jn
Diggit

Bo trg avtonomnih taksijev čez tri leta vreden 4 bilijone dolarjev?

Vse hitrejši vzpon umetne inteligence in strojnega učenja omogoča bliskovit skok v prihodnost transporta. Trg avtonomnih taksijev naj bi bil do leta 2027 vreden 4 bilijone dolarjev.

Samovozeča vozila so prihodnost transporta in s tem tudi taksi storitev. Za razliko od taksijev, ki polnijo ceste danes, avtonomni taksiji pobirajo in odlagajo potnike brez človeškega posredovanja. Namesto voznika imajo v sistem vgrajene napredne algoritme umetne inteligence za navigacijo po cestah in sprejemanje odločitev v realnem času. Na analitičnem mediju StockApps so izračunali, da bi lahko v treh letih segment avtonomnih taksijev ob trenutni hitrosti razvoja dosegel neverjetne 4 bilijone dolarjev.

Prihranek časa in denarja

Edith Reads, finančna analitičarka medija StockApps, je komentirala podatke: »Avtonomni taksiji nudijo nizkocenovne in učinkovite transportne rešitve ter izboljšano varnost na cestah. Prav tako lahko zmanjšajo prometne zastoje, s čimer skrajšajo čas dnevnih migracij.« Poleg tega bi lahko v prihodnosti zmanjšali stroške mobilnosti za približno 12 odstotkov in prav zato bodo storitve naročanja prevozov postale dostopnejše in cenovno ugodnejše. To bo vodilo do porasti pojavljanja t. i. robotaksijev. Podjetja, kot sta Tesla in Waymo, že preizkušajo avtonomna vozila na cestah in bodo kmalu uvedli obsežne taksi storitve. To bo oblikovalo nov tržen segment v mestih, ki postajajo vedno bolj povezana in pametna.

Ovire

Eden od največjih izzivov pri rasti tega segmenta je regulacija. Oblasti še vedno ne vedo, kako regulirati in upravljati uvajanje avtonomnih taksijev. Drug izziv pa je povezan z začetnimi stroški razvoja in uvajanja tehnologije avtonomne vožnje. Razvoj samovozečih vozil namreč zahteva visoka vlaganja v raziskave in razvoj.

jn

Intervju

bergant
03. 06. 2023

Pred nami so razburljivi časi, je prepričan Andrej Bergant, vodja raziskav in razvoja na…

UI lahko postane pomočnik v podjetju ali pa pomočnik vsakemu posamezniku. Ena od veščin, ki jo bomo morali razviti, je uporaba UI.

medeja
27. 05. 2023

Medeja Kraševec je ena od najvidnejših slovenskih oglaševalskih kreativk. Pogovarjali smo…

Njeno nadarjenost smo tudi v MM-u že kmalu prepoznali, širšo oglaševalsko javnost, tudi mednarodno, pa je nase opozorila leta 2018 z odličnim…

n
22. 05. 2023

Jan Habat in Domen Nemanič mednarodni javnosti predstavljata prenovljeno znamko Fresh 32…

Po našem mnenju bo platforma Kickstarter močno vplivala na blagovno znamko. Uspešno financirane kampanje na tej platformi so znak potrditve zanimanja…

Naši avtorji