emir mušić
Intervju

»Šport je strast, ki se jo lahko najbolje izživi neposredno na terenu«

O tem, kako so se pri Šport TV-ju odzvali na krizne razmere in njihovih programskih načrtih za prihodnje mesece, smo se pogovarjali z vodjo marketinga in trženja Emirjem Mašičem.

Tudi športne televizije so zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa skorajda v trenutku ostale brez svoje največje konkurenčne prednosti – prenosa športnih dogodkov in tekem v živo. Pri Šport TV so se znašli tako, da so pri gledalcih (in oglaševalcih) vzbujali nostalgijo, in sicer s predvajanjem najbolj napetih in privlačnih utrinkov iz preteklih velikih športnih dogodkov. Zdaj so si oddahnili in se navdušeno pripravljajo na nove športne vsebine, saj je strast, ki jo navijači izkazujejo neposredno na tekmah, zagotovo brez primere. O tem, kako so se odzvali na krizne razmere in njihovih programskih načrtih za prihodnje mesece, smo se pogovarjali z vodjo marketinga in trženja Emirjem Mašičem.

Epidemija covida-19 je zamrznila vse športne dogodke in dejavnosti, vaša televizija pa je odvisna prav od njihovega prenosa. Na kakšen način ste se odzvali in zapolnili vrzel v televizijskem programu?

Športne televizije smo bile med najbolj prizadetimi dejavnostmi, saj je bila naša osnovna dejavnost, t. i. core business, prekinjena praktično po vsem svetu. Zato smo na Šport TV pozornost usmerili v nostalgijo. Gledalkam in gledalcem smo na ogled ponudili najboljše dvoboje minulih nogometnih prvenstev, poiskali najprivlačnejše vsebine preteklih let in največje uspehe slovenskega športa, v veri, da bomo lahko kmalu tudi v živo ponovno predvajali vrhunske vsebine vseh športov, ki jih naši zvesti gledalci spremljajo že skoraj 14 let.

Športna industrija, kamor seveda sodijo tudi športni televizijski kanali, je močno odvisna od podpore sponzorjev in oglaševalcev. Kako so se v vašem primeru odzvali oglaševalci; ste jih uspeli obdržati ali pa so svoje oglaševalske aktivnosti raje prestavili za nedoločen čas?

V primeru aktualne pandemije je celotna industrija ostala v krču, zastala, se soočila s povsem novo stvarnostjo. Na Šport TV smo zadovoljni, da smo z izborom prej omenjenih vsebin uspeli zadržati nekatere zveste oglaševalce, ki so si širili doseg tudi z našimi športnimi programi. Smo pa dejansko zabeležili upad oglaševalcev, ki pa se zdaj vračajo.

Množični informativni mediji so v tem obdobju beležili prave rekorde gledanosti, kar je še en dokaz, da se tistim, ki podajajo verodostojne in ažurne informacije, za svoje preživetje ni treba bati. Katere vsebine pa so na vaši televiziji dosegle največjo gledanost?

Športnih in informativnih televizijskih vsebin ne moremo primerjati, še posebej v času, ko je zdravje ljudi najpomembnejše. Vsebine, ki tudi sicer najbolj privlačijo gledalce, pa so bile tudi v ponovitvah najbolj gledane. Pri tem imam v mislih tekme preteklih evropskih prvenstev v nogometu, zmagoviti sezoni našega svetovnega prvaka Tima Gajserja, zelo dober odziv pa so požele tudi naše redne tedenske oddaje 3,4 Šport, kjer smo komentirali aktualno športno dogajanje v luči aktualnih razmer.

Ste se tudi vi v tem času v večji meri zanašali na spletne medije in družbena omrežja? Uporaba katerega digitalnega medija se vam je najbolj obrestovala?

Šport TV veliko energije posveča tudi spletnim vsebinam. Posledica tega je skokovita rast obiskanosti naše spletne strani, ki je že pred pandemijo dosegla rekordnih 120.000 unikatnih obiskovalcev, in družbenih omrežij, kjer prav tako beležimo stalno rast. Dobre rezultate, predvsem pri zbiranju in upravljanju baze naših zvestih prejemnikov novic, nam je uspelo doseči tudi s pomočjo marketinške avtomatizacije, ki jo uporabljamo tako na B2C-kot tudi B2B-segmentu.

V tem obdobju so večjo veljavo dobili tudi virtualni dogodki. Ali pričakujete, da se bodo obdržali tudi v »pokoronskem« obdobju ali pa ljudem še vedno največ pomeni izkušnja, ki jo dobijo neposredno na navijaških tribunah?

Šport je predvsem strast, ki se jo lahko najbolje doživi in izživi neposredno na in ob športnih terenih. Predvidevamo, da bo ta način potrošnje športa v ospredju tudi v prihodnje, zagotovo pa se bodo pojavljale virtualne različice, ki širijo ciljne skupine športnih ljubiteljev.

Kako sta se po vaši oceni sicer spremenila pomen in vloga športne televizije v času pandemije?

Že prej sem omenil usodno povezanost športa in športnih televizij, posebej v takšnih izrednih stanjih. Zato se predvsem veselimo ponovne vrnitve športa na televizijo, ki ga gledalci že nestrpno pričakujejo. Kot že omenjeno, je bila v obdobju pandemije zelo pomembna naša aktivnost na spletnih platformah.

Na Šport TV se je vrnila tudi italijanska liga Serie A z nogometnim zvezdnikom Christianom Ronaldom na čelu. Kako velika »vaba« so slavna športna imena ne samo za gledalce, temveč tudi oglaševalce?

Velika, znana, pomembna imena oziroma blagovne znamke so ključne za gledalce in zato tudi za oglaševalce. Lep primer je Serie A in Ronaldo, ki je zanimanje za klub, ligo in posledično naše vsebine zelo povečal. Lige se zelo dobro zavedajo teh dejstev in zato iz leta v leto poskušajo privabljati nove zvezdnike, jih tudi ustvarjati, kar posledično povečuje vrednost klubov, lig in športa kot takšnega.

Letošnje poletje, še posebej pa jesen, bosta neobičajna tudi z vidika športa. Ker tekem v vrhunskem športu več kot dva meseca ni bilo, jih bo kar naenkrat zelo veliko. Se ne bojite, da bi prenasičenost s športnimi dogodki v naslednjih mesecih morebiti odvrnila gledalce? Ti bodo namreč postavljeni pred veliko izbiro, katere tekme so vredne njihove pozornosti.

Glede na predolgo sušno obdobje je nekako naravno, da nam zdaj pripada športno obilje. Tega se zelo veselimo, saj končno lahko našim gledalcem in oglaševalcem ponudimo stalno prisotnost športnih vsebin, ki jih ljudje z veseljem in zanimanjem gledajo v živo. Športna tekmovanja so še vedno ena od redkih televizijskih vsebin, pri katerih gledalci ne uporabljajo funkcije za časovni zamik oziroma ogled vsebin za nazaj. To velja tudi za oglasne bloke, ki si jih gledalec ogleda v živo.

Kakšni so sicer vaši načrti za prihajajoče mesece? Katerim vsebinam in športom boste posvečali še posebno pozornost?

Nekatere nogometne vsebine so v pogonu že nekaj tednov; vrnila se je hrvaška nogometna elita kot končno tudi Serie A, torej nogomet kot religija v Italiji z našimi legionarji Iličićem, Handanovićem, Birso, Kurtićem, Majerjem in največjim svetovnim zvezdnikom nogometa Ronaldom na čelu.

V juniju se je odigrala še končnica najboljše evropske košarkarske lige – španske lige Endesa, kjer bomo z veseljem v prenosih spremljali Barcelono, Real Madrid in »kompanijo«, ki so se od 17. do 30. junija merili za španski naslov.

V avgustu pa pričakujemo nadaljevanje svetovnega prvenstva v motokrosu MXGP z našim svetovnim prvakom Timom Gajserjem, ki se bo za nov svetovni naslov boril skoraj do konca leta.

Po zanimivem poletju nas čaka še zanimivejša jesen, ko se ponovno vračajo vse naše najboljše lige. V nogometu so to med drugim Serie A, Ligue 1, 1. hrvaška liga, nemški pokal in španski superpokal, v košarki Euro Cup (Cedevita Olimpija) in španska liga Endesa, pa motokros in svetovni prvenstvi v hokeju NHL in IIHF.

V letu 2021 pa bodo lahko gledalci na Šport TV ekskluzivno spremljali slovensko nogometno reprezentanco v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 in EURO 2021.

Naslovnica 479

Naroči se na MM in prihrani do 30%!

Intervju

zoran gabrijan
15. 05. 2021

Z Zoranom Gabrijanom, kreativnim direktorjem v Futuri DDB, smo se poglobili v proces…

stabej
10. 05. 2021

Podcast, podkast ali poddaja? Kdaj je smiselno sloveniti nove (tehnološke) izraze? Kako…

login
22. 04. 2021

Če vas zanima odgovor na zgornje vprašanje, si preberite roman Iza in samorog, v katerem…

Naši avtorji