moss
Aktualno

Prijatelja spoznaš v krizi

Zakaj je digitalno oglaševanje raslo celo v krizi?

IAB Slovenija je prejšnji mesec predstavil izsledke raziskave o naložbah v digitalne medije v preteklem letu. Tako v Sloveniji kot tudi v Evropi je digitalno oglaševanje v lanskem letu celo raslo. Seveda niso rasli vsi, a zelo spodbudno je, da so rast, pa čeprav majhno, zabeležili tudi domači mediji.

Razlogov za to je veliko. Najpomembnejši je gotovo ta, da je epidemiološka situacija eksponentno povečala tako obisk spletnih medijev kot tudi trgovin. Tako nekateri oglaševalci sploh niso zmanjšali naložb, ampak so jih celo pospešili. Tisti, že pripravljeni na digitalno prihodnost, so namreč beležili rasti na vseh področjih.

Digitalno oglaševanje kot kakovosten in nepogrešljiv partner

A ob tem je potrebno osvetliti tudi nekatere druge dejavnike. K rasti ni prispevalo samo učinkovitostno, performance, oglaševanje. V zadnjih dveh četrtletjih je poskočilo tudi prikazno oglaševanje kot posledica znamčenja. Tiste blagovne znamke, ki so v krizi videle priložnost, so namreč posegle po kanalu, preko katerega so lahko hitro in učinkovito nagovarjale velik del potencialnih kupcev. Digitalno oglaševanje se je izkazalo kot kakovosten in nepogrešljiv partner v odzivu na velike spremembe na trgu.

Razlogov, ki govorijo v prid digitalnemu okolju, je veliko, verjetno toliko, kot je oglaševalcev. Pri tem moramo imeti v mislih tudi to, da uspešna strategija in učinkovito upravljanje oglaševalskih naložb v negotovih in kriznih časih predstavlja še toliko večjo skrb in odgovornost odločevalcev. Verjamem, da je v preteklem letu in pol odločilno vlogo pri gibanju naložb v oglaševanje odigralo prav zaupanje v digitalni prostor in spletne medije. To spoznanje je pomembno za razumevanje preteklosti, predvsem pa verjamem, da bo odločilno vplivalo na skokovito rast digitalnega oglaševanja v prihodnje, čeprav ne brez izzivov.

Potreba po preverjeni metodologiji

Izzivov, s katerimi se sooča digitalno oglaševanje in z njim povezane meritve, je veliko. Od nepristranskosti tistega, ki meri, do meritev, ki niso, in tudi nikoli ne bodo 100 % natančne. In četudi vzamemo v zakup številne realne omejitve meritev, je digitalno še vedno bolj natančno izmerljivo kot kar koli drugega. In še posebej v časih velike negotovosti prav projekti, kot je MOSS, potrjujejo vlogo kakovostnih in verodostojnih meritev slovenskih spletnih medijev, ki ustvarjajo zaupanje in pomagajo oglaševalcem snovati akcije, ki temeljijo na preverjeni metodologiji merljivih, objektivno primerljivih in transparentnih podatkov. Seveda pa to ne pomeni, da se lahko z lokalnimi meritvami na tej točki zadovoljimo ali celo obstanemo. Stroka, mediji in oglaševalci si moramo še naprej prizadevati, da se bo projekt merjenja slovenskih spletnih medijev MOSS Dotmetrics uspešno nadgrajeval tudi v prihodnje. Da bo še naprej sledil visokim pričakovanjem stroke, novostim tehnologije, uporabe piškotkov in spremembam evropske spletne zakonodaje. In ne nazadnje z upoštevanjem izkušenj trga in lokalnih značilnosti tudi ohranjal prednosti valutne raziskave MOSS.

Pri vsakdanjem načrtovanju in izvedbi oglaševanja se stroka in mediji srečujejo s številnimi raziskavami in merjenji obiska ter se trudijo kar najbolje predstaviti in upravičiti prisotnost svojega medija pri vsakdanjem načrtovanju in izvedbi akcij. Gre predvsem za spoznanje, da so slovenski mediji pod ogromnim pritiskom tuje konkurence, novih tehnologij, trendov in poslovnih modelov. Biti konkurenčen, se prilagoditi, se primerjati in preživeti je bitka, ki ni zaman.

Ogledalo trgu

Merjenje obiskanosti slovenskih spletnih strani poskuša trgu nastaviti ogledalo, ga narediti bolj razumljivega in transparentnega. Tudi zato MOSS v prihodnje pripravlja še en zanimiv vpogled v stanje na trgu. V zadnjih mesecih smo namreč preverjali, kaj slovenski mediji ponujajo oglaševalcem in kakšen je odnos med povpraševanjem in ponudbo. Z rezultati bomo poskusili še dodatno opolnomočiti medije in oglaševalce, da bodo bolje razumeli trg in njegovo razdrobljenost, svojo pozicijo in tržne priložnosti v njem.

Pripravljamo serijo tematskih izobraževanj, kjer bomo predstavili slovenski spletni medijski trg in vlogo MOSS-a v njem tako z vidika merjenja kot tudi načrtovanja. Ob tem se bomo posvetili tudi pomembnejšim spremembam in priložnostim, ki jih slovenski spletni medijski prostor nudi oglaševalcem.  Za vse, ki si želite bolj individualnega pristopa, bomo izobraževanja prilagodili in jih pripeljali k vam. Tako v MOSS-u ostajamo zvesti svojemu dolgoletnemu poslanstvu – tudi v novi realnosti in prihodnosti. 

Članek je bil izvorno objavljen v tiskani reviji Marketing magazin, julij-avgust 2021, #481-482. Revijo lahko naročite na info@marketingmagazin.si.

493-494

Naroči se na revijo MM in prihrani do 30%!

Intervju

peter scott
03. 08. 2022

Peter Scott, podpredsednik novih medijev in inovacij v družbi Warner Bros. Discovery,…

Kot medij moraš razumeti, kaj navijači pričakujejo od tebe in jim to tudi ponuditi. Nekateri želijo vsebine gledati na telefonu, drugi na televiziji…

zletalom
01. 08. 2022

Vsak, ki rad potuje, je na družbenih omrežjih verjetno že zasledil profil Z letalom na…

Najbolj preprosto lahko našo storitev pojasnimo tako, da gre za najem nekoga, ki organizira potovanje, ki pa se izvede samostojno. Sama namreč trdno…

Rod White
30. 07. 2022

Tako pravi Rod White, glavni direktor oblikovanja v podjetju TP Vision s sedežem v…

V običajnem vsakdanjem življenju obstaja jasna povezava s tem, koliko so ljudje pripravljeni plačati za določeno blagovno znamko iz ponudbe izdelkov…

Naši avtorji