bla
Aktualno

»Ikoničnih stvari se ne spreminja«

Uveljavljena slovenska oblikovalca Grego Žakelj in Tomato Košir sta za MM komentirala spremembo enega od najbolj ikoničnih sloganov in logotipov na svetu I ❤NY.

Včeraj smo poročali, da je po 46 letih slogan v avtorstvu oblikovalca Miltona Glaserja »I ♥ NY« postal »We ♥ NYC«, s čimer želi New York City poudariti kolektivno identiteto mesta. Za zdaj sprememba ni naletela na veliko navdušenje, tudi med meščani ne. Prav tako kritična sta večkrat nagrajena slovenska oblikovalca Gregor Žakelj in Tomato Košir.

Po zgrešenem konceptu ne more nastati nič dobrega

»Zelo preprosto: ikoničnih stvari se ne spreminja. Ne gre več zato, kdo jih je ustvaril, postale so del njih, zapisane na vsakem koraku. Ne bom se spuščal v izvedbo nove rešitve, ker po zgrešenem konceptu ne more nastati nič dobrega,« je povedal Gregor Žakelj iz oblikovalskega studia VBG.

»Razpočil se bo nad vzhodno obalo ZDA«

Tomato Košir poudarja, da sta dve od osnovnih nalog oblikovanja vidnih sporočil komunikacija in razlikovanje. »Ko uporabljamo obstoječe in često uporabljane simbole za namene blagovne znamke, je še toliko več poudarka na razlikovanju. Glaserjev I♡NY je distinktiven. Slednje omogoča enostavne izpeljave, ob vedno jasni navezavi na originalno znamko,« pojasnjuje.

Osnovni gradnik Cliffordove (gllavni oblikovalec pri prenovi logotipa je Graham Clifford, op. p.)  podobe pa je za Koširja  generičen, zato ponuja nizko distinktivnost. »Sistemska oblikotvornost znaka bo posledično nizka. Tipografsko in grafično je banalen, zatakne se mu celo pri nedvoumnosti zaporedja odčitavanja znakov. Medtem ko je smer branja pri ležeči različici jasna, pa ta postane precej bolj meglena pri kompaktni, dvovrstični izvedbi.
3D-izvedba simbola, namensko ali ne, asociira na balon. Ne dvomim v to, da se bo kmalu razpočil nekje nad vzhodno obalo ZDA,« ironično sklene Košir.

Intervju

bergant
03. 06. 2023

Pred nami so razburljivi časi, je prepričan Andrej Bergant, vodja raziskav in razvoja na…

UI lahko postane pomočnik v podjetju ali pa pomočnik vsakemu posamezniku. Ena od veščin, ki jo bomo morali razviti, je uporaba UI.

medeja
27. 05. 2023

Medeja Kraševec je ena od najvidnejših slovenskih oglaševalskih kreativk. Pogovarjali smo…

Njeno nadarjenost smo tudi v MM-u že kmalu prepoznali, širšo oglaševalsko javnost, tudi mednarodno, pa je nase opozorila leta 2018 z odličnim…

n
22. 05. 2023

Jan Habat in Domen Nemanič mednarodni javnosti predstavljata prenovljeno znamko Fresh 32…

Po našem mnenju bo platforma Kickstarter močno vplivala na blagovno znamko. Uspešno financirane kampanje na tej platformi so znak potrditve zanimanja…

Naši avtorji