Sporto
Intervju

Ženskega športa ne smemo podcenjevati

Ženski šport, še posebej nogomet, je lahko izjemno uspešna marketinška zgodba za blagovno znamko, ki bo prepoznala njen potencial, meni Tomaž Ambrožič, direktor agencije za športni ma

Kako lahko blagovne znamke izkoristijo čedalje večji vpliv nogometašic, bodo govorili tudi na konferenci SPORTO, ki se pojutrišnjem začne v Portorožu. Ob tej priložnosti smo se z Ambrožičem pogovarjali tudi o odtisu tega vedno bolj regijsko odmevnega dogodka na področju športnega marketinga in sponzorstev.

 

Konferenco SPORTO organizirate že 16. leto zapored. Kako ste po lastnih opažanjih prispevali k razvoju športnega marketinga in sponzorstev v Sloveniji?

Zagotovo je konferenca pustila odtis ne samo v Sloveniji, temveč tudi širše v regiji. Verjamemo, da smo prispevali predvsem k zavedanju, da je šport lahko učinkovito komunikacijsko orodje ter da je za to poleg športnih uspehov potrebno tudi veliko znanja in razumevanja specifičnosti športa. Znanje, ki so ga predavatelji v minulih petnajstih letih podelili z udeleženci konference, je bilo sprejeto z odprtimi rokami. Relativna majhnost trga sicer ne omogoča neposredne implementacije predstavljenih znanj v naše okolje, smo si pa lahko vsi skupaj precej razširili obzorja.

Veseli nas predvsem, da so po začetni zadržanosti konferenco kot pomemben del izobraževanj sprejela predvsem podjetja, ki sponzorirajo slovenski šport. Tudi z njihovo podporo je naša konferenca zgradila močne temelje, ki nam omogočajo, da vsako leto na dogodek pripeljemo res izjemne strokovnjake.

Nagrade SPORTO za najboljše športno marketinške dosežke nagrajujejo znanje in odločenost, da sponzorstvo postane marketinško orodje. Veseli nas, da so postale resnično cenjene.

Koliko udeležencev pričakujete letos in katere trende med obiskovalci zaznavate?

Tudi letos pričakujemo stabilno rast udeležencev za približno 5 %. Ocenjujem, da bo končna številka vseh akreditiranih udeležencev okrog 450. Slovenija ostaja naš glavni trg, v povprečju pa imamo udeležence iz približno desetih držav, največ iz Hrvaške, Srbije, Madžarske, Slovaške in drugih.

Da šport tudi v naši regiji postaja močna industrija, potrjuje vedno večje število prijav iz organizacij, ki v športu izvajajo poslovne aktivnosti, torej iz agencij, organizatorjev dogodkov, ponudnikov storitev, povezanih z marketingom v športu, ter seveda s strani samih sponzorjev.

Nastopa katerega govorca se vi osebno tokrat najbolj veselite?

Prihod izvršnega direktorja marketinga UEFA Guy-Laurenta Epsteina je za nas ne samo veliko priznanje, temveč tudi priložnost, da iz prve roke slišimo izkušnje in razmišljanja nekoga, ki skrbi za trženje najmočnejše športne blagovne znamke na svetu. Mislim, da bo vsem zelo zanimivo slišati tudi, kako trži NBA klub Dallas Mavericks, ki je prav s Slovencem Luko Dončićem dobil magnet, ki jim verjetno pomaga prepričevati sponzorje. Ne samo nastopov omenjenih dveh, veselim se tudi vseh ostalih, saj smo jih povabili zato, ker so pri svojem delu zares odlični. Morda naj omenim le še Joela Seymour-Hyda, direktorja britanske podružnice kreativne športno-marketinške agencije Octagon, ki bo izpostavil kreativna dela, ki premikajo meje v športni industriji in so bila letos na Kanskih levih nagrajena v novi kategoriji za šport.

Na letošnji konferenci veliko pozornosti namenjate tudi ženskemu športu, predvsem nogometu. Ali menite, da bo prišel čas, ko bodo tudi športnice pritegovale tolikšne sponzorske zneske kot njihovi moški kolegi?

Res je, uspeh oziroma pravi razcvet ženskega nogometa v svetu bo tudi ena od izjemno zanimivih tem. Razprodani stadion Wembley za prijateljsko tekmo ženskih reprezentanc Anglije in Nemčije nam pove, da ženskega športa ne smemo podcenjevati. Prav nasprotno, prepričan sem, da je še posebej ženski nogomet lahko izjemno uspešna marketinška zgodba za blagovno znamko, ki bo prepoznala ta potencial. In ne šele takrat, ko ga bodo prepoznali vsi.

Kar zadeva sponzorske zneske za ženske športnice, pa so odvisni od moči znamke posameznih športnic. Če so lahko nekatere glasbenice marketinško zanimivejše od glasbenikov, ne vem, zakaj ne bi bilo tako tudi v športu. A to je odvisno od moči njihovih znamk. Ilka Štuhec je danes pri nas močnejša znamka in tudi finančno uspešnejša od svojih moških smučarskih kolegov.

Intervju

dali
24. 07. 2020

Dali Bungič je del agencije Luna že dve tretjini njenega obstoja. V njej je začela kot…

Ozrli smo se na doslej prehojeno pot Lune, se dotaknili tako njenih vzponov kot tudi padcev in se posvetili tudi odnosu med »čustvi in številkami«,…

Maja Čander
10. 07. 2020

Maja Čander se je po dolgih letih novinarske kariere podala na samostojno pot in…

Petčlanska ekipa agencije v prvi vrsti stavi na kakovostne vsebine, ki jih zagotavlja preplet njihovih raznolikih znanj, veščin in izkušenj.

emir mušić
03. 07. 2020

O tem, kako so se pri Šport TV-ju odzvali na krizne razmere in njihovih programskih…

Športne televizije smo bile med najbolj prizadetimi dejavnostmi, saj je bila naša osnovna dejavnost, t. i. core business, prekinjena praktično po…

Naši avtorji