osebna
Aktualno

Kaj pomeni mednarodna nagrada za najboljšo osebno izkaznico?

Komisija mednarodnih strokovnjakov je na konferenci v Abu Dabiju Sloveniji podelila nagrado za najboljšo novo državno osebno izkaznico za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda.

Nova izkaznica, ki so jo začeli izdajati 28. marca 2022, vsebuje 34 izpostavljenih elementov, kar je kar 20 več, kot jih ima prejšnja različica. Med novostmi sta med drugim QR-koda s povezavo na eUpravo in čip, ki vsebuje biometrične podatke obraza in prstnih odtisov, z njo pa bo v prihodnje omogočeno uveljavljati zdravstvene storitve (namesto aktualne zdravstvene kartice).

Nova osebna izkaznica predstavlja skupen dosežek Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za javno upravo in pogodbenega proizvajalca Cetis, mednarodno priznanje pa zanje pomeni predvsem nagrado za skupno prizadevanje za izdelavo izjemno zahtevnega slovenskega dokumenta, ki predstavlja vrhunec obstoječe tehnologije na tem področju.

Nove osebne izkaznice z »izjemnim dizajnom«

Saša Košec Jazbinšek, vodja marketinga in odnosov z javnostmi pri podjetju Cetis, je za bralce MM-a razložila: »Nove osebne izkaznice odlikuje izjemen dizajn, ki ga navdihujejo slovenski simboli, narava, zgodovina, kultura in šport in s temi motivi se širi prepoznavnost Slovenije po svetu. Z novo biometrično osebno izkaznico smo državljani Republike Slovenije dobili osebni in potovalni dokument z najvišjo stopnjo varnosti in naprednimi funkcionalnostmi, s katerim se ponosno predstavljamo doma in v svetu.«

Pri tem doda, da se v podjetju zavedajo, kako pomembna naloga jim je bila zaupana, zato razvijajo celovite rešitve, s katerimi podpirajo vlade po vsem svetu, in to z veliko odgovornostjo. »S to ugledno mednarodno nagrado neodvisni strokovnjaki priznavajo izjemne dosežke in tehnično dovršenost dokumentov in rešitev za osebno identifikacijo ali potovalni dokument, s čimer promovirajo primere najboljših praks v regiji. Ker gre za edino tovrstno nagrado v naši panogi, je zelo odmevna in nam močno pomaga pri prepoznavnosti,« je še povedala za MM.

jn

Intervju

z
20. 07. 2024

Vittoria Gambirasi je globalna marketinška strateginja z več kot dvajsetimi leti izkušenj…

z
20. 07. 2024

Ste vedeli, da dva priznana slovenska oblikovalca sodelujeta pri letnem izboru nagrad Red…

m
20. 07. 2024

Kakšni pivci kave smo Slovenci? Smo veliki ljubitelji kofeinskih napitkov ali ne? In…

Naši avtorji