shoppers
Vpogled

Raziskava Shopper's Mind: Jeseni še večja rast spletnega nakupovanja

Po podatkih družb Valicon, iPROM in Ceneje.si, ki opravljajo raziskavo Shopper's Mind, več kot 90 odstotkov uporabnikov spleta vse pogosteje nakupuje preko spleta, konec leta pa lahko pričakujemo ponovno povečanje.

Povečano rast spletnega nakupovanja pričakujejo predvsem v kategorijah mode, tehnike, kozmetike in hrane. Raziskava sicer kaže, da ima med uporabniki spleta že preko 90 odstotkov uporabnikov izkušnjo s spletnim nakupovanjem v katerikoli obliki. Vedno bolj tudi prehajamo od občasnih do rednih in celo večkratnih mesečnih nakupov. Raziskava Shopper's Mind 2020 (Valicon in Ceneje.si, 2020) je pokazala, da je med uporabniki spleta 71 odstotkov takih, ki opravijo vsaj štiri nakupe letno. Ta delež je v letu 2021 v primerjavi z 2019 narasel za šest odstotnih točk. Spletnih kupcev, ki nakupujejo intenzivno pa je bilo v 2020 že 45 odstotkov. Povprečna vrednost nakupa se ne spreminja v času, se pa zato zaradi večje frekvence oziroma pogostosti nakupovanja povečuje tudi vrednost spletne prodaje.

Največje povečanje nakupovanja v kategorijah mode in tehničnih izdelkov

V zadnjih dveh letih se je opazno povečal delež nakupov v kategoriji moda (oblačila in obutev), in sicer je med letoma 2019 in 2020 delež nakupov narasel za osem odstotnih točk (Shopper's Mind 2020), povečanje rasti te kategorije pa je v letošnjem letu zabeležila tudi Valiconova raziskava Potrošniški monitor 2021.

Raziskava Potrošniški monitor 2021 je v zadnjih dveh letih (med 2019 in 2020) zabeležila tudi prirast v kategorijah tehnične opreme, športne opreme, kozmetike ter hrane in pijače. Dodatno podatki Valiconove raziskave Novanormalnost (Valicon, februar 2021) kažejo, da lahko pričakujemo, da bo v zadnjem četrtletju leta 2021 tudi do 30 odstotkov nakupov hrane in drugih življenjsko pomembnih izdelkov opravljenih prek spleta.

Poleg že omenjenih izdelčnih kategorij lahko v tretjem četrtletju pričakujemo tudi večji porast spletne prodaje pnevmatik, ki je sezonsko pogojen. Med tehničnimi izdelki pa v Ceneje.si pričakujejo največje povečanje spletnih nakupov v podkategorijah zabavna elektronika (konzole, mobilni telefoni, tablice, televizijski sprejemniki) in bela tehnika (hladilniki, štedilniki).

496

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

luka bajs2
24. 09. 2022

Z Luko Bajsom, ki s svojo ustvarjalnostjo že več kot desetletje prinaša pozitivne…

»V zadnjem času tudi pri slovenskih naročnikih opažam željo po sodelovanju na festivalih. Vmes me je že postalo strah, da festivali postajajo samo…

ghada
21. 09. 2022

Ghada Wali je mlada egiptovska oblikovalka, ki je v regiji Bližnjega vzhoda že globoko…

Kdor nima zgodovine, nima prihodnosti. Ustvarjam dela, ki predstavljajo to, kar sem in od koder prihajam. Svetovno prepoznavnost sem si pridobila z…

bla
20. 09. 2022

Jernej Smisl bo 1. oktobra 2022 postal direktor Pristopovega oddelka za korporativno…

Predvsem pa sem ponosen, da partnerji Pristopa vidijo v mojih izkušnjah in ambicijah osebo, ki bo pripeljala korporativno svetovanje in poslovno…

Naši avtorji