Ljubljančanka
Aktualno

Sodobno, a prežeto z duhom domačnosti

Leta 2015 so se ljubitelji slovenske kulinarike razveselili Slovenske hiše na Cankarjevem nabrežju, pozneje oživitve Figovca, ene od najstarejših gostiln v Ljubljani, zdaj pa je zgodba dobila novo poglavje – Ljubljančanko.

»V času, ko v mestnem jedru prevladujejo mednarodne kuhinje, Ljubljančanka, ki je svoja vrata odprla v Knafljevem prehodu, ponuja nekaj, kar mnogi pogrešajo – pristen okus domačnosti,« pravijo v novoodprti restavraciji Ljubljančanka.

Prepričani so, da je slovenska hrana med Ljubljančani vedno imela svoj prostor, saj je del naše identitete, tradicije in vsakdana. »To je hrana, ki v nas vzbuja čustva in spomine, nas popelje nazaj v otroštvo, v babičino kuhinjo, k domači mizi. In prav zato, ker nas hrana povezuje s preteklostjo in koreninami, jo cenimo še toliko bolj, zlasti v času, ko imamo na voljo nešteto tujih okusov. V poplavi mednarodnih kuhinj se vedno znova vračamo k tistemu, kar nam je domače,« pripovedujejo.

Ljubljančanka tako ni začetek nečesa novega, ampak nadaljevanje zgodbe, ki jo nosimo v sebi – zgodbe domače kuhinje, znanih vonjev in okusov, ki nas spremljajo že od otroštva.

ljub2

Od lokalcev za lokalce

Čeprav pravijo, da so turisti pri njih vedno dobrodošli, so v prvi vrsti osredotočeni na domačine. Želijo si, da bi Ljubljančanko dojemali kot svoj prostor, kjer lahko uživajo v okusih, ki so jim blizu in domači. Prostor, kjer se bodo Ljubljančani počutili kot doma, hkrati pa so veseli, če tudi obiskovalci iz tujine pri njih okusijo pravo slovensko kulinariko. »Verjamemo, da kuhamo tako, da bi bile ponosne tudi naše babice – preprosto, pristno in s spoštovanjem do tradicije. Ljubljančanka je namenjena vsem, ki cenijo domače okuse, tako tistim, ki so z njimi odraščali, kot tudi tistim, ki jih šele spoznavajo. Čeprav smo v prvi vrsti prostor za lokalce, vemo, da turisti vedno iščejo avtentične kulinarične izkušnje in veselimo se, da jim lahko ponudimo pravo, domače doživetje,« pravijo.

Oživljanje vsakdanjih okusov Ljubljane

Ponudba Ljubljančanke prinaša jedi, ki morda niso geografsko zaščitene, a so neizbrisno vpete v življenje Ljubljane. Meni se bo sezonsko dograjeval in spreminjal, hkrati pa bodo z dodatno ponudbo poskrbeli, da ne izpustijo kakšne jedi, saj je nabor resnično pester. »Pri tem se razlikujemo od Figovca in Slovenske hiše, saj ne stremimo k predstavitvi zgolj klasične slovenske kulinarike v turističnem smislu, temveč k oživljanju vsakdanjih okusov Ljubljane. Čufti in filane paprike, na primer, niso geografsko zaščiteni, a so nedvomno del vsakdanje prehrane v številnih slovenskih domovih. To so jedi, ki jih je skuhala babica, ki so dišale iz kuhinje, a jih v gostilnah redkeje najdemo,« povejo.

Sicer pa pravijo, da težko presodijo, katere jedi bodo med gosti zbudile največ navdušenja. »Vsak v ekipi ima namreč svojega favorita – nekateri prisegajo na golaž, drugi ne morejo brez filanih paprik, tretji pa trdno zagovarjajo, da nič ne premaga pravega domačega 'pohanja'. In iskreno, edina rešitev je, da imamo vse to. Želimo si, da bo v Ljubljančanki vsak gost lahko našel svojo 'jed iz otroštva', tisto, ki ga bo najbolj razveselila in spomnila na domačo kuhinjo,« odgovarjajo.

Recepture za jedi v Ljubljančanki so plod skupnega dela – vsak od članov ekipe je prinesel kakšen recept iz domače kuhinje, jedi pa so nato skupaj preizkušali, izpopolnjevali in prilagajali, dokler niso našli pravih okusov.

Dobra hrana se začne že pri izbiri pravih sestavin

Sodelujejo predvsem z majhnimi kmetijami in pridelovalci, ki jih poznajo po imenu, saj verjamejo, da se iskrena predanost in trud okusita v vsakem grižljaju. »Jedi niso zgolj hrana, temveč zgodbe, ki jih pišejo generacije slovenskih družin. Sodelovanje z lokalnimi pridelovalci in kmetijami je bilo glede na naš koncept povsem logična izbira. Če želimo kuhati tako, kot bi kuhali doma, potem moramo izbrati tudi sestavine, kot bi jih izbrali doma – sveže, kakovostne in pristne,« nadaljujejo. Kot poudarjajo, lokalne sestavine niso le del njihovega menija, ampak tudi način razmišljanja.

»Vedno bolj se zavedamo pomena trajnostne oskrbe in podpore domačim pridelovalcem, ki s predanostjo in ljubeznijo ustvarjajo kakovostno hrano. Gostinstvo lahko pri tem igra pomembno vlogo – ne le z izbiro lokalnih sestavin, ampak tudi s spodbujanjem povezovanja med pridelovalci in gosti. To ni le trend, ampak dolgoročna usmeritev, ki koristi vsem. Hrana je boljšega okusa, sezonskost jedi pride bolj do izraza, gostje pa to prepoznajo in cenijo,« sklenejo.

ljub1

Ko ima vsak detajl svoj pomen

Posebna pa ni le ponudba, ampak tudi ambient Ljubljančanke, za katerega ekipa pravi, da je precej drzen. »Želeli smo ustvariti nekaj, kar ne bi bilo pričakovano na prvo žogo. Tako ambient kot grafično podobo ustvarjamo sami, saj verjamemo, da nas to še bolj poveže z zgodbo, ki jo želimo pripovedovati. Vsak detajl ima svoj pomen – želeli smo preseči klasično podobo tradicionalnih gostiln in ustvariti nekaj, kar je sodobno, a vseeno prežeto z duhom domačnosti. Ljubljančanka odseva našo energijo, ljubezen do kulinarike in željo, da gostje ne le okusijo odlične jedi, temveč doživijo celotno zgodbo – od hrane do ambienta,« so povedali za KuhaMMo.

ljub3

Članek je bil izvorno objavljen prilogi KuhaMMo, april 2025. Revijo lahko digitalno prelistate na povezavi.

Intervju

mm
10. 05. 2025

»Imel sem velike ambicije in nisem želel biti povprečen,« pove Marko Končina, ki živi v…

ariana
09. 05. 2025

Jeseni 2025 prihaja na marketinško prizorišče nov dogodek PriceTag Day, ki bo pomembno…

Idejo o dogodku so nam pravzaprav dali trgovci sami, saj so nas opozarjali, da na nobenem festivalu ni tekmovalne kategorije, ki bi nagrajevala prav…

Petra Parovel
05. 05. 2025

Danes v nakupovalnem središču Citypark odpira vrata prva in edina fizična trgovina SWY –…

Čeprav spletna prodaja raste, ostaja fizična izkušnja nepogrešljiva – kupci si želijo izdelke videti, jih otipati, pomeriti ter doživeti blagovno…

Naši avtorji