per
Kolumne

In memoriam: Per Pedersen – Robin Hood oglaševanja

Po nenadni bitki z rakom je v 58. letu starosti umrl Per Pederson, neomajni ombudsman kreativnosti v oglaševanju.

Leto se je za oglaševalsko stroko začelo z žalostno in pretresljivo novico. Per Pedersen, ustanovitelj prve globalne mreže neodvisnih agencij by The Network in nekdanji globalni kreativni predsednik mreže Grey Group, je v 58. letu starosti umrl po nenadni, a pogumni bitki z rakom. Per Pedersen je bil legenda mreže Grey in bil poleg Tora Myhrena, podpredsednika tržnega komuniciranja pri Applu in nekdanjega svetovnega izvršnega kreativnega direktorja Grey Group, zaslužen za pomemben ustvarjalni preobrat skupine Grey in njenih agencij po vsem svetu.

Per je bil neomajni ombudsman kreativnosti v oglaševanju. Skozi svoje mentorsko delo in sodelovanje je ustvaril brezmejni kolektiv neštetih kreativnih src (na agencijski in naročniški strani), razkropljenih po svetu, a povezanih preko iste ideologije – ustvarjati presežne oglaševalske izdelke, ki na pomenljiv način povezujejo znamke z ljudmi, skupnostmi, pop kulturo. Dela, ki nekaj pomenijo ali spremenijo. Njegova strast do kreativne izjemnosti je bila nalezljiva. Njegov talent in spretnost prepoznati izjemno idejo in v trenutku ubiti slabo sta bila strašljiva, a zavidljiva. Bil je zagovornik enakih možnosti za vse v panogi, kreativcev in agencij v manj razvitih ali nerazvitih državah. Bil je tudi kritik povprečnosti, nečimrnosti in pohlepa v oglaševalski stroki, ki ji je rad nastavljal ogledalo.

per

Bil je samozavesten. Zaradi svoje drže in nastopa je lahko izpadel domišljavo in arogantno. Za vse, ki smo imeli srečo, da smo lahko delali z njim, pa je bil vedno dostopen vir neprecenljivih usmeritev in kritik, zaradi katerih danes delamo bolje. Zloglasni Grey Creative Council (dolgoletna pobuda za kreativno sodelovanje in napredovanje mreže Grey, ki živi še danes) je pod Perovim vodstvom obrnila karierno pot mnogih kreativnih direktorjev/ic (tudi mojo – Per je bil namreč več kot 15 let moj mentor in v ključnih trenutkih moje kariere in življenja tudi dober prijatelj) in uspeh njihovih agencij. Te so nenadoma začele osvajati naslove in nagrade najprestižnejših festivalov stroke ter osvajati pomembne natečaje. Pobuda je močno vplivala tudi na uspehe in ambicijo slovenske agencije Grey Ljubljana (zdaj agencija Shift), ki je leta 2017 (po dolgih letih zatišja za Slovenijo) tudi po njeni in Perovi zaslugi Sloveniji znova prislužila kanske leve.

A čeprav je dejstvo, da Pera ni več med nami, srce parajoče, njegova zapuščina in vizija živita naprej skozi ustvarjalnost in delo globalne kreativne skupnosti, ki jo je pustil za seboj.

»Pera se bomo vedno spominjali po njegovi ustvarjalni radodarnosti. Bil je mentor mnogim, svojo ustvarjalnost je posojal vsakomur in kadar koli. To je rad počel. Bil je tudi prijatelj, ki ga bo globalna ustvarjalna skupnost, ki jo je združil na tej poti, zelo pogrešala.«

Tor Myhren, podpredsednik tržnega komuniciranja v podjetji Apple in nekdanji svetovni izvršni kreativni direktor Grey Group

Nils Leonard, soustanovitelj podjetja Uncommon in nekdanji glavni kreativni direktor pri Grey Europe, je dodal: »Per je želel, da zmaga ustvarjalnost. Za vsakim posameznim delom, delovnim mestom ali vlogo v žiriji je bilo resnično prepričanje v najboljše v naši industriji, neomajna strast. Zapomnili si ga bomo veliko več kot po njegovi poklicanosti, temveč predvsem po njegovi zvestobi ustvarjalnemu cilju – zelo mu je bilo mar in posledično tudi nam vsem.«

Perova karierna pot

Per Pedersen je svojo kariero začel na rodnem Danskem, kjer je leta 1996 soustanovil Uncle Grey, oglaševalsko agencijo skupine Grey s sedežem v Københavnu, ki še danes velja za »creative hot shop«, prepoznano kot najvišje uvrščeno kreativno agencijo v državi. Njegov vzpon znotraj mreže Grey ga je kmalu pripeljal do njenega svetovnega sedeža v New Yorku, kjer je leta 2017 prevzel vlogo globalnega izvršnega kreativnega direktorja, namestnika že omenjenega Tora Myhrena, svetovnega izvršnega kreativnega direktorja, in nazadnje globalnega kreativnega predsednika.

Leta 2020 je zapustil Grey in ustanovil by The Network, prvo globalno mrežo neodvisnih kreativnih agencij z vsega sveta. Njegova vizija zagotavljanja brezmejnega kreativnega sodelovanja svetovnega razreda v velikem obsegu je od takrat narasla na več kot 750 kreativcev v 34 agencijah po vsem svetu v manj kot dveh letih z globalnim seznamom strank, ki vključuje Snap, Prime Video, Carlsberg, Netflix in druge.

Pedersen je bil priznan kot žirant in govorec na najpomembnejših globalnih dogodkih stroke in glasni zagovornik kreativcev in agencij v nerazvitih državah. Leta 2022 je ustvaril Kill Your Darlings, prelomni dokumentarec, ki je nastal v sodelovanju z novo globalno platformo talentov 'togetherr'. Film raziskuje spreminjajoči se obraz oglaševalske industrije skozi oči mlade ustvarjalke Anouk Jans in je bil lani premierno predstavljen na festivalu Cannes Lions.

Z več kot 500 nagradami v panogi in več kot 150 kanskimi levi je bil splošno znan po tem, da je z svojim delom razširil meje možnosti in zabrisal meje med oglaševanjem in pop kulturo.

Nekaj najbolj opevanih in visoko nagrajenih Perovih del in del, ki so pod njegovim vodstvom postala »best of the best« v panogi

Kampanja Febreze »Smell Experiment« za Procter & Gamble je nič hudega sluteče udeležence z zavezanimi očmi poslala v »dišeče« okolje.

Visoko nagrajeni netradicionalni projekti, kot sta »The Gun Shop« in »Unload your 401k«, so postavili delo agencije Grey v ospredje in središče ameriške razprave o nadzoru orožja v Ameriki.

Swedish Tourism Board: »The Swedish Number« (velika nagrada Cannes Lions, 2016). Delo svetovno znane agencije Ingo, švedske podružnice Greya.

Tigo-Une: »PayPhone Bank« (velika nagrada Cannes Lions, 2017). Delo agencije Grey Colombia.

Sambito: »Nature Represented« (zlata nagrada Cannes Lions, 2018). Delo agencije agencije Maruri Grey, Ekvador.

Petra Krulc je neodvisna kreativna direktorica in strateginja za nekonvencionalne oznamčene komunikacije (pred tem izvršna podpredsednica za marketing in kreativne storitve pri Celtri in izvršna kreativna direktorica v agenciji Grey Ljubljana).

Diggit

Prijavi se na 10DIGGIT

Intervju

game gang show
30. 03. 2023

Pred igričarskim spektaklom Game Gang Show smo se pogovarjali z vodjo projekta Gašperjem…

hm
29. 03. 2023

Nekdanji svetovni prvak v smučarskem krosu je javnosti predstavil svojo novo blagovno…

štalec
25. 03. 2023

Z Andražem Štalcem, soustanoviteljem digitalne agencije Red Orbit, smo se pogovarjali o…

»Sem analitičen človek, ampak odločitev ne sprejemam na podlagi podatkov, jih pa želim poznati. Ne gre torej za »data-driven« odločitve, temveč tiste…

Naši avtorji