novo tekmovalnost? 

Ogledalo in tehtnica

Ogledalo in tehtnica sta predhodnika aplikacij za samonadzor. Logično. Kar pomeni, da je želja človeka po samoizboljšavi nekaj, kar ni novo in je že dolgo v nas. Samo še velik korak naprej smo naredili. V wellness industriji naj bi se letno obrnilo skoraj 4 bilijone (to je 4.000 milijard evrov) evrov letno. Aplikacije za samonadzor, goji jagode, joga …, popolni paket. Verjamemo, ne, prepričani smo, da je z nami nekaj narobe in moramo postati boljša verzija samih sebe. Verjetno res, saj v bistvu 80 odstotkov časa živimo »na pamet«, avtomatično, brez samozavedanja, kaj res delamo.

Danes je na svetu okoli 320.000 različnih aplikacij za fitnes vadbo in hujšanje. Največ aplikacij v vseh kategorijah. Nosljive naprave za nadzor aktivnosti so velik posel. Lani, leta 2019, je bilo na svetu prodanih za 80 milijard evrov takšnih napravic. Na prvem mestu je Apple z iWatchom, sledijo Fitbit (kupil ga je Google), Garmin, Withings in drugi. 

Strokovnjaki napovedujejo, da se bo industrija še bolj obrnila v smer zdravstvenih rešitev, pri čemer so zdravniki že danes alergični, če jim poveš, da si o svojem počutju nekaj »poguglal« in da meniš, da gre za bolezen xy.

Večina ima izgubo

Tega smo že vajeni. Večina podjetij, ki razvijajo vedno nove aplikacije, je na dolgi, ne, v bistvu kar na kratki rok, mrtva. Poslovni modeli podjetij niso vzdržni. Redke aplikacije zaračunavajo naročnino, veliko pa jih je odvisnih od oglaševanja in so brezplačne. Sredstva pridobivajo iz prodaje podatkov drugim podjetjem za oglaševanje (vse hujše omejitve v Evropi) ali t. i. zdravstvene pakete na primer zavarovalnicam. Kot običajno naj bi preživelo in se razvijalo le nekaj deset aplikacij za spanje, rodnost, nadzor počutja itd. Ključna bo ekonomija obsega. Več uporabnikov, boljši podatki, večja natančnost, boljša storitev. 

Pri tem psihologi opozarjajo, da na primer aplikacije za spanje povečujejo nespečnost, ker postanejo uporabniki preveč obsedeni s spanjem, prav tako kakor aplikacije za zdravo prehranjevanje, ki dokazano povzročajo še več motenj hranjenja. 

Hvala bogu mnogi obupajo

Aplikacije za »boljši jaz« so kot novoletne zaobljube. Hitro jih prelomimo oz. se jih hitro naveličamo. Za vsakim obsedenim tekačem je nekaj več tistih, ki obsedijo v kavarni, spravijo Apple Watch v predal in živijo kot prej. 

Ena od možnih razvojnih poti je »skrb za druge«, aplikacije, ki »skupinsko« merijo kakovost zraka, skupinsko (se pravi iz več posameznih virov skupaj) opozarjajo na nevarne ulice v mestu ali na širitev okužbe s covidom-19. V vseh teh primerih nismo obsedeni s sabo, ampak skrbimo tudi za druge. 

Statistika

Prodaja nosljivih naprav v letu 2019: 77 milijard evrov

Apple je v letu 2019 prodal več ur (30, 7 milijona) kot vsa švicarska urarska industrija skupaj (21,1 milijona). 

Najbolj aktivni uporabniki aplikacije Fitbit so v Hong Kongu, Španiji in na Irskem. 

Največ uporabnikov je starih med 30 in 39 let.

Število aplikacij za zdravje in fitnes: 320.000

Število aplikacij za merjenje možnosti zanositve: več kot 400; 42,7-odstotna natančnost pri določanju ovulacije.

Število aplikacij za spanje: 51

Intervju

kolster
26. 10. 2020

Danski marketinški aktivist Thomas Kolster, znan po vzdevku Mr. Goodvertising, je…

atkv
21. 10. 2020

V času širjenja covida-19 se je še bolj jasno izkazalo, kako močno je digitalizacija na…

medja
19. 10. 2020

»Ne moremo preprečiti podjetjem, da proizvajajo 'sranje', lahko pa pomagamo…

Naši avtorji